Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.08.2023 20:22

3+2 визначні події українського ракетомоделювання

Президент Федерації ракетомодельного спорту України, майстер спорту міжнародного класу з ракетомоделювання

До 32 річниці Незалежності України пригадую основні віхи розвитку одного з найбільш технологічних видів спорту в нашій країні.

Початок співпраці з Noosphere у 2012 році

Національна федерація ракетомодельного спорту сформувалась ще у 1991 році, одразу після здобуття Україною Незалежності. Спершу наш керівний орган мав назву Федерація ракетного моделювання, у 2007 році ми перейменувались у Федерацію ракетомодельного спорту України, аби увійти до системи Міністерства молоді та спорту і  налагодити повноцінну співпрацю. Однак, по справжньому на новий рівень ми вийшли після 2012 року. Нам пощастило, адже ми зустріли бізнесмена і мецената, а ще справжнього фаната космосу і технологій Макса Полякова та розпочали співпрацю з його Noosphere. Ідейна, ресурсна підтримка Noosphere перетворила ракетомодельну Федерацію з об’єднання ентузіастів на потужну організацію. На сьогодні маємо 16 регіональних представництв в найбільш активних областях України. Маємо фінансову підтримку для регулярних виїздів на міжнародні змагання, для проведення внутрішніх чемпіонатів, і етапів Кубку світу (які, щоправда, наразі на паузі через воєнний стан). Маємо всебічну підтримку нових починань: від експериментальних змагань моделей ракет з крихким вантажем у вигляді сирого курячого яйця до віртуального ракетомоделізму. 

Пам’ятаю перший наш спільний з Noosphere виїзд на Чемпіонат Європи 2013, що проходив у Болгарії. У новесенькій формі, з нашивками з оновленою емблемою Федерації, збірна почувалась рок-зірками від ракетомоделізму, не менше! А головне, що ми могли дозволити собі повезти на змагання не ту кількість спортсменів, яку дозволяли несистемна спонсорська підтримка і наші власні кишені, а дійсно повноцінне представництво кращих з кращих. 

Українці на Чемпіонату світу з ракетомодельного спорту 2014 в Болгарії

Українці на Чемпіонаті світу 2014 в Болгарії

Проведення Чемпіонату Європи 2015 в Україні

Здобути право провести на своїй території міжнародні змагання такого рівня уже неабияке досягнення. Тут треба сказати, що амбітна ідея подати заявку на проведення Чемпіонату Європи виникла у нас одразу після початку співпраці з Noosphere. Нам здалося, що це не лише позитивно вплине на міжнародний імідж України, але й приверне увагу до ракетомоделізму всередині країни. Місяці підготовки, оформлення заявки, зрештою презентація нашої пропозиції у головному офісі FAI, Міжнародної федерації авіаційних видів спорту, в Лозанні 2013 року, боротьба за кулісами... І більшість делегатів FAI повірили в нас, вперше в історії надавши Україні право провести європейський чемпіонат з ракетомоделізму в космічному місті Дніпро. Вторгнення росії на Донбас у 2014 змінило наші плани, ми обрали іншу локацію, невідому до того ракетомоделістам під Львовом, подалі від фронту, ближче до спокійних західних кордонів. Ми не без труднощів переконали FAI, що перебувати в Україні безпечно, щоб у серпні 2015 року зустрічати гостей з 12 країн світу! Так-так, саме світу, адже правила ракетомодельних змагань дозволяють долучатись до внутрішньоєвропейських змагань учасникам з інших континентів, які не мають власних континентальних турнірів. Тому на Чемпіонаті Європи була невелика делегація зі Сполучених Штатів. На Чемпіонаті-2015 ми почали запроваджувати деякі новації, без яких тепер важко уявити ракетомодельні змагання. По-перше, ми ввели до обігу систему автоматичного обчислення балів. Система має назву CupNavigator, розроблялась вона у співпраці з Noosphere з метою спростити і пришвидшити процес нарахування балів за польоти, а також зробити суддівство більш прозорим і… сучасним. Адже до цього підрахунок балів вівся вручну, що призводило до помилок, затримок, а подекуди й плутанини. По-друге, прагнучи популяризувати ракетомоделізм на широкі аудиторії, ми розробили спеціальну програму для глядачів: це і трансляція пусків ракет на великому екрані на змагальному полі й онлайн, і майстер-класи з виготовлення і запуску моделей ракет для всіх бажаючих гостей, і розважальні програми з аніматорами для найменших відвідувачів Чемпіонату. Наші старання були відзначені і вдячними глядачами (1300 учасників долучились до майстер-класів), і міжнародною спортивною спільнотою. Чи не вперше ракетомоделісти почувались справжніми зірками спорту, адже їхня праця була цікава глядачам, пресі, а що найважливіше молодому поколінню, яке захоплено спостерігало за черговим яскравим стартом ракети. 

Ну а найяскравіше сяяла зірка збірної України, адже на цьому Чемпіонаті ми продемонстрували один з кращих своїх результатів, посівши перші місця у загальному заліку, як серед юніорів, так і серед дорослих.

Спортивне містечко Чемпіонату Європи 2015

Спортивне містечко Чемпіонату Європи 2015

Чемпіонат світу 2016 і здобуття українською збірною дорослих золота у світовій першості

У ракетомоделізмі є неписана традиція: організатор Чемпіонату Європи, як правило, наступного року стає організатором Чемпіонату світу. Ми не мали намірів спинятись, прагнули розвинути успіх, тому, залагодивши формальності, одразу після завершення ЧЄ-2015, почали підготовку до світових змагань. На Чемпіонаті світу 2016 року ми приймали представників уже 19 країн, а це, фактично, всі країни, у яких поширений ракетомоделізм. Великі делегації прибули з Китаю і США, потужно були представлені і європейські збірні. Ми допрацювали систему автоматичного скорингу CupNavigator і навіть скептики і консерватори визнали, що це зручна і прогресивна розробка. Ми розширили програму для глядачів, додали змагання дронів, демонстраційні виступи ракетопланеристів, ще більше навчальних майстер-класів і цікавих розваг. Щоб допомогти глядачам розібратись у непростих правилах ракетомодельного спорту, ми проводили студії з експертами, які транслювались на великому екрані посеред поля, а також розповсюджували програмки, у яких був не просто розклад, а й пояснення щодо правил змагань у тому чи іншому класі. Чемпіонат світу 2016 і досі є “золотим стандартом” організації ракетомодельних змагань. І це слова не мої, а наших шановних партнерів з FAI. Надзвичайно приємно, що федерації інших країн підхопили нашу ініціативу і теж почали на власних змаганнях проводити активності для глядачів, і, звісно, використовувати технічні новинки, у тому числі наш CupNavigator.

“Домашня” атмосфера, піднесений святковий настрій (а Чемпіонат світу співпав по датах з відзначенням 25-ї річниці Незалежності України) сприяли особливій вмотивованості української збірної. В результаті – збірна дорослих за кількістю медалей стає абсолютним чемпіоном світу 2016 року! І хоча це не офіційна нагорода, адже за системою FAI, нагородами відзначаються лише переможці в кожному з класів, а не в загальному заліку, все ж, кожна збірна на кожному Чемпіонаті світу завжди дуже уважно веде підрахунок своїх здобутків, в надії отримати кубок найкращих.

Українська збірна дорослих - чемпіони світу з ракетомодельного спорту

Українська збірна дорослих чемпіони світу

Всеукраїнські змагання Ukraine Rocketry Challenge і змагання з віртуального ракетомоделювання Noosphere Space Games

Проведення чемпіонатів міжнародного рівня відкрило перед нами нові горизонти. Спілкуючись з командою зі Штатів, ми зацікавились форматом Rocketry Challenge. Це змагання моделей ракет класу S2/P. “P” означає payload, тобто вантаж, в якості якого у ракетах виступають сирі курячі яйця. Фактично, конструкції таких моделей імітують систему безпеки космонавтів при польоті. Ракетомоделіст має запустити свою модель на певну висоту і посадити за певний проміжок часу, при цьому зберігши крихкий вантаж неушкодженим. Вперше ми провели такі змагання у 2016 році, під час Чемпіонату світу, і мали нагоду позмагатись з лідерами у S2/P американцями. З 2019 року ми проводимо всеукраїнські змагання Ukraine Rocketry Challenge з призовим фондом 100 000 гривень. Формат Rocketry Challenge передбачає певну варіативність правил, що дає можливість учасникам з року в рік триматись, що називається, “в тонусі” і розробляти все нові й нові креативні моделі ракет та системи управління. І хоча зараз через заборону польотів ці змагання на паузі, напрямок челенджів продовжує розвиватись. Не розкриваючи усіх карт наперед, скажу лише таке: можливо, зовсім скоро Rocketry Challenge стане частиною оновлених STEM-орієнтованих шкільних навчальних програм. 

Перші змагання Ukraine Rocketry Challenge 2018

Перші змагання Ukraine Rocketry Challenge 2018

Неодноразово у своєму блозі я підкреслюю необхідність тримати руку на пульсі сучасності. ХХІ століття диктує свої правила, які, до всього, коригуються глобальними катастрофами пандемія, війна… Зараз неможливо розвивати ракетомоделізм (як і будь який інший STEM-напрямок) лише як систему позашкільних занять і конкурсів/змагань. Якщо ми хочемо працювати з поколінням, народженим в часи, коли комп’ютери й інтернет є вже буквально всюди, то і зустрічатись з ним треба онлайн. Так виникли змагання з віртуального ракетомоделювання Noosphere Space Games (або NSG). Ми започаткували їх влітку 2022 року, на сьогодні провели уже чотири етапи і зібрали майже 2000 учасників! 

Започатковуючи NSG, ми ставили перед собою одразу декілька важливих завдань: це і стимулювати інтерес до модельних дисциплін та STEM напрямку в цілому, і створити новий формат в рамках ракетомоделізму і, звісно ж, шукати таланти, які будуватимуть космічне майбутнє країни. Один з етапів NSG був спрямований на студентів старших курсів і молодих вчених. І переможець спецзаліку від космічної компанії Flight Control Propulsion Богдан Боровик зараз стажується у цій компанії. До речі, за посиланням можна прочитати інтерв’ю з Богданом, у якому він ділиться враженнями від стажування. Так, від просто конкурсу ми перейшли до побудови повноцінної екосистеми, у якій народжуються і реалізуються космічні таланти. 

Чемпіонат світу 2023 і нові здобутки

Цьогорічний Чемпіонат світу проходив у США, поблизу Остіна, штат Техас. Готуватись нам було, як ніколи, важко, адже давався взнаки воєнний стан в країні, а отже заборона польотів (що дорівнює неможливості тестувати технологічні рішення, двигуни, конструктиви), постійна загроза ракетних обстрілів, перебої з постачанням електроенергії. До всього брак змагальної практики, адже минулорічний Чемпіонат Європи ми бойкотували через те, що організатором виступала Сербія, позиція керівництва якої щодо російського вторгнення всім відома… Внутрішніх змагань теж не проводимо, бо, знову ж таки, в Україні заборонені польоти будь-яких літальних апаратів. Та й взагалі війна змінила багато доль: хтось пішов зі спорту, хтось несе службу в збройних силах, хтось волонтерить 24/7 і до моделізму планує повертатись не раніше Перемоги. 

Викликом було і рішення організаторів за півроку до змагань змінити попередньо оголошений тип двигунів, на яких повинні стартували моделі всіх учасників. 

Але фінал завжди має бути щасливим. Подолавши і перешкоди і виклики, наша збірна вирушила до далекого Техасу, щоб повернутись додому з 14 медалями! Особливо важливо, що потужно показали себе наші юніори, посівши друге місце в неофіційному загальнокомандному заліку. А ще цінним є “золото” (15 медаль), яке вибороли у поки що неофіційному класі S2/P моделі ракет з вантажем. Як я вже згадував, цей нетрадиційний клас ракет особливо популярний у США, де його розвитку приділяють велику увагу. І ось наш Сашко Радченко стає першим серед дорослих на батьківщині американців кращих у S2/Р! Це стало можливим не лише завдяки таланту молодика, але й завдяки роботі усієї команди, тренерів, Федерації і Noosphere, які 2016 року вирішили розвивати S2/P змагання в Україні. Труднощі гуртують, і за словами всіх учасників, не було команди більш згуртованої, ніж українці. 

Українська збірна юніорів на ЧС з ракетомодельного спорту 2023

Наші юніори на ЧС-2023

Ось такими є наші 3+2 яскраві події, визначні досягнення, заслужені перемоги на сьогодні. Загадую собі і команді до наступного року поповнити цю скарбничку щонайменше на стільки ж пунктів. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]