Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.07.2011 16:35

Кого пошили в дурні?

Ексміністр з питань ЖКГ

Найсвіжіша інформація ДК «Газ України» про те, як основні теплопостачальні підприємства-боржники виконують графіки погашення заборгованості за газ, зайвий раз переконує, що сильним в нашій країні прощається усе, а слабші мають виконувати Закон.

Найсвіжіша інформація ДК «Газ України» про те, як основні теплопостачальні підприємства-боржники виконують графіки погашення заборгованості за газ, зайвий раз переконує, що сильним в нашій країні прощається усе, а слабші мають виконувати Закон.

Про що йдеться? Я й сам здивувався – двічі перечитав, але так і не знайшов в цьому переліку найбільшого за всі останні роки «лідера» серед боржників за споживання газу – Донецької області. Є Дніпропетровська, є Харківська, є Одеська, є навіть Севастополь, а донеччан нема. Це що, боржників просто поділяють за якимось «незрозумілим» принципом? Адже відомо, що впродовж  багатьох останніх років Донецька область з боргів за газ не вилазить. І саме з цього приводу з вуст секретаря міськради Миколи Левченка в ефірі у Савіка Шустера свого часу пролунала на всю країну новація щодо того, як треба боротися з «негідниками- газовиками», які вимагають ті борги сплачувати. Тоді пан Левченко вихвалявся, що організовані загони самооборони, озброєні металевими палицями та навіть з допомогою собак стали на заваді газовикам, щоб позбавити їх можливості застосовувати свої санкції до боржників, зменшуючи тиск в газових трубах.  Тоді в студії було очевидно – автор так захопився власною ініціативою, що готовий був рекомендувати її  для розповсюдження усією країною.  Що ж буде, раптом вся країна перейде до такої новації?..

Нещодавно в тій же Донецькій області трапився випадок, коли місцевий житель, мешканець приватного будинку, з пневматичної зброї обстріляв представників газової постачальної  компанії, які пришли з наміром відключити йому газ через тривалу несплату коштів за споживання газу. Але це – «ліричній» відступ. Якщо ж говорити серйозно, в такий спосіб закладається серйозна ментальна проблема. І, до речі, розумію, що нова команда керівників житлово-комунальної галузі стала заручником багатьох несумісних факторів.

Мені невідомо достеменно, як Донецька область випала з числа боржників, можливо її борг уже й списали?! Адже тенденція є! І виходить, що ті, хто має адекватний тариф і своєчасно сплачує кошти за постачання  тепла й газу,  залишаються в дурнях. 

Спав на думку приклад, про який дізнався  нещодавно під час проведення "круглого столу" в Житомирі. В місті Коростень, де діє 100% -й тариф, повністю відсутні борги за споживання газу.  А в сусідньому Коростишеві, навпаки, – колосальні борги. Чому так? Чому потім обласний бюджет має фінансувати Коростишів і не фінансувати Коростень? А скільки таких прикладів можна знайти по всій Україні? І де тут регіональна політика і просто здоровий глузд? Дозволю собі саркастично зауважити:  якщо за боржників якоїсь окремої території платить решта громадян, то рано чи пізно  така країна втрачає суверенітет.

Сподіваюся, що у нового Міністра з питань ЖКГ  вистачить сили волі відновити регіональну справедливість. 

Впевнений, що і для Асоціації міст України вже настав час ввести якийсь свій моніторинг щодо погашення різниці в тарифах і вимагати рівного підходу як з боку НАК "Нафтогазу", так і з боку бюджетних трансфертів.

Довідка. За даними НАК «Нафтогаз України» загальна заборгованість усіх категорій споживачів з 5 червня 2011 року зросла на 0,7 млрд грн і становить 23,9 млрд грн.

Найбільшими боржниками за природний газ є споживачі (усі категорії) Донецької області – 3,4 млрд грн, Дніпропетровської – 3 млрд грн, Харківської – 2,6 млрд грн, Луганської області – 2,2 млрд грн, м. Києва – 2 млрд грн, Рівненської області – 1,8 млрд грн, Черкаської – 923 млн грн, Одеської – 842 млн грн.

Найбільший приріст заборгованості упродовж поточного року за спожитий газ у 2011 році становить: у Донецькій області – 1,8 млрд грн.

Заборгованість підприємств ТКЕ перед ДК "Газ України" за природний газ, спожитий з початку опалювального періоду 2010-2011 рр. за станом на 25 липня 2011 р., (з 1 жовтня 2010 р.), становить 4,7 млрд грн (без ПАТ "Київенерго"), передає прес-служба компанії.

Найбільша заборгованість - у підприємств ТКЕ Донецької (792 млн. грн), Дніпропетровської (684 млн грн), Харківської (679 млн грн), Луганської (291 млн грн), Одеської (249 млн грн), Запорізької (191 млн грн), Львівської (159 млн грн), Київської (149 млн грн), Полтавської (135 млн грн), Житомирської (110 млн грн) областей, а також АР Крим (230 млн грн) і Севастополя (103 млн грн).



Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]