Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.02.2023 17:47

Віртуальне ракетомоделювання: не гра, а перші кроки в професії

Президент Федерації ракетомодельного спорту України, майстер спорту міжнародного класу з ракетомоделювання

У цьому матеріалі я розповім про те, як дитячо-юнацьке захоплення космосом може перерости у справу життя, і про те, яку роль популяризаторські заходи відіграють у розбудові космічного кластеру.

3 січня 2023 року професіонали й ентузіасти космосу по всьому світу спостерігали за запуском ракети Falcon 9, яка стартувала з бази військових сил США на мисі Канаверал у штаті Флорида. Для української спільноти ця подія була особливою через те, що на борту ракети знаходились одразу два супутники “з українським корінням”: наносупутник PolyITAN-HP-30 розробки Київського політеху та ЕOS SAT-1 компанії EOS Data Analytics. Цей супутник, успішно виведений на низьку навколоземну орбіту, став першим супутником першого у світі угруповання, яке призначене для моніторингу сільськогосподарських і лісових угідь. Складно переоцінити і символічну, й практичну важливість цієї події, враховуючи роль України у світовій агроекономіці.

Завмираючи біля монітору в очікуванні пуску, я думав про те, як мені пощастило, адже я знайомий з творцями супутника EOS SAT-1. Це неймовірна команда відданих своїй справі фахівців. Мало хто знає, але над супутником працювали 4 різні компанії, які, втім, усі входять до екосистеми Noosphere підприємця Макса Полякова. Саме Макс Поляков далекого 2012 року зацікавився розвитком ракетомодельного спорту в Україні і світі на концептуально новому рівні. Саме з ним і його командою ми провели Чемпіонати Європи і світу в Україні, розвиваємо спорт, щороку додаючи принципово нові формати змагань.

І ось на 2023 рік для шанувальників космічних технологій ми підготували не просто змагання, ми підготували (нехай звучить трохи пафосно, але це правда) – квитки у майбутнє. Ще минулого року ми мали намір продовжити змагання з віртуального ракетомоделювання Noosphere Space Games, і ми ретельно готувались, розробляли завдання нових рівнів складності, радились з фахівцями, у тому числі, з компанії Flight Control Propulsion (саме ця компанія виготовила деталі і корпус супутника EOS SAT-1). Десь посеред цього процесу й виникла ідея запросити найуспішніших гравців Noosphere Space Games стажуватись в реальній космічній компанії. Але про все по порядку.

Отже, як я писав у попередньому блозі, 2022 рік поставив перед українським ракетомоделізмом безліч складних питань, головне з яких: як розвивати спорт без можливості запусків і польотів моделей ракет у зв'язку з воєнним станом? Ми знайшли рішення у вигляді повністю віртуального ракетомоделювання за допомогою Kerbal Space Program. Це гра-симулятор космічних польотів. Що важливо: Kerbal Space Program майже повністю відтворює реальні умови. Тобто, запускаючи космічний апарат, слід враховувати і гравітацію, і опір повітря, і масу свого космічного корабля, і витрати палива, й інші технологічні змінні.

Cкріншот з Kerbal Space Program

Перші Noosphere Space Games ми провели у серпні 2022 року. Тоді учасниками стали 450 дітлахів. А завданням було вивести супутник на орбіту і повернутись. Незважаючи на те, що віковий ценз був встановлений на рівні до 14 років, вже тоді ми отримували запити від більш старшої аудиторії.

У жовтні 2022 ми проводимо другі Noosphere Space Games. І знову успіх: збираємо понад 850 учасників віком до 18 років. Відповідно, й завдання дещо ускладнилось: треба було долетіти до Мун, аналогу нашого Місяця, встановити на ньому прапор України і повернутись на Кербін, аналог Землі. Ці змагання ми назвали “Middle Edition”, тому що вже чітко розуміли: будемо проводити ігри і для старшої вікової групи: студентів і молодих вчених.

Данило Кірієнко, учасник змагань Noosphere Space Games. Middle Edition

І ось, 25 січня уже нового 2023 року стартували Noosphere Space Games. Senior Edition. Цього разу ми чекаємо школярів, студентів, молодих науковців – віком до 24 років. Завдання із “зірочкою” – сконструювати ракету, за допомогою якої доставити космічний ровер на Дюну (аналог Марсу) і повернутись неушкодженим на Кербін (Землю). Складні завдання потребують хороших призів і цього разу ми додаємо до призового фонду у 1500 доларів дещо особливе. А саме спеціальний залік від компанії Flight Control Propulsion, переможці якого будуть запрошені на стажування! Взяти участь в заліку можуть старшокурсники технічних спеціальностей.

Я знаю, що Noosphere Space Games. Senior Edition чекає успіх. А ще я вірю, що ці дитячі-недитячі ігри зададуть, як тепер кажуть, тренд. І мати інженерне мислення, розбиратись в аеродинаміці, знати закони орбітальної фізики буде модно й престижно. Адже це те, за чим наше спільне майбутнє. З допомогою космічних технологій ми зможемо вирішити безліч проблем, які нині стримують розвиток людства. Ми зможемо ефективно й екологічно використовувати сільськогосподарські й лісові угіддя; ми уникнемо негативних наслідків перевидобутку корисних копалин, видобуваючи їх на астероїдах; зрештою, ми оперативніше й дієвіше відповідатимемо на виклики, пов’язані з нашою безпекою.

Тож запрошую усіх, хто має бажання і відповідає вимогам – долучайтесь: noospherespace.games, реєстрація триває до 15 лютого.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]