Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.12.2021 19:45

Як економити воду: 10 порад, що допоможуть зберегти кошти

Експертка з питань у сфері ЖКГ

Як економити воду? Це питання турбує українців щоразу, коли вони отримують квитанції на оплату комунальних послуг.

За статистикою, оплата комунальних послуг – це те, на що громадяни витрачають найбільше грошей після їжі, алкоголю, тютюнових виробів та одягу. За даними Державної служби статистики, у першому кварталі 2021 року українці віддали 18% своїх доходів на оплату комуналки.

Особливо гостро питання, як можна економити воду, постає під час опалювального сезону, коли доводиться витрачати шалені кошти на опалення.

Тож, які основні поради щодо економії води:

1. Встановіть лічильники гарячої та холодної води. Це суттєво допоможе зекономити, адже ви сплачуватиме лише за показниками лічильника, а не за загальними розрахунками.

Це важливо, тому що, якщо є якісь витрати після загального вузла обліку, то це все повністю розподіляється на всі квартири, у яких прилади обліку не встановлені. Якщо, наприклад, у підвалі десь просочується вода, всі за це платять.

2. Встановіть змішувач з аератором. У такого типу змішувачів є спеціальна насадка, яка запускає трохи повітря, і вода тече не одним струменем, а з бульбашками. Внаслідок цього відбувається циркуляція води та повітря – це допомагає зекономити.

Такі змішувачі недорогі, їх можна придбати навіть за ціною до 1 тис. грн.

3. Вимикайте воду або зменшуйте напір під час чистки зубів чи бриття. Якщо хочете економити воду – не вмикайте кран на повну потужність під час чистки зубів та бриття.

4. Економте під час миття посуду. Не тримайте кран із водою постійно увімкненим під час миття посуду. Намочіть його, вимкніть воду і тоді намилюйте, а вже потім змивайте.

5. Користуйтеся посудомийною машиною. Такі машини мають багато програм, які витрачають воду економніше, аніж миття руками.

6. Приймайте душ замість ванної. Якщо ви скоротите перебування у душі на 1-2 хвилини, це допоможе зекономити до 500 літрів води на місяць.

7. Встановіть сантехніку з режимами економії. Наприклад, значна частина витрат води йде на змивання унітазу, тому потрібно купувати сантехніку з режимами економії.

 8. Купіть економічні насадки на душ. Насадки з різними режимами сприяють економії води. Ефект щодо витрати води реально відчутний. Це не заважає нормально помитися, просто розподіл того, як виливається вода, більш економічний.

9. Слідкуйте за станом сантехніки. Якщо у будинку є якісь крани, які течуть, їх обов’язково треба полагодити, адже несправна техніка – це додаткові витрати.

10. Мийте овочі та фрукти у мисках, а не під проточною водою. Якщо ми кладемо овочі або навіть зелень у миску з водою, вони вимиваються краще, оскільки весь ґрунт, який там є, повністю осідає на дно миски. Тому деякі фахівці навіть рекомендують овочі та фрукти заливати водою у мисці. Це і для здоров’я краще, та ще й економія води.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]