Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.03.2024 13:27

Мідні мрії України. Що потрібно знати про головну сировину "зеленого" переходу?

Виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України

Весь світ надрокористування знаходиться на «низькому старті» в очікуванні нового сировинного суперциклу, де тренди будуть задавати так звані «батарейні метали».

У цьому списку мідь займає особливі позиції, як найбільш розвідана та затребувана сировина, що допоможе світовій економіці перейти на «зелені» рейки. Україна надзвичайно багата на руди металів, що дозволяє нам будувати диверсифіковану та різногалузеву економіку, що б відповідала надсучасним ринковим тенденціям. Питання лише в одному – чому руди світового металу номер 2 залишаються драйвером економічного зростання лише на папері?

Глобальна сировинна економіка вже давно стала конкурентним полем боротьби між невеликою кількістю країн та добувних компаній. Особливо помітно це на ринках основних руд металів: залізної, титанової, уранової та алюмінію. Для успішної конкуренції, коли геологорозвідка та початок виробничого процесу потребують величезних капіталовкладень, маленькі компанії вимушені займатися розробкою таких руд, як золото, тантал, літій та інших рідкісноземельних елементів.

Особливе місце в цьому переліку займає мідь. Мідна руда посідає друге місце у світовій торгівлі металевими корисними копалинами. На найбільших біржових майданчиках світу позиції міді так само широко представлені, як і залізна руда та нафта, хоча обсяги видобутку, виміряні в тоннах, значно менші. Показники цін на мідь, засновані на ф’ючерсних контрактах, тобто які торгуються на кілька місяців наперед, вже давно стали індикатором здоров’я економіки та показником для наукового прогнозування економічного зростання.

Джерело:Nikkei

УКРАЇНСЬКА МІДЬ

На території України розвіданих родовищ міді немає, але відомо більш ніж 150 рудопроявів, і деякі з них можуть розглядатися як потенційні родовища. Основними міднорудними районами є Волино-Подільська плита, Прип’ятсько-Дніпровсько-Донецький авлакоген та Український щит. Про поклади самородної міді на Волині та Поліссі геологи повідомляли й раніше. Свого часу польські геологи вважали досить привабливою ділянку поблизу сіл Великий і Малий Мидськ (назви сіл уже про щось говорять) у Костопільському районі Рівненщини і впродовж 1927–1937 років проводили там дослідження. Нині пошуки міді ведуть у смузі, що простяглася від Славути на Хмельниччині через усю Рівненщину до Рафалівки і далі до Камінь-Каширського, що у Волинській області. За попередніми підрахунками, ресурси цього металу в окремих покладах поблизу Рафалівки можуть сягати 600 тисяч тонн у перерахунку на чисту мідь.

Нашим сусідам-полякам, яким із покладами цього металу неабияк пощастило (за його видобутком вони посідають перше місце в Європі), мідну сульфідну руду доводиться видобувати шахтним методом із глибини 970-1200 метрів. Побіжно з міддю поляки добувають ще й 500 кілограмів золота та 100 кілограмів платини та платиноїдів щорічно, отримуючи значний додатковий економічний ефект. Тож, якщо буде прийняте рішення про промисловий видобуток міді на Рівненщині, цілком вірогідно, що водночас Україна отримає ще й поліське золото.

На жаль, розробка поліської міді залишається однією з нереалізованих інвестиційних казок при кожній зміні уряду в Україні. У 2007 році Президент України Віктор Ющенко анонсував початок спільного проєкту з однією з найбільших галузевих видобувних компаній – «Польською міддю». Проєкт передбачав створення на Волині сучасного високотехнологічного виробничого комплексу за європейськими стандартами, що буде охоплювати всі етапи: від дослідницької роботи до виробництва конкурентноздатної продукції. Але тоді все так і лишилося словами.

За десять років, у 2017-му, губернатор Волинської області Ігор Палиця повідомляв про потенційних інвесторів з Китаю, Польщі та Канади, які були готові вкласти значні суми, щоб видобувати мідь на території Ратнівського району. Перші свердловини показали залягання корисної копалини на глибині до 500 метрів, 60 метрів продуктивного горизонту. Там виявився рудопрояв саморідної міді з вмістом більш як 1% у породі. Але далі проєкт не пішов.

Флагманом мідної промисловості України до 2014 року був Артемівський завод з обробки кольорових металів (АЗОКМ) у Бахмуті – єдиний в Україні виробник плоского і круглого прокату з міді та її сплавів. Виробничі потужності заводу дозволяли випускати мідний, латунний, мідно-нікелевий прокат і напівфабрикати. В середньому обсяг виробництва АЗОКМ становив понад 48,5 тисяч тонн готової продукції на рік, що становило більшу частину в загальному виробництві мідної підгалузі, обсяги якої становлять 65-80 тисяч тонн продукції з міді і мідних сплавів на рік. Приблизно 80-85% продукції, що вироблялася на заводі, поставлялася на внутрішній ринок, на відміну від більшості підприємств галузі, що є в основному, експортно-орієнтовними. Серед них можна виділити такі підприємства, як ТОВ «Катех-Електро» – одного з основних виробників кабельної продукції в Україні, ТОВ СП «Панком-Юн» – на базі якого налагоджено виробництво катодної міді, ДП «Донецьквторкольормет», ТОВ «Запорізький завод кольорових сплавів», АОЗТ «Втормет», СП «Техноскрап», ТОВ «Екометал», ТОВ «Бона».

 

Виробництво мідної катанки

Українські підприємства в довоєнному 2021 році активно нарощували імпорт та експорт міді і мідних виробів порівнянні з аналогічним періодом 2020 року. Відтак у 2020-му імпорт становив 114,95 мільйона доларів, порівняно зі 183,16 мільйонами доларів у 2021 році. Експорт становив 86,16 та 206,88 мільйона доларів у 2020 та 2021 роках відповідно. 

ДОВІДКА

За даними Геологічної служби США (USGS), світові запаси міді на даний час складають близько 830 мільйонів тонн, а розвідані і прогнозні ресурси міді оцінюються приблизно у 2,1 і 3,5 мільярди тонн відповідно. Остання цифра не враховує величезну кількість міді, виявленої в глибоководних океанічних конкреціях, а також в масивних сульфідах на суші і під водою. Поточні та майбутні можливості геологічної розвідки дозволяють безперервно коригувати дані про світові мідні ресурси в бік збільшення. З 1950 року запаси міді в середньому завжди становили 40 років, а кількість розвіданих ресурсів – ще більше (дані USGS). Крім того, вторинна переробка, інновації і безупинна розвідка корисних копалин дозволяють нам бути впевненими в доступності міді у довгостроковій перспективі. Незважаючи на збільшений попит на мідь, що видобувається з руди, оцінка її запасів збільшилася, зараз в світі більше ресурсів доступною міді, ніж будь-коли в історії. З 2008 по 2018 роки у світі було видобуто 197 мільйонів тонн міді. Однак, за той же період оцінка запасів збільшилася на 280 мільйонів тонн.

Видобуток чилійської мідної руди на об’єкті Antofagasta

Найбільшими виробниками міді у 2022 році були Чилі, Перу, ДР Конго та США. Питома вага 12-ти країн-виробників міді, до яких, крім названих вище, належать також Австралія, Індонезія, Китай, Росія, Канада, Замбія, Польща, Казахстан і Мексика, становить 85,8 % світового виробництва міді.

 

Світове виробництво міді за країнами. Джерело: Statista

 

Теги: мідь
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]