Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.09.2011 14:47

Влада вчергове хотіла обікрасти третину українців, скасовуючи пільги

Народний депутат України VI, VII та IX скликань

Сьогоднішня влада, не приховує того, що вона ладна направити свої війська на дітей, ветеранів та інвалідів. Після того, як Верховну Раду безстрашно штурмували афганці та ветерани, після побитих вікон та виламаних парканів, після сльозогінного газу та крові

Сьогоднішня влада, не приховує того, що вона ладна направити свої війська на дітей, ветеранів та інвалідів. Після того, як Верховну Раду безстрашно штурмували афганці та ветерани, після побитих вікон та виламаних парканів, після сльозогінного газу та крові, лише тоді урядова коаліція призупинила скасування пільг 17 категоріям  громадян. Тільки після цього створили робочу групу  в уряді, яка ніби то для пошуку компромісів.

Йдеться про законопроект №9127 «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень», прийнятий у першому читанні рік тому, який удруге рада мала розглядати 20 вересня. Він більше ніж удесятеро скорочує розміри соціальних виплат і пенсій учасникам бойових дій,  ліквідаторам аварії на ЧАЕС, інвалідам, постраждалим, евакуйованим із зони відчуження й навіть дітям, сиротам та вдовам. Загалом ідеться про 17 категорій громадян України, котрим таким чином хочуть «поліпшити життя вже сьогодні».
Цим урядовим законопроектом передбачається, що розміри соціальних виплат і пенсій встановлюватиме Кабмін, а не чинне законодавство, як є зараз. Як наслідок, не отримуватимуть підвищеної стипендії студенти-чорнобильці, розміри компенсацій за втрату здоров’я, оздоровлення й інші стануть мізерними і втратять соціальну значимість, раніше передбачені розміри мінімальної пенсії по інвалідності в 10, 8 і 6 мінімальних пенсій за віком відміняються. Передбачається скасувати низку пільг для людей, що живуть на територіях радіоактивного забруднення, медичним та фармацевтичним працівникам, учасникам бойових дій і особам, прирівняним до них. А заодно – й учасникам війни та ветеранам праці, особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.
Ще 2009 року Центр громадської експертизи в аналітичному дослідженні нарахував 30 законів, які формують і регулюють державну політику в соціальній сфері. При цьому різноманітні пільги, виплати і компенсації громадянам передбачені в 58 законах і в більш ніж 120 підзаконних нормативно-правових актах. За останніми ж офіційними даними, всі ці численні документи обслуговують інтереси 13 мільйонів пільговиків, які складають 27% населення країни. А це 87 різних статусів і категорій пільговиків. Тобто, йдеться фактично про третину українців! Наприклад, на сьогоднішній день пільгами з оплати житлово-комунальних послуг користуються 6,8 млн. громадян: 69 категорій пільговиків мають право на цей бонус. Майже 5 млн. українців користуються правом пільгового проїзду в міжміському транспорті, а 24 млн. наших співвітчизників безкоштовно їздять у міському й приміському транспорті.
Загальна вартість задекларованих у державних документах пільг, за експертними оцінками, коливається від $3,8 до 5,8 млрд. При цьому у 2011 році на різні соціальні пільги й виплати Кабмін заклав до бюджету трохи більше 9 млрд грн ($1,3 млрд). А на сьогодні виділено всього 1,5 млрд грн.
Прикро, що справжню «родзинку» законопроекту – а уряд хоче в ручному режимі встановлювати, коли саме і в якому розмірі здійснювати погашення вже існуючої заборгованості за судовими рішеннями, відповідальність за виконання яких несе держава, – можна віднести до особливо цинічних новацій. Мовляв, тут треба зважати на наявні фінансові ресурси держави.
Нещодавно я зустрічався з жителями Іванкова, серед яких і чорнобильці, і воїни-інтернаціоналісти, і діти війни вони обурені діти влади, вони готові вимагати не лише відкликати цей антиконституційний законопроект, а й негайно поліпшити їхнє медичне, житлове та пенсійне забезпечення. Думаю, що все це є складовим політичного курсу побудованого в Україні режиму, суть якого – багаті мають стати ще багатшими, а бідні ще біднішими. «Батьківщина» підтримала людей, котрі виявили небайдужість і вийшли під стіни парламенту боротися проти наступу влади на соціально-економічні права.
Завдяки позиції людей, які прийшли під стіни парламенту, влада вирішила поки що взагалі не ухвалювати цей закон, але й варто нагадати, що провладна більшість до цього часу ігнорує мій законопроект, який має на меті збільшити компенсовану державою частку вартості продуктів харчування, якими забезпечуються громадяни 1-ї та 2-ї категорій, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, також визначення нижньої межі суми такої компенсації. Ті, хто живуть на забруднених територіях у містах, отримують на чисті продукти 2 гривні 10 копійок на місяць, а селяни і того менше – 1 гривню 60 копійок. Скільки ж чистих продуктів можна накупити на такі гроші, коли на проїзд більше витратиш?!
Мабуть, представники влади рідко  бувають у звичайних селах і просто не знають, як живуть сьогодні люди, тим часом купують собі золоті унітази, будують вертолітні майданчики, перекривають рух у містах для своїх авто. Радив би їм частіше зустрічатись з людьми, аби зрозуміти, що зменшення соціальних гарантій громадян призведе багато родин до і без того скрутного життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]