Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2021 12:42

Еxecutive coach: співпраця з державою та бізнесом

Нейрокоуч, засновник консалтингової компанії Medical Business Expert

Поговорімо про те: в яких випадках та навіщо варто співпрацювати з executive coach.

Оберемо два основні напрямки: державні установи (або перші особи держави) та бізнес (власники компаній та менеджмент).

Найпродуктивніші стратегічні сесії відбуваються саме за допомогою модерації executive coach. Бо він знає: які саме поставити запитання та створити певну атмосферу у колективі для того, щоб кожен зміг генерувати ідеї та спланувати дії.

Наприклад, якщо мова йде про державний рівень і підіймається питання розробити стратегію демографічного росту здорової нації. Тож до обговорення запрошуються певні люди – команда, яка готова опрацьовувати це питання і модератор-коуч допомагає робити спільні висновки.

Як це відбувається практично? Покажу послідовний ланцюжок як це спрацьовує. Насамперед: що потрібно для того, щоб людина була здоровою? Команди висловлює думки, проте ми розуміємо, що насамперед – це профілактика, а саме системне заняття спортом. Яким самим? Ну, дійсно, що не важкою атлетикою. В такому випадку підійде, якщо говорити в цілому про більшість населення України, коли ведемо малорухливий спосіб життя, плавання, біг, велопрогулянки, йога і т.п. То я можна сприяти, щоб українці займалися спортом?

Присутні висловлюють пропозиції, проте ми бачимо, що ключовим стане те, що він повинен бути доступним, тобто по кишені кожному. То ж може є сенс, направити державні кошти на те, щоб облаштувати спортивні майданчики та побудувати державні спортивні школи. Тоді й нація буде здоровішою і ті гроші, які йдуть на медицину, можна перенаправляти на спорт. Якщо люди відчуватимуть себе здоровими та піклування держави, триматимуть себе в тонусі, то є гарантія того, що демографічний показник зростатиме. Таким чином, на стратегічній сесії ми поступово приходимо до висновку, що все це може перерости в великий проєкт, над яким потрібно попрацювати комплексно. І тут одразу дві місії: велике будівництво та здорова нація. Тоді переходимо до наступного етапу – планування та прописуємо мету та кроки на 5 років, які вже можна втілювати в дії та розподіляти зони відповідальності та бюджети.

Також можна за допомогою модерації executive coach провести стратегічну сесію – держава майбутнього або держава з майбутнім. Є така техніка Форсайт, коли на 10 років прописується місія та цілі по всім напрямкам розвитку: соціальний політичний, економічний, правовий та ін. Виявляються та аналізуються ризики і в процентному співвідношенню: наскільки ми готові до цього. Той же Ковід – економічно-екологічний ризик, який можна було б передбачити та підготуватися. Бо завжди слід враховувати економічний та екологічний стан світовий, навіть якщо щось плануєш в межах виключно однієї держави. Взагалі, якщо показник ризику високий близько 40%, то важливо заздалегідь разом опрацювати як будемо діяти в тому чи іншому випадку. Або якщо відкривається держустанова або новий державний орган і ще недостатньо зрозуміло щодо структури та відділів. Тож також разом можна все це опрацювати та найти найкращі рішення спільно.

Якщо розглядати модерування executive coach стратегічної сесії або зборів в бізнесі, то тут також вирішуються абсолютно різні задачі. Тоді збирається команда співробітників, де кожен має змогу висловитися та самостійно прописати особисті зони відповідальності. Тож executive coach створює певну атмосферу довіру та ставить важливі запитання, які включають мислення таким чином, що практично усі починають висловлювати думки, генерувати ідеї та проявляти ініціативу щодо втілення той чи іншої пропозиції. Він володіє техніками, які спонукають колектив або команду до мозкового шторму та креативу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]