Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.10.2023 17:50

Реклама азартних ігор: досвід Острова Мен, Канаваке та Гібралтару

Старший менеджер з розвитку бізнесу Lextensio

Азартні ігри завжди були об'єктом суперечок та дискусій. Не останнє місце серед цих обговорень займає питання легальності реклами азартних ігор

Наразі, все більша кількість власників грального бізнесу цікавляться отриманням такої гемблінг ліцензії, яка дозволила би оперувати по всьому світу. Проте отримання ліцензії не дає 100% гарантії успішності вашого бізнесу, адже одну з ключових ролей займає рекламна кампанія. Оскільки умови рекламування грального бізнесу є специфічними, то вважаєм доцільним акцентувати на цьому вашу увагу. Ми пропонуємо розглянути досвід регулювання рекламування грального бізнесу тих країн, які надають вільні умови оперування майже в усьому світі. Три з таких територій — Острів Мен, Канаваке (резервація могавків в Канаді) та Гібралтар.

Острів Мен: Баланс між лібералізацією та соціальною відповідальністю.

Острів Мен, завдяки своєму сприятливому законодавчому середовищу, став притулком для численних онлайн-гемблінг компаній. Центральне місце в цьому законодавстві займає регулювання реклами азартних ігор, яке покликане забезпечити відповідальну гру. Далі розглянемо детальніше. 

Реклама повинна включати інформацію про відповідальну гру, зокрема контакти організацій, які допомагають людям з гемблінговою залежністю. Якщо реклама пропонує бонуси або інші стимули для гравців, умови таких пропозицій повинні бути ясно вказані, без дрібного друку. 

Якщо ваша реклама містить мультяшних персонажів або прямо спрямована на дітей та молодь, то швидше за все ви підпадете під заборону на Острові Мен. Всі рекламні матеріали повинні бути чесними та не вводити гравців у оману. Це стосується як інформації про можливі виграші, так і умов гри. 

Реклама не повинна створювати ілюзії, що гравець може контролювати або прогнозувати результат гри. Рекламні матеріали не повинні натякати на те, що гра в азартні ігри може призвести до соціального успіху, покращення статусу або популярності. 

Окрім чітких вимог, уряд острова Мен також зазначив і низку заборон. Наприклад, гральна ліцензія острова Мен забороняє розміщувати рекламу азартних ігор поблизу шкіл, дитячих майданчиків або інших місць, які основно відвідують діти. Острів Мен використовує ці вимоги, щоб забезпечити відповідальне розміщення реклами азартних ігор, зберігаючи при цьому відкрите та конкурентоспроможне регулювання для гемблінг-індустрії. 

Канаваке: Індігенний підхід до відповідальної гри

Канаваке, що розташована поблизу Монреалю в Квебеку – це не просто індігенна територія в Канаді, вона також є однією з найбільш відомих юрисдикцій у світі для ліцензування онлайн-гемблінгу завдяки ранній легалізації цієї індустрії ще  у 1990-х роках. Регулювання реклами тут також заслуговує на увагу. 

Подібно до багатьох інших юрисдикцій, основний акцент в Канаваке робиться на захист дітей та інших вразливих груп. Реклама, що спрямована на дітей або містить елементи, що можуть їх привабити, строго заборонена. Більше того, компанії повинні гарантувати, що їхня реклама є чесною та не вводить гравців у оману, особливо щодо можливостей виграшу. 

Рекламні матеріали повинні містити попередження про ризики гемблінгу та надавати інформацію про ресурси для допомоги тим, хто має проблеми з азартними іграми. Всі пропозиції, такі як бонуси або безкоштовні ставки, повинні містити чіткі умови, забезпечуючи прозорість для гравців. 

В Канавке реклама гемблінгу не повинна обіцяти фінансовий успіх, чи натякати, що гемблінг є способом заробити гроші або вирішити фінансові проблеми. Реклама азартних ігор не повинна асоціюватися з вживанням алкоголю, яке може заохочувати невідповідальну гру. 

Уряд Канаваке розуміє значущість спільноти та соціальної відповідальності. Це відображається у їх підході до регулювання реклами азартних ігор, де акцент робиться на захист гравців та етичній поведінці компаній. 

Гібралтар: Стандарти реклами азартних ігор в одній з провідних юрисдикцій гемблінгу

Гібралтар є ключовою територією для глобальної індустрії онлайн-гемблінгу завдяки своєму стратегічному місцезнаходженню, вигідним податкам і високим стандартам регулювання. Гібралтарське законодавство зокрема ставить акцент на регулювання реклами, аби гарантувати відповідальність і чесність для гравців. 

Реклама азартних ігор у Гібралтарі не повинна таргетуватись на дітей або бути привабливою для них. Також заборонено використовувати дітей або молодь у рекламних матеріалах. Реклама має бути чесною та не вводити гравців у оману щодо можливостей виграшу, умов бонусів або інших аспектів гри. 

Проте, якщо ви оперуєте з гібралтарською ліцензією в інших країнах, вам обов’язково необхідно звертати увагу і на вимоги інших країн. Так, наприклад, Комісія з азартних ігор Великобританії (UKGC) влітку 2017 року оштрафувала одно з гібралтарських операторів онлайн-лотерей на 150 000 фунтів стерлінгів за збої в рекламі. UKGC пояснив, що провайдер не дав зрозуміти споживачам, що вони роблять ставку на результат лотерейного тиражу, а не беруть участі в лотереї. За його словами, лотереї відрізняються від інших азартних ігор тим, що частина виручки має йти на добрі цілі. 

Отже, хоча Острів Мен, Канаваке та Гібралтар мають різний історичний та культурний контекст, вони обрали схожий підхід до регулювання реклами азартних ігор. Спрямовуючи свої зусилля на захист споживачів і вразливих груп, ці юрисдикції прагнуть забезпечити, щоб гемблінг був відповідальним і прозорим. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]