Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.03.2023 12:29

Як популяризувати космічну інженерію серед молоді: досвід країн-лідерів

Президент Федерації ракетомодельного спорту України, майстер спорту міжнародного класу з ракетомоделювання

Як популяризують космос у США, Японії, Великобританії, Франції? Які є реально діючі інструменти активного залучення молоді до інженерії?

Інженерні професії десятиліттями присутні в рейтингу найзатребуваніших. І десятиліттями вони потребують промоції. Спеціальності ці не з легких, і молодь уявляє себе швидше все ж астронавтом, ніж космічним інженером. Ця стаття – спроба показати деякі зі способів зробити інженерію “великою знову” на прикладі формату Rocketry Challenge у країнах-лідерах (як ракетомодельного руху, так і світової економіки та технічного прогресу).  

Найбільший у світі ракетомодельний челендж щорічно відбувається у Сполучених Штатах Америки. Вперше American Rocketry Challenge пройшов ще у 2002 році, і поступово став надзвичайно популярним – понад 5000 учасників (школярів-старшокласників) беруть участь у змаганнях щороку. Стандартно завдання челенджу – сконструювати ракету, яка не лише підніметься в повітря на задану висоту, але й нестиме на борту “астронавтів” –  одне або декілька сирих курячих яєць. Конструкція ракети імітує систему порятунку астронавтів, адже яйця мають повернутись на землю неушкодженими. В рамках змагань також є спеціальні заліки – за найкращу презентацію і за найкращу маркетингову кампанію (хто сказав, що ракетні розробки не потребують маркетингу?). 

American Rocketry Challenge примітний не лише тим, що є першопрохідцем і, по суті, трендсеттером для подібних івентів у світі, але й тією екосистемою, яка за роки існування челенджу вибудувалась довкола нього. По-перше, це ціла низка спонсорів і партнерів, серед яких і NASA, і Boeing, і найбільші у світі корпорації оборонних технологій Northrop Grumman та Raytheon Technologies. Погодьтесь, такі бренди надають привабливості будь-якому конкурсу! Додайте до цього той факт, що переможці американського Rocketry Challenge неодноразово бували на прийомах у Білому домі. А нинішній президент США Джо Байден у травні 2022 звернувся до фіналістів челенджу з листом, в якому дякував за їхній інтерес до технологій та інженерії і висловлював впевненість, що завдяки майбутнім здобуткам юних конструкторів уся країна досягне нових технологічних висот. Безумовно, такі факти роблять American Rocketry Challenge не лише найбільшим за кількістю учасників, але й найпрестижнішим челенджем. 

Другий факт, завдяки якому американський челендж є настільки унікальним і потужним – це те, що серед організаторів конкурсу присутня Асоціація аерокосмічної індустрії. Ця організація об’єднує понад 280 компаній сектору. І от представники Асоціації виступають менторами для учасників American Rocketry Challenge. Реєструючись, кожна команда може знайти для себе ментора, а часто команди продовжують комунікувати зі своїми наставниками і після закінчення змагань. Особлива ж увага і менторів, і спонсорів/партнерів прикута до переможців. Учасники таких команд нерідко отримують від тієї чи іншої аерокосмічної компанії гранти на навчання у фахових коледжах, університетах, щоб потім долучитись до компанії уже в якості дипломованих фахівців. 

За понад 20 років проведення American Rocketry Challenge стала справжнім рухом, братством закоханих у свою справу ентузіастів. Мабуть, просто природно, що у цьому ком’юніті народжуються революційні ідеї і рішення для будь-яких ситуацій. Наприклад, у сезоні 2020-2021, коли челендж не проводився через світову пандемію COVID, хтось із колишніх учасників запропонував перенестись в онлайн і провести змагання у програмі Kerbal Space. Пізніше, тим же шляхом підемо і ми, коли проведення офлайн змагань в Україні стане неможливим через повномасштабне воєнне вторгнення рф.

Команда, яка посідає перше місце в American Rocketry Challenge, має право брати участь у міжнародному ракетомодельному челенджі – International Rocketry Challenge (IRC). На сьогодні, це змагання чотирьох країн: власне, США, Великобританії, Франції і Японії (яка вперше долучилась до IRC у 2022 і одразу стала чемпіоном). Вірю, що наступною долучиться й Україна, адже ми вже декілька років розвиваємо наш Ukraine Rocketry Challenge, а тепер і онлайн-формат заснований на Kerbal Space Program – Noosphere Space Games.

І у Франції, і у Великобританії, і в Японії ракетомодельні челенджі відбуваються за сприяння асоціацій аерокосмічних компаній. І це не просто спільна риса. Це основоположний принцип, який перетворює челенджі з конкурсів-змагань на інструмент практичного залучення молоді до інженерної творчості, а в подальшому – до інженерних спеціальностей. Професіонали аерокосмічної сфери, залучені до суддівства челенджів, не просто відвідують фінали змагань, вони шукають таланти. Таланти, помножені на здатність багато і старанно працювати, не здаватись перед труднощами, дотримуватись дедлайнів. 

Один з учасників Noosphere Space Games. Senior Edition за роботою

Федерація ракетомодельного спорту України разом зі своїм багаторічним партнером ГО “Асоціація Ноосфера” зробили вже немало для побудови екосистеми, сприятливої для розвитку інженерних талантів в Україні. Особлива гордість – останні Noosphere Space Games. Senior Edition на базі Kerbal Space Program. В рамках цих змагань разом з космічною компанією Flight Control Propulsion ми влаштували спеціальний залік для студентів старших курсів технічних спеціальностей. Кращому в заліку – 19-річному Богдану Боровику зі Львова – запропонували можливість стажуватись у Flight Control Propulsion. Богдан навчається у НТУУ “КПІ ім. І. Сікорського” на спеціальності “Авіаційна та ракетно-космічна техніка”, і, як він сам пише у своєму мотиваційному листі, цікавиться космосом з дитинства. Уявіть, хлопець у свої роки розробляє власні концепти ракет-носіїв, а також розвиває блог, присвячений космічним дослідженням. Вірю, що стажування Богдана буде успішним і не останнім досягненням, як для його кар’єри, так і для нас у розбудові екосистеми ракетнокосмічної творчості в Україні.

В цілому ж, провівши уже три етапи Noosphere Space Games (тільки в останньому, Senior Edition, взяли участь понад 600 гравців), спостерігаємо втішну тенденцію. Велика частина призерів Noosphere Space Games були учасниками інших ініціатив Noosphere. Хіба це не показник ефективності роботи системи? Маленькими кроками наближаємось до великих досягнень… А от з найяскравішими талантами Noosphere Space Games та їхніми найцікавішими рішеннями я познайомлю читачів у наступному матеріалі. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]