Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.11.2023 11:29

Легалізація коноплі (Cannabis) та труднощі здійснення діяльності, пов’язаної із нею

До Верховної Ради України подано проект Закону України про легалізацію медичного каннабісу (реєстр. № 7457)

Останніми роками, з огляду на відкриття у науці та медицині нових властивостей коноплі, яка раніше вважалась небезпечною у зв’язку із вмістом наркотичних речовин,   публічному обговоренню гостро піднімалась тема її (коноплі) легалізації, як рослини, що є більш корисною аніж небезпечною та може використовуватись, як у промисловості, так і у медицині.

Вказані тенденції розвивались й в Україні, що власне відобразилось у русі суспільства до змін відповідного законодавства.

Так, до Верховної Ради України подано проект Закону України “Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни” (реєстр. № 7457).

Як відомо, Верховною Радою України проголосовано у першому читанні за прийняття у первісній редакції вказаного проекту.

Ключовими нововведеннями згідно проекту є: 

встановлення, що діяльність з виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення прекурсорів, включених до таблиці IV Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також культивування сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей здійснюється юридичними особами всіх форм власності, за наявності в них ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності, якщо інше не передбачено цим Законом;

встановлення контролю та простежуваності обігу для медичних цілей рослин роду канабіс у відповідності до положень закону, зокрема шляхом маркування партій та одиниць фасованої продукції, ведення електронного реєстру обліку переміщення сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей на всіх етапах обігу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, забезпечення відпуску особам лікарських засобів, виготовлених із сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей, виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань за електронним рецептом;

зазначення про те, що відсоток вмісту концентрації тетрагідроканабінолу у сухій масі у сортах рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей визначається Кабінетом Міністрів України;

затвердження нових визначень, а саме Канабісу, рослини канабісу та смоли канабісу;

● передбачено, що визначення вмісту тетрагідроканабінолу у рослинах роду коноплі (Cannabis) здійснюється шляхом проведення лабораторних випробувань, які проводять підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу, або державні спеціалізовані експертні установи в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

зазначено, що у ліцензіях на здійснення діяльності з культивування сортів рослин роду коноплі (Cannabis) для медичних цілей, рішенні про видачу ліцензії та в ліцензійному реєстрі зазначається перелік сортів рослин роду коноплі (Cannabis), які дозволяється культивувати, характеристики, площі і адреси (географічні координати) об'єктів та приміщень, на (в) яких дозволяється здійснювати таку діяльність відповідно до вимог цього Закону.

прибрано вказівку на те, що діяльність з розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин здійснюється за державним замовленням науково-дослідними установами всіх форм власності за наявності в них ліцензії на цей вид діяльності.

● встановлено обмеження щодо діяльності (тобто виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин) щодо наркотичних засобів та (або) психотропних речовин, виготовлених (вироблених) із обігу сортів рослин роду коноплі (Cannabis):

виробництво, виготовлення, реалізацію та вивезення з території України таких наркотичних засобів та (або) психотропних речовин дозволяється здійснювати лише на замовлення суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на використання таких наркотичних засобів та (або) психотропних речовин, або закладів охорони здоров’я інших країн, законодавством яких дозволене ввезення таких наркотичних засобів, психотропних речовин на їх митну територію;

перевезення дозволяється здійснювати лише на замовлення або безпосередньо особам, які мають ліцензію на виробництво, виготовлення та (або) використання наркотичних засобів та (або) психотропних речовин, якщо інше не передбачено цим Законом; (тобто у власному циклі виробництва можливо прийдеться облаштувати процес вирощування, збору та переробки/трансформації коноплі в інший засіб за одною адресою);

використання наркотичних засобів та (або) психотропних речовин дозволяється здійснювати в медичній практиці виключно у формі лікарських засобів, дозволених до застосування центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, в установленому порядку.

Однак, після схвалення проекту у першому читанні головним комітетом (Комітетом Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, далі також “Комітет”), з метою удосконалення законопроекту, надано додатковий висновок стосовно проекту закону (реєстр. № 7457) для врахування запропонованих змін Верховною Радою України під час голосування у другому читанні.

Запропоновані зміни Комітету є суттєвими та слушними, тож вважаю, що у разі прийняття закону, такий буде викладений у редакції із змінами, що запропоновані Комітетом. У зв’язку із цим, аналіз законопроекту слід проводити з урахуванням зазначених змін. 

Згідно висновку Комітету від 26.03.2023 року на проект Закону України “Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни” (реєстр. № 7457), Комітетом запропоновано наступне.

За новою редакцією проекту закону чітко визначаються наступні поняття: 

канабіс - верхівки рослини канабіс (Cannabis) з квітами або плодами (за винятком насіння та листя, якщо вони не супроводжуються верхівками), з яких не була витягнута смола, хоч би якою назвою вони не були позначені;

• рослина канабіс - будь-яка рослина роду коноплі (Cannabis);

• смола канабісу - відділена смола, неочищена чи очищена, отримана з рослини роду коноплі (Cannabis)».

Також запропоновано диференціювати два окремих поняття із чітким визначенням безпосередньо у законі критеріїв яким ті чи інші рослини мають відповідати.  

Так, Комітетом запропоновано внести зміни до ст. 1 законопроекту шляхом доповнення наступними визначеннями: 

коноплі для медичних цілей – рослини роду коноплі (Cannabis), вирощені з кондиційного і сертифікованого насіння не нижче другої генерації, що належать до групи культур лікарських рослин та включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які використовуються для виготовлення лікарських засобів, відсоток вмісту концентрації тетрагідроканабінолу у висушеній соломі перевищує 0,3 відсотка.

коноплі для промислових цілей – рослини роду коноплі (Cannabis), вирощені з кондиційного і сертифікованого насіння не нижче другої генерації, що належать до групи культур сільськогосподарських рослин та які використовуються в технічних цілях та відсоток вмісту концентрації тетрагідроканабінолу у висушеній соломі не перевищує 0,3 відсотка;

Тож основним критерієм диференціації медичної та технічної коноплі є, те що перші можуть містити більший вміст тетрагідроканабінолу (ніж коноплі для промислових цілей) та  вирощуються за використання насіння рослин роду коноплі, які належать до групи культур лікарських рослин. 

Однак, на даний моменту законодавством не визначено, які рослини відносяться до груп культур лікарських.

На разі перевірити до якої групи рослина відноситься можна у Державному реєстрі сортів рослин придатних для поширення в Україні, який ведеться Міністерством аграрної політики і продовольства України (згідно п-п.38 п. 4 Положення про Міністерство аграрної політики і продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України “Деякі питання діяльності центральних органів виконавчої влади” від 17 лютого 2021 року №124). 

Так, на даний момент вказаний реєстр містить такі рослини як “коноплі посівні (Сannabis Sativa L)”, розміщені у групі “сільськогосподарські: олійні та прядивні”, однак у групі лікарських жодного роду конопель не зазначено. 

У зв’язку із цим, презюмуємо, що після прийняття законопроекту до зазначеного вище  реєстру буде внесено зміни в частині його доповнення видами конопель у групі лікарських рослин, які можна буде культивувати з метою виготовлення лікарських засобів. 

При цьому, з огляду на пропозиції Комітету порівняно із першочерговою редакцією законопроекту, визначення обсягів допустимого вмісту тетрагідроканабінолу вирішено не доручати Кабінету Міністрів України, а прямо передбачити такі в законі.

Аналізуючи законодавчі зміни в частині легалізації коноплі слід підкреслити, що така легалізація не цілковитим безконтрольним введенням медичної коноплі в цивільний обіг.

Ключовим аспектом легалізації медичної коноплі, згідно пропозицій Комітету, є те, що дозволяється обіг медичної коноплі з метою виготовлення лікарських засобів (які дозволяється використовувати у медичній практиці за електронним рецептом лікаря) та використання у науковій, науково технічній та освітній діяльності, а не прямого збуту такої коноплі кінцевому споживачу/пацієнту.

Попри це, пропозиції Комітету також мають певний позитивний аспект, для аграріїв, що здійснюють культивацію промислової коноплі.

Так, ще однією пропозицією Комітету є  - дозволити визначати вміст ТГК в коноплях для медичних цілей в державних лабораторіях, а в коноплях для промислових цілей - в лабораторіях організацій будь-якої форми власності для спрощення діяльності стосовно останньої.

Також з метою сприяння запуску процесу розвитку культивування медичної коноплі та розробці ліків на її основі, запропоновано передбачити, нульову квоту на імпорт в Україну сировини для виробництва ліків з коноплі, яка діятиме 5 років і не поширюється на наукову діяльність.

Даний нюанс є доволі суттєвим, оскільки аграрії на даний момент зіштовхуються із суттєвими проблемами в частині сприяння держави культивуванню коноплі (про це нагадаємо нижче).

Що ж до решти пропозицій першочергової редакції законопроекту, які можна було б віднести до суттєвих, то Комітетом такі фактично залишено без змін.

Із порівняльною таблицею між пропозиціями Комітету та першочерговою редакцією законопроекту можна ознайомитись за посиланням.

Зачепивши тему проблем в частині сприяння держави культивуванню коноплі, слід згадати наступне.

Як відомо, конопля в Україні до цього моменту не є під цілковитою забороною, однак діяльність щодо неї строго контролюється.

З метою врегулювання процесів обігу наркотичних засобів та психотропних речовин і запобігання поширенню серед населення проблем із наркозалежністю в Україні діють відповідні нормативно-правові акти.

До числа таких актів належить Закон України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори”. 

Цей Закон визначає правові та організаційні засади державної політики щодо обігу в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, встановлює порядок державного контролю, повноваження органів виконавчої влади, права та обов'язки фізичних і юридичних осіб у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Законом визначено, що обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів - види діяльності з: культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, транзиту через територію України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що дозволяються і контролюються згідно з цим Законом.

Статтею 2 Закону визначено, що наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори з урахуванням доцільності їх використання у медичній практиці та залежно від ступеня їх небезпечності для здоров'я людини і застосовуваних заходів контролю за їх обігом включаються до відповідно пронумерованих списків таблиць Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (далі - Перелік).

Таблиця I Переліку містить наркотичні засоби, у тому числі рослини, і психотропні речовини, згруповані до списків № 1, № 2 та № 3, обіг яких на території України заборонено.

Перелік та зміни до нього затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу і публікуються в офіційних друкованих виданнях.

Так, по всяк час, перелік, затверджений Кабінетом Міністрів України, у таблиці І містив та досі містить такі заборонені для обігу на території України наркотичні засоби як Канабіс, смола канабісу, екстракти і настойки канабісу.

Слід зазначити, що назви “канабіс” та “конопля”, з огляду на зміст нормативно-правових актів, на практиці здебільшого ототожнюються, тобто не диференціюються як речовина та рослина. 

Так, майже будь-які дії (обіг), тим чи іншим чином, пов’язані з канабісом були повністю заборонені.

У зв’язку із дослідженням коноплі та виявленням у ній великої кількості канабіноїдів (в тому числі тетрагідроканабінолу, визнаного сильною психотропною речовиною), огляду на цінність коноплі для виробництва різного роду товарів, сировини та задля забезпечення мінімального ризику розповсюдження наркозалежності серед населення, з метою досягнення певної співмірності між користю та шкодою, яку може принести конопля, встановлено певні винятки. 

Так, абз. 1 ст. 7 Закону України “Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори” визначено, що діяльність з обігу наркотичних засобів і психотропних речовин на території України дозволяється лише в цілях і в порядку, встановлених цим Законом, а в передбачених ним випадках - у порядку, що встановлюється нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України та відповідних центральних органів виконавчої влади.

Абзацом другим зазначеної статті уточнено, що діяльність з обігу наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до таблиці I Переліку, на території України забороняється, за винятком діяльності з використання рослин, включених до таблиці I Переліку, в цілях і на підставах, передбачених статтями 19 та 20 цього Закону, а також діяльності з культивування та використання рослин, включених до списку № 3 таблиці I Переліку, в цілях і на підставах, передбачених статтею 15 цього Закону.

З огляду на вказані положення слід виділити кілька наступних моментів:

● Цілі та підстави, передбачені ст. 15 Закону.

Згідно абз 1 ст. 15 Закону, діяльність з культивування рослин, включених до таблиці I Переліку, на території України забороняється, за винятком діяльності з культивування та (або) використання рослин, включених до списку № 3 таблиці I Переліку, що містять малі кількості наркотичних речовин, з додержанням умов, зазначених у частинах другій, третій та четвертій цієї статті.

Відповідно до абз. 2 ст. 15 Закону, діяльність з культивування та (або) використання рослин, включених до списку № 3 таблиці I Переліку, що містять малі кількості наркотичних речовин для промислових цілей, визначених ліцензією, може здійснюватися юридичними особами всіх форм власності за наявності в них відповідної ліцензії в межах визначених Кабінетом Міністрів України квот. Гранично допустимий вміст наркотичних речовин у рослинах, включених до списку № 3 таблиці I Переліку, встановлюється Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу.

Так, статтею 15 Закону уточнено ст. 7 Закону та, зокрема, зазначено, що винятком є діяльності з культивування та використання рослин, що містять малі кількості (обсяг яких встановлюється окремо Кабінетом Міністрів України) наркотичних речовин та така діяльність здійснюється для промислових цілей.

Рослини включені до списку №3 таблиці І Переліку.

До списку №3 таблиці І Переліку (рослини, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини і обіг яких допускається для промислових цілей) включено рослини роду коноплі (Канабіс). 

При цьому, вказаний список містить примітку, що є малою кількість наркотичних речовин стосовно такої рослини. 

Так, Кабінетом Міністрів України, визначено, що культивування рослин роду коноплі для промислових цілей, за винятком виробництва та (або) виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин, допускається за умови використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких вміст тетрагідроканнабінолу не перевищував 0,08 відсотка.

● Проблемні аспекти 

Щодо ліцензування

В першу чергу, з огляду на те, що рослини роду коноплі включені до списку 3 таблиці І Переліку, пов’язана з ними діяльність підлягає ліцензуванню. 

Ліцензування господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (зокрема, видача ліцензії на провадження господарської діяльності з культивування рослин роду коноплі) здійснюється Державною службою України з лікарських засобів та контролю наркотиків (надалі - Держлікслужба). (п. 1, абз 3 п. 3, п-п.16 п. 4 Положення про Державну службу України з лікарських засобів та контролю наркотиків, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 12 серпня 2015 року №647)

При цьому, Ліцензійні умови містять об’ємний перелік вимог та обмежень, яких ліцензіат повинен дотримуватись, в тому числі в частині: матеріально-технічної бази, нормативно-технічної документації, кваліфікованого персоналу, умов для забезпечення обліку та схоронності наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, а також для забезпечення безпечності такої діяльності

При цьому є ще один нюанс, пов’язаний із ліцензуванням. 

Вказані вище положення ст. 15 Закону передбачають право як культивувати, так і  використовувати рослини таблиці І Переліку (тобто в тому числі й коноплю) за наявності відповідної ліцензії.

Проте, формулювання положень Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06 квітня 2016 року №282 (далі - Ліцензійні умови), вказують на те, що стосовно рослин ліцензії видаються лише щодо діяльності з культивування. 

Інша діяльність, така як розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення стосується наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до Переліку, тобто не рослин, які містять наркотичні засоби чи психотропні речовини. 

У зв’язку із цим існує позиція, що ліцензію на використання коноплі не може бути видано, адже органи державної влади зобов’язані діяти лише в межах та порядку, визначеному законодавством.

Однак, таке регулювання позбавлене сенсу, оскільки культивування не може бути самоціллю, а здійснюється із певною метою (наприклад, експортом, тобто вивезенням з території України, або переробкою у іншу сировину чи товар, тобто  використанням).

Уточнюючи дане питання у Держлікслужбі, можна почути, що остання  дійсно не видає стосовно рослин роду коноплі ліцензію саме на такий вид діяльності як, наприклад, використання. 

Однак, ретельно дослідивши офіційний веб сайт Держлікслужби, можна дійти висновку, що останньою приймались рішення про видачу ліцензії на право провадження господарської діяльності з придбання, зберігання, реалізації (відпуску), перевезення, використання, вивезення з території України, ввезення на територію  України, знищення, культивування нарковмісних рослин (список 3 таблиця І) Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 №770. 

Про це свідчить, зокрема, перелік суб’єктів господарювання, за заявами яких прийняте рішення про видачу ліцензії на право здійснення господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів згідно Протоколів засідання робочої групи Держлікслужби (з яким можна ознайомитись за посиланнями 1, 2 тощо).

Викладене, суперечить логіці про те, що стосовно рослин може бути видано ліцензію лише для культивування та свідчить, що фактично на практиці видається ліцензія на здійснення усіх видів діяльності, що охоплюються поняттям обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (культивування рослин,  розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на територію України, вивезення з території України, транзит через територію України, використання, знищення).

Однак, уже на етапі отримання ліцензії на здійснення окремих видів господарської діяльності, пов’язаної із коноплею, на практиці можуть виникати проблеми, адже нерідко виникає необхідність доводити можливість видачі Держлікслужбою відповідної ліцензії.

● Квотування 

Діяльність з культивування та (або) використання рослин, включених до списку № 3 таблиці I Переліку, що містять малі кількості наркотичних речовин для промислових цілей, визначених ліцензією, може здійснюватися юридичними особами всіх форм власності за наявності в них відповідної ліцензії в межах визначених Кабінетом Міністрів України квот.

Відповідно до абзацу другого пункту 37 Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин прекурсорів, та контролю за їх обігом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2009 № 589 (далі ‒ Порядок провадження діяльності), для розрахунку обсягів квот на рік суб’єкти господарювання, що провадять діяльність, пов’язану з культивуванням рослин, включених до списку 3 таблиці I Переліку, у ліцензіати мають подати до Держлікслужби у строк до 15 листопада заяви за формою згідно з додатком 10 до Порядку провадження діяльності.

На підставі проведених розрахунків Держлікслужба готує та подає Міністерству охорони здоров’я погоджені пропозиції щодо визначення обсягів квот.

Підготовлені пропозиції та розрахунки Держлікслужбою передаються для їх затвердження Кабінету Міністрів України.

Слід зазначити, що інструмент квотування є недосконалим (у законодавстві не визначено критерії для отримання квот, в органів державної влади відсутні повноваження щодо затвердження річних квот). 

Так, із 2014 до 2022 та на 2023 роки КМ України не встановлювалось квоти на технічні коноплі. Як наслідок, протягом семи років бізнес подавав заявки на квоти в односторонньому порядку, не отримуючи зворотнього зв’язку. 

Враховуючи те, що законом передбачено можливість здійснення культивування коноплі лише згідно квот, у випадку не визначення КМ України квот, то відповідно й зовсім відсутня можливість вирощування коноплі.

● Інші аспекти здійснення діяльності

Можна також зазначити, що під час здійснення  діяльності, пов’язаної із обігом коноплі можуть виникати й інші перешкоди розвитку. 

Так, відсутні закріплені відповідним кодом КВЕД види діяльності з культивування конопель.

У зв’язку із цим, зазвичай, для вирощування конопель підприємства обирають вид господарської діяльності: 01.16 Вирощування прядивних культур.

Окрім цього, в частині вивезення з території України та ввезення на територію України пов’язаних із коноплею товарів складнощі може скласти  відсутність визначених кодів УКТЗЕД на всі види товарів та продуктів на основі технічних конопель.

Щодо конопель існують на даний момент лише такі коди УКТЗЕД: 

1207 99 91 00 - насіння конопель.

5302 - Волокно конопляне (Cannabіs satіva L.), необроблене або оброблене, але непрядене; пачоси та відходи конопель (включаючи прядильні відходи та розскубану сировину):

- 5302 10 00 00 - волокно конопляне необроблене або вимочене;

- 5302 90 00 00 - інше.

5308 - Пряжа з інших рослинних текстильних волокон; пряжа паперова:

- 5308 20 - пряжа з волокон коноплі (Cannabіs satіva L.):

- 5308 20 10 00 - не розфасована для роздрібної торгівлі;

- 308 20 90 00 - розфасована для роздрібної торгівлі.

Окрім цього, уся діяльність, що пов’язана із коноплею врегульована численними обмеженнями та правилами про які коротко можна зазначити далі.

● Обмеження щодо діяльності, пов’язаної із коноплею.

Обмеження щодо насіння, яке використовується для культивування коноплі

Культивування рослин, включених до списку № 3 таблиці I переліку, дозволяється лише з використанням кондиційного і репродуктивного насіння (насіннєвого матеріалу) маку снотворного та рослин роду конопель, внесених до Реєстру сортів рослин України, відповідно не нижче першої (мак снотворний), першої та другої репродукції (конопель), придбаних ліцензіатами шляхом укладення відповідного договору із суб’єктами насінництва та розсадництва, занесених до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу. (п. 33 Ліцензійних умов).

Забезпечення режиму охорони посівів, місць зберігання і переробки рослин, технічні вимоги до місць концентрації відкритого та закритого типу (об'єктів), а також необхідність отримання дозволу на використання об’єктів.

Статтею 6 Закону передбачено одним із заходів контролю діяльності з обігу наркотичних засобів,психотропних речовин і прекурсорів, як видача дозволу на використання об’єктів для проведення відповідної діяльності.

Згідно ст. 11 Закону, дозвіл на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, видається суб’єкту господарювання Національною поліцією.

Дозвіл на використання об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, видається на підставі результатів перевірки відповідності цих об'єктів і приміщень встановленим Міністерством внутрішніх справ України вимогам, які викладені у такому документі як Вимоги до об'єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та зберігання вилучених з незаконного обігу таких засобів і речовин, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України 29.01.2018 № 52.

До вимог стосовно коноплі, зокрема, відносяться вимоги до місць концентрації закритого типу (об'єктів), викладені у п-п. 7 п.1 розділу ІІ, які передбачають наступне: 

приміщення, які використовуються для здійснення господарської діяльності щодо зберігання та знищення рослин, включених до таблиці І Переліку, мають відповідати таким вимогам:

вхідні двері виготовлені з металоконструкцій або з повнотілого дерева завтовшки не менше 40 мм. У разі меншої товщини полотно дерев'яних дверей оббивається зсередини суцільнозалізним листом завтовшки не менше 0,6 мм із загинанням країв листа на торець полотна;

двостулкові двері обладнані двома внутрішніми стопорними шпінгалетами або засувами, встановленими у верхній та нижній частинах дверного полотна. З метою захисту двостулкових дверей використовуються спеціальні двосторонні шпінгалетні затвори, які в разі замикання фіксуються врізними або навісними замками;

віконні отвори та віконні прорізи (за наявності) обладнані металевими ґратами або захисними щитами і віконницями. Захисні щити та віконниці за конструкцією аналогічні вхідним дверям та мають затворні пристрої із внутрішнього боку.

Також встановлено вимоги до місць концентрації відкритого типу, викладені у п-п. 2,3  п. 2 розділу ІІ, які передбачають наступне:

Технічні вимоги до місць концентрації відкритого типу (об'єктів) місця концентрації відкритого типу (об’єкти), які використовуються для здійснення господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці І Переліку, мають бути розташовані на відстані:

не менше ніж 0,5 км від населених пунктів;

• не менше ніж 3 км від міст, що мають спеціальний статус, республіканського і обласного підпорядкування, а також від державного кордону України;

•  не менше 0,5 км від автомобільних доріг загального користування державного значення та залізничних шляхів сполучення, за винятком культивування рослин роду коноплі для промислових цілей за умови використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких вміст тетрагідроканабінолу не перевищує вмісту, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів»;

територія місць концентрації відкритого типу (об’єктів), які використовуються для здійснення господарської діяльності, пов'язаної зі зберіганням і знищенням рослин, уключених до Переліку, має бути ізольована від загальної території суб'єкта господарювання, очищена від кущів і чагарників.

Також встановлені вимоги до оснащення місць концентрації для закритого типу, викладені у п-п. 7 п. 1 розділу ІІІ, згідно яких приміщення, які використовуються для здійснення господарської діяльності щодо зберігання і знищення рослин, включених до таблиці І Переліку, обладнуються:

системою охоронної сигналізації, що захищає будівельні конструкції периметрів приміщень, внутрішні об'єми і площі приміщень, з підключенням до пункту централізованого спостереження суб’єкта охоронної діяльності або засобами автономної сигналізації з виведенням тривожних оповіщень на звукові та світлові сигналізатори (зазначена вимога не поширюється на зберігання та знищення рослин роду коноплі для промислових цілей за умови використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких вміст тетрагідроканабінолу не перевищує вмісту, визначеного постановою Кабінету Міністрів України від 06 травня 2000 року № 770 «Про затвердження переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів»);

місцем очищення насіння маку та/або конопель, переробки стебел конопель, яке ізольоване від загальної території суб’єкта господарювання і має огорожу, що обмежує вільний доступ, та пропускними пунктами;

місцем для зважування готової продукції та пожнивних залишків із вагами, які пройшли щорічну повірку в установленому законодавством порядку;

стаціонарним місцем для спалювання рослин, включених до таблиці І Переліку, та їх пожнивних залишків.

У випадку якщо на об’єктах ліцензіата має місце перевищення в рослинах роду коноплі вмісту тетрагідроканнабінолу понад 0,08 відсотка, ліцензіат протягом 10 робочих днів зобов’язаний забезпечити охорону посівів, місць зберігання та переробки таких рослин, для чого заключає договір із суб’єктом охоронної діяльності. (п. 39 Ліцензійних умов).

● Реєстрація операцій з наркотичними засобами, психотропними речовинами і прекурсорами

Ліцензіат повинен вести облік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які перебувають на належних йому або орендованих ним об’єктах, здійснюючи реєстрацію всіх операцій з наркотичними засобами, психотропними речовинами і прекурсорами у спеціальних журналах (книгах) за формами, встановленими Кабінетом Міністрів України та МОЗ. (п. 22 Ліцензійних умов).

● Інвентаризація наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та баланси

Згідно п. 24 Ліцензійних умов, керівник юридичної особи (уповноважена особа) або фізична особа - підприємець зобов’язані щокварталу проводити інвентаризацію наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у визначеному законодавством порядку із складенням балансу товарно-матеріальних цінностей.

Пунктом 29-1 Ліцензійних умов також передбачено, що у разі зупинення дії ліцензії повністю або частково (на види господарської діяльності з використання, зберігання) керівник юридичної особи (уповноважена особа), фізична особа - підприємець зобов’язані провести інвентаризацію наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у визначеному законодавством порядку із складенням балансу товарно-матеріальних цінностей. Копію зазначеного балансу ліцензіат надсилає до Держлікслужби протягом двох робочих днів з дня завершення інвентаризації.

● Заборони щодо пересилання 

Пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у поштових (у тому числі міжнародних) відправленнях, а також як гуманітарної допомоги забороняється, за винятком випадків, коли наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори надсилаються у відповідні регіони України за окремим рішенням Кабінету Міністрів України у період дії надзвичайного стану. (п. 4 Порядку провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та контролю за їх обігом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 2009 року №589).

● Заборони щодо реклами

Забороняється поширювати в цілях реклами зразки наркотичних засобів, психотропних речовин, включених до Переліку. (ст. 35 Закону).

Звітування про результати діяльності із зазначенням кількості вирощених і перероблених рослин, включених до списку 3 таблиці І, а також звітування про залишки рослин, їх знищення та перевірка цих дій правоохоронними органами.

Відповідно до чинного законодавства, правоохоронці мають стежити за знищенням залишків рослин, але що таке “залишки” – закон чітко не визначає. І виходить, що стебла конопель, що відповідно до технології зберігаються досить довго, теж можна віднести до залишків. Через таку колізію правоохоронні органи можуть зупиняти перевезення стебел на переробний завод.

Спалювати залишки виробництва волокна треба на заводі щодня, причому в присутності керівництва районної поліції. 

Так, п. 42 Порядку провадження діяльності, знищення залишків після очищення насіння маку або переробки стебел конопель здійснюється суб'єктами господарювання після їх зважування  шляхом щоденного спалювання у присутності комісії, до складу якої включаються керівники суб'єкта господарювання  і  територіального органу Національної поліції та представник територіального  (відокремленого) підрозділу міжрегіонального територіального органу Національної  поліції з питань боротьби з наркозлочинністю. 

За  результатами знищення складається акт у трьох примірниках за формою згідно з додатком 12, який засвідчується підписами членів комісії. Перший  примірник  акта  залишається  у суб'єкта господарювання, інші надсилаються Національній поліції та Держлікслужбі.

У разі  коли  суб'єкт  господарювання  приймає рішення   про знищення посівів рослин з будь-яких причин, такі посіви підлягають знищенню  шляхом  переорювання  на  полях   висіву скошених  та подрібнених рослин у присутності  комісії, до складу  якої включаються  керівники суб'єкта господарювання і територіального органу   Національної   поліції   та  представник  територіального (відокремленого) підрозділу міжрегіонального територіального органу  Національної поліції з питань боротьби з наркозлочинністю.

За результатами знищення складається акт у трьох примірниках за формою згідно з додатком 11, який засвідчується підписами членів комісії. Перший примірник акта  залишається у суб'єкта господарювання, інші надсилаються Національній поліції та  Держлікслужбі. 

Також п.43 Порядку провадження діяльності, суб'єкт  господарювання веде  облік  готової   продукції (насіння маку та волокна конопель) та їх залишків після очищення і переробки у журналі за формою згідно з  додатком 13 Порядку провадження діяльності.  Сторінки  в журналі обліку пронумеровуються,  прошнуровуються та засвідчуються підписом керівника суб'єкта господарювання.

Згідно п. 44 Порядку провадження діяльності, суб'єкти  господарювання  щороку  до 1  жовтня  подають Держлікслужбі   звіт  про  результати  діяльності  із  зазначенням кількості  вирощених  і перероблених рослин, включених до списку 3 таблиці I, за формою згідно з  додатком 14 Порядку провадження діяльності.

Дозвіл на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

У випадку необхідності експортувати (імпортувати чи перевезти транзитом) рослини роду коноплі, окрім усіх інших обмежень, суб’єкт господарювання зобов’язаний отримати відповідний дозвіл Держлікслужби (розгляд заявки на отримання якої триває 30 днів) щодо кожної операції експерту та сплатити відповідний збір в залежності від суми операції (у випадку експорту - 2%). 

Це та інше встановлюється, зокрема, Порядком видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03 лютого 1997 року №146. (надалі - Порядок видачі дозволів)

Так, порядком також передбачено наступні ключові положення.

Видача дозволу здійснюється за узгодженням з СБУ (п. 2 Порядку видачі дозволів). 

Також дозволи видаються на підставі позитивного експертного висновку, виданого уповноваженою на те Держлікслужбою установою, якою є Державне підприємство “Український фармацевтичний інститут якості” (далі - ДП “УФІЯ”). (п. 3 Порядку видачі дозволів, Порядок проведення спеціалізованої експертизи для видачі експертних висновків на право ввезення на територію України, вивезення з території України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджений наказом ДП “УФІЯ” від 29 грудня 2018 року №37-Д на виконання наказу Держлікслужби від 14  лютого 2018 року №139 “Про уповноваження ДП “УФІЯ” у відповідності до постанови КМ України “Про затвердження Порядку видачі дозволів”).

Із викладеною інформацією, шаблоном договору ДП “УФІЯ” та порядком проведення спеціалізованої експертизи можна ознайомитись, зокрема, за посиланням.

Наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, що ввозяться в Україну або вивозяться з України без дозволу, підлягають затриманню відповідними митницями України (п. 8 Порядку видачі дозволів).

Ввезення в Україну та вивезення з України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів шляхом поштового відправлення або на іншу, ніж та, що зазначена у дозволі  адресу, забороняється. (п. 10 Порядку видачі дозволів)

Враховуючи усе викладене, аналізуючи тенденції врегулювання діяльності, пов’язаної із коноплею, можна сказати, що зовсім скоро ми станемо свідками суттєвих змін. 

Сподіватимемось, що такі зміни матимуть у своєму наслідку лише позитивний характер. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]