Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.03.2020 00:57

Ревізори прийшли без масок: чи можна їх не допустити до перевірки

Адвокат з податкових спорів, податковий консультант

Коли грип забирає дедалі більше життів, у платників податків виникає запитання: "Чи є належними причинами для недопуску ревізорів до перевірки: ознаки у них нежиті; тощо?". Відповідь у цій статті.

Якщо уважно вивчити Податковий кодекс України (ст.81) або Кодекс законів про працю України, то допускати до перевірки працівників контролюючих органів - потрібно. Більше того, контролюючі органи можуть стверджувати, що цими Кодексами встановлені вичерпні випадки, коли ревізорів можна не допустити до перевірки.

Втім, ще є Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 року № 877-V (далі – Закон № 877) та Конституція України.

Так, у ст.3 Закону № 877 передбачено, що державний нагляд (контроль) здійснюється за принципами:

- пріоритетності безпеки у питаннях життя і здоров'я людини, функціонування і розвитку суспільства, середовища проживання і життєдіяльності перед будь-якими іншими інтересами і цілями у сфері господарської діяльності (абз.2 ст.3);

презумпції правомірності діяльності суб’єкта господарювання у разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків суб’єкта господарювання та/або повноважень органу державного нагляду (контролю) (абз.15 ст.3).

І хоча у цьому Закону, мова радше йде про ймовірність виникнення негативних наслідків від провадження господарської діяльності, але ж в Україні - заборонена будь-яка дискримінація. Тому, якщо є  ймовірність того, що ревізори – мають грип, платник податків може не допустити їх до перевірки, з метою забезпечення здоров’я його працівників.

Таке твердження повністю узгоджується зі ст.ст. 3, 27, 49, 50 Конституції України. Адже, людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.

З іншого боку, контролюючий орган може стверджувати, що оцінка стану здоров’я його ревізорів є - суб’єктивною, і платник податків протиправно ухилився від проведення перевірки.

У такому випадку, потрібно зібрати необхідні докази.

В першу чергу, це фіксація, бажано у присутності свідків, що у ревізорів «не здоровий вигляд» та запропонувати на камеру поміряти температуру. Це теж доволі суб’єктивні думки та дії. Якщо ж ревізори відмовляться поміряти температуру, чи чхають, це - можна використати на користь платника податків.

Ще один крок – отримати в регіональній Торгово-промисловій палаті сертифікат щодо наявності форс-мажорних обставин.

Нагадаю, згідно з ч.2 ст.14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997 року, за № 671/97-ВР, до форс-мажорних обставин відносяться, у т.ч. епідемії.

Втім, у ст.1 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», зазначено, що епідемія - масове поширення інфекційної хвороби серед населення відповідної території за короткий проміжок часу. Оскільки, наразі в Україні майже немає тестів для виявлення корона вірусу COVID-19, фактично немає можливості ані спростувати, ні підтвердити факт епідемії. Але, оскільки Уряд приймає безпрецедентні заходи безпеки, можемо стверджувати про - наявність епідемії.

Так, фактично, Кабінет міністрів України своєю Постановою від 11.03.2020 року за № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» визнав, наявність епідемії в Україні.

Заразом, вказана Постанова є дещо дискримінаційною, адже Уряд ніби дбає про здоров’я учнів та студентів, а інші платники податків, як працювали, так і мають працювати далі та приймати відвідувачів, у т.ч. контролерів.

Тому, окрім наведеного вище, платники податків для не допуску ревізорів, ще можуть послатися на Постанову Уряду від 11.03.2020 року, ст.14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ст.24 Конституції України, якими заборонена будь-яка дискримінація. Тож, якщо учні повинні бути на карантині, то чому платник податків змушений контактувати із іншими особами?

Крім того, згідно зі ст.10 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», основним принципом профілактики інфекційних хвороб є визнання захисту населення від інфекційних хвороб одним із пріоритетних напрямів діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За таких обставин, допоки в Україні діє карантин, платники податків можуть не допускати ревізорів до перевірки.

Втім, кожен вирішує сам: чи судитися, але зберегти здоров’я, чи допустити ревізорів, із ризиком для життя…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]