Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.11.2022 13:26

Що може розповісти про вас номер телефону

Голова фонду з кібербезпеки, SEO / SERM фахівець

За номером телефону можна дізнатись купу інформації про людину, починаючи від імені та сімейного становища, закінчуючи місцем проживання, роботи.

Цю інформацію можуть отримати іі зловмисники, які бажають використати персональні дані для своїх цілей. Їх може цікавити матеріальне становище, майно, банківські рахунки.

Як зловмисники можуть отримати персональні дані

Номер телефону може розповісти про нас набагато більше, ніж нам би хотілось. Якщо зловмисники хочуть дізнатись про вас більше, їм достатньо мати ваш номер телефону. Які дані можна отримати, знаючи номер телефону:

● нікнейм, фотографії, акаунти в соціальних мережах;
● наявність у власності автомобіля, квартири;
● прізвище, ім’я та по-батькові;
● номер банківської картки. 

Маючи номер телефону, зловмисник може знайти вас в мессенджерах: телеграмі, Whatsapp, Viber тощо. Побачивши нікнейм та фото, можна легко знайти людину в соціальних мережах. А з них можна дізнатись про місце проживання, навчання та роботи, імена домашніх тварин, визначити близьких родичів. 

Здається, що ця інформація не може нічим зашкодити. Але в багатьох фінансових установах дівоче прізвище матері або ім’я тварини використовується, як кодове слово. Тож зловмисники, знаючи номер картки, номер телефону та кодове слово, можуть спробувати вкрасти гроші з рахунку. Часто нікнейм в соціальних мережах та месенджерах збігається з поштою. Тож ці дані стають вразливими для злочинців. Якщо в пошті зберігається важлива професійна або особиста інформація, вона також може зацікавити зловмисників. 

Не обов'язково давати номер телефону особисто. Є сайти, які індексують дані. Наприклад, OLX. Якщо людина дає на ньому оголошення, то в мережу вже потрапляє її ім’я та номер телефону. Тим, хто займається підприємницькою діяльністю, взагалі важко зберігати анонімність. В Держреєстрі є всі дані про ФОПів та юридичних осіб, включно з пропискою та діяльністю.

Небезпечні доданки, які крадуть дані

Іноді ми самі зливаємо дані про себе та своє коло оточення сумнівним мережам. Таким, як GetContact. Всі, хто встановлює цей додаток, відкриває йому доступ до телефонної книжки, з усіма іменами. GetContact неодноразово звинувачували у передачі персональних даних стороннім особам, але вони все заперечують. Але чомусь продовжують збирати з нових користувачів не тільки номери телефонів, а й ім’я та e-mail.

Чим це може загрожувати користувачу? Можливо ви чули про випадки, коли серед ночі невідомі дзвонили батькам та вимагали певну суму за те, щоб їхнього сина відпустили з під арешту? Або ситуації, в яких один контакт раптом почав розсилати спам по всій телефонній книзі із проханням скинути трохи грошей. В будь-якому випадку доступ зловмисників до контактів майже завжди призводить до неприємностей.Тож якщо ви користуєтесь GetContact, краще видалити його. Це не поверне дані, що вже були передані, але допоможе запобігти витоку в подальшому.

Що робити, щоб зберегти свої дані?

Зберегти конфіденційність даних допоможуть прості рекомендації:

1. Заведіть окремий номер телефону для банківських карток. Також бажано використовувати у відкритому просторі, для роботи один номер телефону, а для особистого життя інший.

2. Приховайте номер телефону в мессенджерах. Також не варто афішувати гео, дату народження, місце проживання.

3. Використовуйте різні фотографії для різних месенджерів та соціальних мереж.

4. Обов’язково розділіть робочу та особисту пошту. Також бажано завести окрему поштову скриньку для всіляких курсів, реєстрацій та інтернет профілю. 

Якщо дотримуватись цих рекомендацій, зловмисникам буде набагато важче вкрасти персональні дані.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]