Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2022 20:52

Поломка Північного потоку-2, мобілізація. Чи вдадуться провокації по-російськи?

Виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України

Поломка Північного потоку-2, мобілізація. Чи вдадуться провокації по-російськи?

21 вересня російський диктатор Путін оголосив часткову мобілізацію в росії, а в ніч на 26 вересня компанія-оператор Nord Stream 2 AG заявила про поломку на російських газогонах Північний потік-1 та Північний потік-2. Росія вдається до провокацій в надії переломити хід війни на свій бік.

Путін розраховував, що світ та Україна судомно благатимуть про перемовини на будь-яких умовах, особливо після чергової провальної (звісно, російському президенту хотілося переможної) заяви, аби бодай якось закрити власні "жести доброї воліна військовому та енергетичному фронтах, але вийшло навпаки, бо ні мобілізація, ні вже справжнє відключення ЄС від газу не лякає Європу.

Світ готувався до таких сценаріїв, адже за 8 місяців війни чекати можна було будь-чого. Особливо, після «планової» літньої зупинки Північного потоку нібито на ремонт.

 І, на мою думку, країни непогано виживають без рф і її газу. Газосховища заповнюються швидше, ніж того планувала Європа,а також є ще й інші правила, які дозволять, наприклад, німцям, які були найбільше залежними від російського газу, розпочати опалювальний сезон. А тепер про все по-порядку. Як Європа зможе вижити без російського газу, якими альтернативами вона вже користується, чим може допомогти Україна навіть за умов війни.

На 2 вересня цього року європейські газосховища заповнені в середньому на 80 %. Це на 10% вище, ніж було на початку серпня. Німеччина підвищила власні запаси до 82%, порівняно з 75% у серпні, Італія – до 80%, Франція має наразі на 80% заповнені газосховища, Польща в даний момент найбільше готова до опалювального сезону. Країна заповнила власні газосховища на 100%.  

Надто показово, що «аварія» на Північному потоці сталася саме у той день, коли Польща офіційно відкрила трубопровід Baltic Pipe для імпорту газу з Норвегії. Це помітив весь світ. Росія позбавила себе останньої можливості розвернути Європу обличчям, але Європа зможе отримувати газ – з Норвегії. Проєкт забезпечить Польщі прямий доступ до родовищ газу, розташованих на норвезькому континентальному шельфі.

Новий газопровід з’єднав газотранспортні системи Данії та Польщі. Його довжина сягає 275 км. У Польщі є 3 газокомпресорні станції. Одна з них (газова компресорна станція в Одоланув)  збудована з нуля і обладнана трьома компресорними установками загальною потужністю 20 МВт. Цей об’єкт контролюватиме потоки природного газу в центральній Польщі. Потужності двох інших (газової компресорної станції в Одоланув, що у що у Великопольському воєводстві) – найбільшої компресорної станції проєкту Baltic Pipe у Польщі – буде збільшена на 30 МВт з пропускною спроможністю з 280 000 м3/год до 1 380 000 м3/год природного газу. Потужності другої газокомпресорної станції, що у Голенюві (Польща) збільшаться на 25 МВт.

Газ, який постачатиметься трубопроводом, можна буде потім з Польщі перекачати до Німеччини, Чехії, Литви тощо. Тобто забезпечити країни, яким газу не вистачатиме.

Але Європа має позитивні новини. В деяких домогосподарствах опалювальний сезон розпочався на 2 тижні раніше за офіційні дати.

Розповім на прикладі Німеччини.

Щороку опалювальний сезон розпочинається там 1 жовтня, але кожна компанія-орендодавець як виняток може подати тепло до осель з 15 вересня. Якщо ж у договорі не прописані подібні винятки, то опалення в квартирах вмикається, коли вулична температура знижується до 16°С.

Цього року вже з 20 вересня деякі компанії дали старт опалювальному сезону в Німеччині. І це дуже показово щодо ситуації в Європі з теплом. Навіть попри ситуацію з Північним потоком. 

За даними німецьких органів безпеки, Північний потік 1 та 2 можуть не запрацювати. Надто, через потрапляння солоної води до трубопроводу, яка повністю роз’їдає каркас і унеможливлює транспортування газу.

Довідка: пошкодження на обох нитках Північного потоку сталося на північному заході від острова Борнгольм (Данія), а на одній з ниток Північного потоку-2 – на півдні.

 Тільки тепер це проблема не лише Європи, яка таки побоюється лишитися тепла, а і росії, яка вже втратила $280 млн

А якщо провину рф буде доведено, то доведеться відповісти ще і за екологічні наслідки, і за порушення контракту, за яким росія територією України має постачати до Європи 40 млрд кубометрів газу, однак обсяги транзиту російського блакитного палива за останні два роки скоротилися в чотири рази. А тепер і зовсім припинилися, що неодноразово ставалося після повномасштабного вторгнення.

Довідково: У червні 2020 року транзит становив у середньому 156,7 млн кубометрів на добу, у 2021 - 124,2 млн кубометрів, а у 2022 - лише 41,6 млн кубометрів. Добовий транзит газу у липні становив 334 млн куб. м на добу, що дорівнює 1/7 від норми, яка встановлювалася рф та ЄС.

А означає це одне – невиконання вимог контракту стосовно кількості поставленого газу, а відтак – позови до судів з боку Європи, а у разі несплати, - конфіскація майна Газпрому. Австрія ще влітку забрала підземне газосховище Гайдах, що раніше належало Газпрому. Усе через відмову з боку рф заповнювати газом. Так само вчинила Німеччина, забравши найбільше у Західній Європі газосховище Реден. Тенденція може продовжитися далі, адже до кінця року рф просто не зможе виконати умови з наповнення газосховищ.

Які ще альтернативи впроваджує Європа, аби вижити взимку

Німеччина наразі планує залишити в резерві 2 атомні електростанції - "Ізар" (Нижня Баварія) та "Некарвестхайм" (Баден-Вюртемберг) – на випадок надзвичайних ситуацій з перебоями електроенергії в країні. На початку поточного року таке рішення ухвалювалося до кінця 2022 року, а на початку вересня міністр економіки і енергетики Німеччини Роберт Хабек заявив, що експлуатація буде продовжено до весни 2023 року. В хід також іде вугілля.

Ще задовго до початку опалювального сезону почалася розконсервація вугільних шахт. 19 червня Німеччина заявила про розконсервацію власних вугільних шахт. Остання закрилася у 2018 році з метою зменшити шкідливі викиди від вугілля, але у 2022 році шахти знову на часі. Нараз, за інформацією міністерства енергетики ФРН,  вугілля планується використовувати до кінця 2023 року.

Австрія теж пішла шляхом сусідки – ухвалила рішення про відкриття вугільної електростанції в Меллаху, неподалік Граца. Її закрили в країні останньою – навесні 2020 року – в межах переходу до "зелених" джерел енергії. У разі надзвичайної ситуації саме на цій електростанції можна буде виробляти електроенергію з вугілля. А надзвичайні ситуації (зважаючи на ситуацію з Північним потоком) можуть бути доволі частими.

Британська вугільна електростанція West Burton теж працюватиме цієї зими. Наразі ведуться перемовини стосовно відкриття вугільної шахти Woodhouse Colliery в графстві Камбрія на північному заході країни. Це стане першим за три десятки років відновленням роботи шахт.

У Польщі цього року планують збільшити видобуток вугілля на 1,5 млн тонн.

Так, побоювання у людей є, але це не так про вихід держави з ситуації в разі її загострення чи екологічні наслідки аварії на Північному потоці-2, а про те, як житиме кожна окрема родина. Бо матінка Європа – це про стабільність, яка планується заздалегідь, як і все в країнах ЄС, бо так звикли люди. І коли щось іде не так, як було розписане ще рік тому, у населення – паніка. «Бо як ми переживемо наступну зиму?» Переживемо цю – переживемо наступну! У светрах, теплих шкарпетках, але без росії. Європа виживе, у будь-якому разі отримає звичні 17 - 19°С в оселях.

За потреби допоможе українська ГТС, якою може транспортуватися газ із Західних регіонів України до Європи. Не цього, року, але найближчим майбутнім про це можна буде говорити. Бо, на відміну від росії, Україна навіть на час війни не припинила виконання міжнародних зобов’язань щодо транзиту газу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]