Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.07.2024 11:50

Америці буде важко налагодити у себе виробництво акумуляторів

Виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України

Зміна правил постачання графіту для акумуляторів електромобілів демонструє масштаб проблеми, пов'язаної з виведенням американських ланцюжків постачання з Китаю

Одна справа - прагнути до створення американського ланцюжка постачання мінералів, ключових для поновлюваних технологій та напівпровідників. Зовсім інша річ – втілити це в реальність за кілька років.

Адміністрація Байдена визнає цю сувору істину: нещодавно було оголошено про внесення змін до остаточного керівництва Казначейства США щодо вимог Закону про зниження інфляції до джерел постачання графіту та інших мінералів для акумуляторів. Пом'якшення правил постачання дозволить американським автовиробникам продовжити постачання графіту з Китаю, які інакше були б заборонені до 2027 року у зв'язку з тим, що США включили Китай до списку іноземних суб'єктів, які викликають стурбованість. Хоча ця політика дає тимчасове полегшення автовиробникам, які прагнуть виконати вимоги податкових пільг "Закону про зниження інфляції" (IRA – Inflation Reduction Act) для електромобілів, вона може ускладнити розробку довгострокової стратегії диверсифікації ланцюжків постачання.

Автомобільна промисловість привітала такі зміни. Нові правила "схоже, визнають реалії глобальних ланцюжків постачання, забезпечуючи деяку тимчасову гнучкість" щодо пошуку мінеральної сировини, сказав агентству Reuters Джон Боззелла з Альянсу автомобільних інновацій. Однак ця гнучкість все ще залишає американські ланцюжки постачань під загрозою через обмеження на експорт графіту з Китаю до США та Японії, що набули чинності у грудні 2023 року. Електромобілі, вироблені з використанням китайського графіту, як і раніше, матимуть право на податкові пільги, але для їх придбання потрібно буде пройти потенційно тривалий та непрозорий процес ліцензування в Китаї.

США ввели заходи експортного контролю, перевірки інвестицій за кордон, і в партнерстві з Японією і Нідерландами, таким чином намагаяся обмежити доступ Китаю до передових напівпровідникових технологій, що використовуються в штучному інтелекті та сучасних системах озброєнь. У відповідь на це Китай у жовтні 2023 року ввів контроль за експортом галію та германію – двох найважливіших компонентів для напівпровідників та відновлюваних джерел енергії. Китай домінує у виробництві та переробленні обох елементів. Але, схоже, саме наступні обмеження на графіт, а також надто оптимістичний графік розробки альтернативних джерел постачання, запропонований розробниками IRA, викликали бурю. Постановка на озброєння ланцюжків постачання напівпровідників, хоч би як вона була необхідна для національної безпеки США, тепер призвела до постановки на озброєння чистої енергії.

Графіт – ключовий компонент енергетики та транспорту з нульовим рівнем викидів. Він використовується в батареях та двигунах електромобілів, сонячних батареях та ядерних реакторах. Світове виробництво графіту має збільшитися у 8-25 разів до 2040 року, щоб задовольнити прогнозований глобальний попит відповідно до заявлених Міжнародним енергетичним агентством сценаріїв політики та сталого розвитку. Китай є найбільшим світовим виробником, на частку якого у 2023 році припаде 77% світового виробництва, і найбільшим експортером синтетичного графіту. Станом на 2022 рік США були найбільшим імпортером графіту, за ними йшли Південна Корея та Японія.

Остання зміна правил надає певне полегшення автовиробникам, які прагнуть відповідати вимогам податкових пільг IRA на електромобілі, у той час як впровадження електромобілів у США сповільнюється, хоч і продовжує зростати. Однак довгостроковий шлях до повністю позбавленого ризиків ланцюжка постачання графіту до США не зовсім зрозумілий. IRA стимулює компанії постачати продукцію зі США або з країн, з якими США укладено угоду про вільну торгівлю. Але ці положеннястворюють серйозні перешкоди. Графіт, як і кобальт і нікель, належить до ключових мінералів для електромобілів, за якими США та їхні партнери за Угодою про вільну торгівлю є лише периферійними виробниками, на частку яких у 2023 році припадало 2,0% світового обсягу видобутку. Наразі тільки один виробник - австралійська компанія Syrah Resources - стверджує, що ланцюжок постачання активних анодних матеріалів за межами Китаю повністю відповідає вимогам IRA. Syrah переробляє сировину на своєму американському підприємстві у Відалії (Латинська Америка), а сировина надходить із рудника Балама в Мозамбіку.

Але ця стратегія не так знижує ризик, скільки замінює його. Шахта Балама розташована в Кабо-Дельгадо, де війська Мозамбіку, Руанди та коаліції регіональних держав борються з повстанським рухом, який підпорядковується "Ісламській державі". У червні 2022 року напади цих бойовиків на узбіччя доріг змусили компанію Syrah тимчасово призупинити логістику та пересування персоналу на руднику, хоча видобуток та перероблення не постраждали, повідомляє Reuters. У листопаді через заворушення, що спалахнули поблизу, роботу було знову тимчасово припинено, а персонал евакуйовано.

Приклад Кабо-Дельгадо є символом ширшої проблеми. Спроба відгородити американський ринок від китайського імпорту мінералів у довгостроковій перспективі неминуче призведе до того, що США будуть змушені звернутися до більш периферійних виробників із власним набором можливостей і ризиків. Виробники замінюють синтетичний графіт природним, хоча ціни на нього вищі, як і вартість вуглецю: синтетичний графіт неймовірно енергомісткий у виробництві.

Якщо розширити поле зору, ринкові умови також створюють перешкоди. Ціни на графіт зросли у відповідь на оголошені Китаєм обмеження на експорт у четвертому кварталі 2023 року, але в 2024 році вони значно впали через більш повільне, ніж очікувалося, зростання попиту, припинення накопичення приватних запасів компаніями, які очікують на введення Китаєм обмежень на експорт, та заяв про наявність надлишкових потужностей у цьому секторі. В умовах низьких цін добувні та переробні компанії можуть не зважитися на довгострокові інвестиції у розширення виробництва, особливо якщо вони очікують, що політична ситуація навколо інвестицій різко зміниться, як це сталося з рекомендаціями Казначейства щодо графіту. Невизначеність політики, ймовірно, сприятиме виникненню великого розриву між очікуваним майбутнім попитом, необхідним для пом'якшення наслідків зміни клімату, та наявністю інвестиційного капіталу для введення нових потужностей в експлуатацію.

Легкого розв'язання цієї проблеми немає, і невідкладний характер кліматичної кризи зажадав від адміністрації Байдена вживання швидких і практичних заходів. Однак у довгостроковій перспективі американським політикам доведеться привести свої амбіції щодо зниження ризиків у ланцюжках постачання найважливіших мінеральних ресурсів у відповідність до ринкових та геологічних реалій.

Це вимагатиме або внесення поправок до вимог до джерел постачання між США та країнами-учасницями угоди про вільну торгівлю, або створення обмежених, специфічних для критичних мінералів угод про вільну торгівлю, подібних до тієї, яку США уклали з Японією в березні 2023 року. Інакше напруженість, яка розпочалася з напівпровідників, загрожує підірвати основи енергетичних перетворень у США, що пов'язані з мінеральними ресурсами.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи