Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
27.06.2024 17:25

Простіше, швидше, зрозуміліше: як онлайн-сервіси допоможуть дітям виховуватися в сім’ях

Керівниця цифрової трансформації у Координаційному центрі з розвитку сімейного виховання та догляду дітей

Нещодавно ми офіційно запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей «Україна для кожної дитини».

Повномасштабна війна не зупинила активну цифровізацію України. За останні два роки з’явилися десятки нових онлайн-сервісів: для бізнесу, водіїв, ВПО, людей у складних життєвих обставинах, сімей. Торік у цифровий простір перейшли й послуги для тих, хто хоче прийняти дитину в родину. Це консультації з усиновлення дитини, реєстрація кандидатів в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, прийомні батьки, продовження кандидатства, оформлення допомоги від держави для сімей з дітьми тощо. Всі ці послуги мінімізують черги, записи, папери та решту бюрократичної тяганини.

Нещодавно ми офіційно запустили єдину державну онлайн-платформу про усиновлення та сімейне виховання дітей «Україна для кожної дитини». Це перший крок до диджиталізації системи догляду та підтримки дітей. На сайті dity.gov.ua зібрали інформацію, яка має спростити шлях усім, хто замислюється, чи прийняти дитину в сімʼю.

Наприклад, про усиновлення можна почитати на десятках сайтів: міністерств, громадських організацій, фондів, міських рад. Далі можна спробувати все це систематизувати, виокремити основне і другорядне. Але все одно складно зорієнтуватися у масиві даних, процедур та пояснень. Оптимізувати всі ці процеси, впорядкувати інформацію та зробити її доступною — одне із завдань, яке допоможе розв’язати нова платформа. 

Ще одна, значно ширша, функція — просвітницька. Тогорічне дослідження показало, наскільки мало українці знають про сімейні форми виховання. Найбільше відомо про усиновлення — 42% людей знайомі з цією формою влаштування дитини, від 14 до 27% знають про опіку та піклування, прийомні сім’ї та великі прийомні сім’ї (або дитячі будинки сімейного типу). А про сімейний патронат (коли дитина у складних життєвих обставинах тимчасово живе в родині патронатних вихователів) взагалі чули тільки 5% українців. 

Тому популяризувати сімейні форми виховання та підтримувати тих, хто задумався, як допомогти дитині, дуже потрібно. Адже брак інформації та обізнаності — теж один із бар’єрів у трансформації системи догляду.

Перш ніж наповнювати сайт dity.gov.ua контентом, ми консультувалися з експертами, а головне — родинами, які вже виховують дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування. Бета-версію тестували понад 30 таких сімей. Вони розповіли, що корисне, чого бракує, на що є запит. З-поміж потрібного називали: покрокові інструкції для прийняття дитини в родину; контакти спеціалістів; онлайн-курси; поради від експертів.

Нині на сайті п’ять основних розділів: усиновлення, інші форми сімейного виховання, наставництво, допоміжні ресурси та курси. Ми розповідаємо, чим одна форма сімейного виховання відрізняється від іншої, як її створити, куди звертатися, які кроки знадобиться зробити. Надаємо алгоритм дій та відповіді на найпоширеніші питання.

Також на платформі є ознайомчий безоплатний онлайн-курс «Народжені серцем» для потенційних батьків. Це перший в Україні курс підготовки для тих, хто тільки замислився над усиновленням. Ми взяли за приклад Велику Британію, де є курси не лише для кандидатів, а й для тих, хто ще думає. Авторкою курсу стала Уляна Долиняк — психологиня, яка має понад 20-річний досвід у роботі з прийомними сімʼями, усиновлювачами та батьками-вихователями України, Польщі та Чехії.

Підтримка та консультування — ще один запит, який намагається задовольнити наша команда. Так з’явилася «Лінія турботи» — це про фахову підтримку: соціальну, психологічну, правову. Ставите запитання фахівцям, обираєте спосіб комунікації — e-mail або телефон, отримуєте кваліфіковану відповідь упродовж трьох робочих днів.

Одне з популярних питань: чи можна переглянути на сайті анкети дітей, яким потрібна сім’я? Цього у нас немає. Проте, якщо людина розповість про свої наміри службі у справах дітей, надасть документи, пройде відповідне навчання та отримає статус кандидата в усиновлювачі, опікуни/піклувальники, прийомні батьки або батьки-вихователі, то вона матиме доступ до анкет дітей. Це наші плани на майбутнє. Для того, щоб зареєструватися кандидатом на будь-яку з сімейних форм, на платформі є посилання на вебпортал державних послуг «Дія». Людина клікає, переходить та подає заявку онлайн.

Платформа «Україна для кожної дитини» буде оновлюватися й доповнюватися. І це лише початок цифрових трансформацій у сфері захисту прав дитини. Наступний крок — створення нової інформаційно-аналітичної системи «Діти», яка, зокрема, забезпечить більш прозорий і зрозумілий механізм подання документів та проходження навчання. Щоб створити цю систему, ми проаналізували міжнародний досвід, а також провели дослідження за участі близько 600 фахівців служб у справах дітей. Попереду багато роботи на різних рівнях для забезпечення найкращих інтересів дитини. А це, безумовно, сім’я.

Єдина державна онлайн-платформа «Україна для кожної дитини» та онлайн-курс «Народжені серцем» створені в межах реалізації реформи системи догляду та підтримки дітей за фінансового сприяння Європейського Союзу та Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Її зміст є виключною відповідальністю власника платформи і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу та/або ЮНІСЕФ.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи