Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.10.2022 12:15

Навіщо Україна ініціює створення Спеціальної екологічної моніторингової місії?

Український еколог, економіст, політик, народний депутат України ІХ скликання

Цим це допоможе у притягненні росії до відповідальності за скоєні в Україні злочини?

Питання відшкодування збитків завданих Україні внаслідок агресії російської федерації сьогодні є більш ніж актуальним. Адже, вже очевидно, що переламний момент у війні вже відбувся і перемога України – це виключно питання часу. Але перемога на полі бою не означає автоматичну згоду росії на визнання всіх своїх злочинів і, тим паче, бажання відповідати за них.

Україна веде визвольну війну, ми захищаємо власні території та не претендуємо на території інших країн. Тому треба розуміти, що наша перемога – це не про знищення росії. Скажу більше, малоймовірно, що з нашою перемогою в росії відбудеться зміна політичних еліт і нове керівництво країни визнає злочини попередників. Саме тому, нам слід готуватися до того, що Україні потрібно буде пройти через багаторічні міжнародні судові процеси, де ми змусимо агресора заплатити за всі свої злочини.

Але й тут є нюанс: це буде не один загальний процес. Їх буде низка. І нам треба готуватися до них вже сьогодні, адже ворог, вочевидь, буде робити все можливе, щоб уникнути покарання.

Екологія – це один із тих напрямків, де росія завдала Україні шалених збитків. На момент написання цього блогу мова вже йде про суму понад 1,3 трлн. грн. І це лише по вже порахованим випадкам. Кількість таких випадків зростає щодня, не кажучи вже про те, що наразі наші фахівці не мають доступу до тимчасово окупованих територій і обсяг збитків навколишньому середовищу, який завдали окупанти там, ми будемо вже рахувати після того, як ЗСУ звільнять українську землю від загарбників.

Наразі фіксацією еко-збитків, завданих внаслідок дій країни-терориста, займається Оперативний штаб при Держекоінспекції. Також при Штабі створена експертна робоча група, яка, серед іншого, займається розробкою нових методик розрахунків збитків, які враховують як воєнні, так і післявоєнні збитки, а також відповідають міжнародним стандартам та практикам. Це дуже важливо, адже від методик розрахунку напряму залежить чи будуть прийняті судом наші претензії.

В той же час у робочій групі діє підгрупа юристів-міжнародників, які вивчили усі подібні військові кейси за останні 50 років і підготували комплекс пропозицій, що дозволять Україні не повторювати помилки інших країн, які у різні часи намагалися в судовому порядку отримати відшкодування саме за шкоду, заподіяну навколишньому середовищу, та максимально посилити позиції України під час міжнародних юридичних процесів. Докладніше про це можна прочитати у моєму блозі «Які заходи потрібно вжити для забезпечення відшкодування екологічної шкоди агресором».

Наші експерти проаналізували усі можливі варіанти розвитку подій і прийшли до висновку, що, з точки зору міжнародного права, найкращим шляхом є створення міжнародного спеціального органу з екологічного моніторингу для незалежної фіксації варварських екологічних злочинів, заподіяних українському довкіллю внаслідок збройної агресії рф.

Я, як народний депутат України, спільно з колегою, Юрієм Корявченковим, ініціювала створення відповідного Звернення Верховної Ради України до Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, Програми Організації Об’єднаних Націй з навколишнього середовища, Європейського Парламенту, Європейської Комісії, парламентів та урядів держав, які є членами Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, щодо утворення спеціальної екологічної моніторингової місії для фіксації екологічної шкоди, заподіяної внаслідок збройної агресії на території України.

У Зверненні українського парламенту до міжнародної спільноти ми просимо не лише утворити під егідою міжнародних організацій спеціальний орган з екологічного моніторингу та забезпечити його роботу в Україні для перевірки вже зафіксованих українською владою заподіяних Російською Федерацією екологічних та пов’язаних з ними злочинів, з наданням зазначеному органу відповідного мандата Організації Об’єднаних Націй на проведення таких дій, а й надати Україні допомогу для невідкладного запровадження процесу документування екологічних злочинів з дотриманням принципів об’єктивності та незалежності при формуванні доказової бази, а також з метою створення спеціальних органів, які розглядатимуть такі випадки заподіяння екологічної шкоди.

Відповідне звернення було підтримано українським парламентом і направлено всім зазначеним у ньому сторонам.

Я переконана, що ми отримаємо позитивну реакцію міжнародної спільноти на нашу ініціативу, адже усі в світі за виключенням росії і її посіпак зацікавлені в об’єктивному встановленні рівня відповідальності агресора та відповідного покарання. 

В той же час, нам всім слід розуміти, що позови за екологічними категоріями зазвичай мають найнижчий пріоритет, їхнє вирішення в середньому займало до 8 років (кейс Ірак-Кувейт), тому треба бути готовим до багаторічного судового процесу щодо захисту інтересів нашої держави.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]