Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2021 16:41

ТОП 5 технологічних трендів, що забезпечать підтримку та ефективність лідерських навичок

ІТ директор ПАТ "Укртелеком"

Хто знає, що нам чекати від пост-ковідної епохи, і якими будуть нові норми життя.

Кожен період в історії людства розмежовує наш досвід та сприйняття світу на «до» і «після» якоїсь події, на кшталт відліку часу До та Від Різдва Христового, до відкриття Колумбом Америки і після нього тощо. Вочевидь, пандемію COVID-19 можна розглядати як гірський хребет, що розділив 21 сторіччя і нашу свідомість на території до і після появи коронавірусу. Ми опинилися в умовах нових норм, і бізнес повинен справлятися з наявними викликами, такими як надання послуг новими способами чи пошук і обслуговування клієнтів в онлайн середовищі, яке вирізняється рівнем користувацького досвіду та вимогами. Поки що існуючі норми є більш менш зрозумілими і прийнятними. Але хто знає, що нам чекати від пост-ковідної епохи, і якими будуть нові норми життя.

Без сумніву, в основі нових норм буде Цифрове ДНК, що складатиметься з гіпер автоматизації, постійного доступу до всіх послуг, штучного інтелекту, масивів інформації Big&Small Data, блокчейну, роботизації тощо. Все це технологічні інструменти, але як налагодити синергію між бізнесом та ІТ? Дані звіту МакКінзі говорять, що в четвертому кварталі 2020 року було зареєстровано на 50% більше нових компаній ніж у відповідний період 2019 року (на 20% більше в Європі і майже на 50% в Сполучених Штатах). Таким чином, експерти стверджують, що наступним середовищем існування людства буде ера підприємців, створення нових бізнесів та переосмислення старих, традиційних. Відповідно, все це буде вимагати від керівників залучення нових підходів.

Спеціалісти бізнес школи Університету Наварри дослідили цю тему і виклали результати у статті під назвою «Пять основних лідерських навичок, що будуть потрібні керівникам у 2021 році». Вони пророкують, що Емпатія, Гнучкість, Вміння навчатися, Прийняття рішень на основі даних та Обережне бюджетування складуть основи моделі поведінки більшості успішних менеджерів у цей перехідний час. Отже, давайте поглянемо і обговоримо те, які технологічні тренди забезпечать підтримку та ефективність цих навичок.

1. Емпатія на противагу Тотальному Досвіду

Професор Аннело Раєс говорить: «Це дійсно те, що я вважаю надважливим у багатьох ділових ситуаціях. Без різниці, чи це розуміння клієнтів, членів команди, партнера по перемовинах чи ринку взагалі».

Кожен провідний гравець на ІТ ринку вже запропонував своїм командам рішення для вдосконалення комунікацій, залучення та співпраці. Наприклад, в сучасному робочому просторі, Microsoft втілює нову концепцію, що фокусується на зовнішніх користувачах як на найбільшому надбанні компанії та розвиває внутрішню комунікацію та співпрацю.

Разом з тим, ця концепція допомогла знайти рішення, як аналізувати досвід учасників процесу створення продукту, включаючи внутрішніх користувачів, споживачів та партнерів і в той же час дозволила керівництву приймати рішення в реальному часі.

2. Гнучкість на противагу Гіпер автоматизації 

«Ми схильні повторювати дії, які мали добрі результати у минулому. Але 2021й рік безсумнівно буде відмінним від усіх, що були нього», – говорить професор Мірея Лас Херас.

До речі, виходячи з результатів детального оцінювання 17 тисяч керівників, видання Harvard Business Review назвало гнучкість, або здатність адаптуватися, однією з чотирьох найбільш важливих складових поведінки найуспішніших Генеральних Директорів за останні десятки років.

При цьому, для покращення показників ефективності, підприємства повинні автоматизувати всі рутинні процеси для того, щоб дати персоналу більше свободи для створення нових ідей та підходів. Але чи є зараз автоматизація підприємств насправді гнучкою? Якби я був на боці бізнесу, я би відповів ні (тільки згадайте роки технічних боргів в традиційній архітектурі J). Таким чином, ера платформ для розробки з низьким кодом або без коду дозволить бізнесу зробити гнучкість нормою в сучасних умовах. Це надасть можливість компаніям створювати, змінювати та перебудовувати процеси в будь-який час, і так часто, як це буде потрібно. Додавши максимальну кількість програмних інтерфейсів (АРІ), буде можливо інтегрувати велику кількість партнерів для того, щоб замінити операції вручну на кожному кроці процесу доставки товарів. Ось чому повна автоматизація є одним з фундаментальних понять в концепції «повсюдних операцій».

3. Вміння Навчатися на противагу Повсюдним Операціям 

«Компаніям доведеться змінювати свої стратегії, бізнес моделі та брати до уваги набагато більше зовнішніх факторів та трендів ніж будь коли до цього», – говорить Марк Сосна, виконавчий директор Департаменту Вивчення Інновацій бізнес-школи IESE. «Вміння навчатися буде визначальним аспектом для досягнення успіху у цьому напрямку».

Концепція «Повсюдних операцій» дозволяє бізнесу бути доступним та логістично і операційно функціональним в будь-якому місці, де діють клієнти, працівники та бізнес партнери з подібним досвідом, як віртуально і віддалено, так і у фізичному доступі. Гасло цієї моделі таке: «Спочатку цифрове, спочатку віддалене». Цифровий формат повинен завжди бути стандартом. Отже, гібридна робоча сила та залежність бізнесу від цифрових інструментів вимагатиме серйозних трансформацій ІТ інфраструктури: більше надійних рішень в галузі кібербезпеки, підвищення рівня доступності послуг, постійна ІТ підтримка, пристрої та додатки, що дозволять поєднати віртуальний та реальний досвід.

4. Прийняття рішень на основі даних на противагу Розумному бізнес конструктору.

Майбутнє всіх бізнес рішень у великій мірі залежить від таких основних принципів: бути якнайближче до краю; базуватися на доступності даних; і бути якомога швидшим. Отже, сфера ІТ повинна запропонувати платформу або рішення для збору всіх можливих даних, включаючи «цифровий пил», та запровадити алгоритми оперативного отримання розгорнутих аналітичних даних, надаючи доступ до цих даних звідусіль в будь-який час.

5. Обережне Бюджетування на противагу концепції Плати-як-споживаєш.

«Нам буде потрібна гнучкість у всіх сферах в рамках компанії, включаючи ресурси». Говорить професор Еді Солер: «Це принципово змінює підхід до бюджетування, який до цього часу зводився до повторення попередніх бюджетів з мінімальних змінами в рамках 12-місячних циклів. Моя пропозиція є такою, що компаніям потрібно вивчити всі деталі вартостей та ресурсів і почати з нуля. З чистого аркуша!»

Протягом останніх десятків років, ІТ світ запропонував безліч концепцій, таких як Cloud, SaaS, IaaS, Pay-as-you-go, послуга за підпискою тощо для виявлення точних вартостей проектів та продуктів. Таким чином, якщо в наступних цифрових реаліях бізнес починається з нуля, ми зможете визначити вірну для вас модель ІТ інфраструктури, як на базі компанії, так і хмарну, і скерувати кожну копійку у відповідний центр витрат.

Наступна модель реальності вже поруч і стукає нам у двері. Вона буде заснована на синергії характеру підприємця та цифрових засад. Більше того, світ технологій вже має відповіді на всі бізнесові та управлінські запити для того, щоб ми могли збудувати успішну і ефектну наступну модель цифрових реалій.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]