Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2022 09:49

Все, що треба знати про конкурс на голову АРМА

Керівниця юридичного відділу Transparency International Ukraine

Як податися, які вимоги та обмеження і конкурсі з обрання очільника Агентства з розшуку та менеджменту активів?

29 листопада розпочався прийом документів на посаду голови Агентства з розшуку та менеджменту активів. Розповідаємо про головне, що варто знати претендентам на цю посаду.

АРМА — це центральний орган виконавчої влади, що відповідає за виявлення, розшук і управління активами, на які можуть накласти арешт і/чи конфіскувати. Зокрема ідеться про статки потенційних корупціонерів, а також російське та білоруське майно, арештоване у кримінальних провадженнях та вилучене в порядку санкцій.

Серед головних вимог до керівника Агентства: вища юридична освіта; п’ятирічний стаж роботи у галузі права і трирічний досвід керівництва в органах влади, органах місцевого самоврядування, юридичних особах в Україні або за кордоном чи у міжнародних організаціях тощо.

Також до кандидатів є низка обмежень, серед них — недієздатність чи обмежена дієздатність, непогашена судимість, обвинувальний вирок, відсутність українського громадянства, участь у керівних органах політпартій та ін.

Документи можна надіслати поштою на адресу конкурсної комісії (01008, м. Київ, вул. Грушевського,12/2). Деталі в Переліку документів на подачу.

Дедлайн: 13 грудня.

Що треба знати про специфіку конкурсу?

Ключові етапи: 

- перевірка відповідності документів вимогам Закону; 

- тестування на професійні знання та якості; 

- співбесіди з відібраними кандидатами;

- обрання найбільш відповідного кандидата шляхом відкритого голосування членів комісії.

Тестові питання на знання законодавства поділятимуться на два блоки: знання загального законодавства та знання спеціального законодавства (відповіді повинні продемонструвати глибокі знання з особливостей діяльності АРМА).

Під час співбесіди із кандидатом будуть обговорювати професійний досвід, знання, моральні та ділові якості кандидатів та їх погляди на можливу майбутню діяльність на посаді Голови Національного агентства. 

Важливо, щоб комісія сформулювала методологію оцінювання кандидатів під час співбесід, адже в Законі про роботу АРМА визначено, що рішення про обрання Голови Національного агентства повинно бути обґрунтованим. 

Що чекає на нового голову Агентства?

Ключовим викликом для нового керівника АРМА, безсумнівно, стане робота з російськими активами. Станом на листопад 2022 року АРМА звітує про те, що понад 1 тис. запитів Мін’юсту про виявлення і розшук активів підсанкційних осіб було опрацьовано. 

Крім того, перед майбутнім головою АРМА постануть завдання налагодження співпраці з правоохоронними органами та прокуратурою, міжнародної взаємодії з органами іноземних держав, міжнародними організаціями тощо. Важливо буде також підвищити прозорість роботи Нацагентства та підзвітність щодо результатів його роботи.

Також лідеру інституції доведеться працювати із народними депутатами та іншими сторонами, щоб досягти змін у профільному законодавстві. Так, АРМА потребує: запровадження планування перед передачею майна в управління та чіткого, законного, конкурентного і прозорого механізму реалізації активів через залучення лідерів ринку організації торгів. Важливо також запобігати блокуванню роботи АРМА через суди інших юрисдикцій і забезпечити ефективне управління Нацагентством корпоративними правами.

Перед новим очільником АРМА постане багато задач і викликів. Але ефективна робота цієї інституції допоможе Україні як у складні воєнні часи, так і після — у період відбудови та після неї.

TI Ukraine наполягає на тому, що Агентство повинен очолити незалежний, професійний та доброчесний керівник. Саме він має забезпечити сталі результати роботи Нацагентства, які підтримають економіку.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]