Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.10.2017 12:46

Набуття кредитором права власності на майно, яке передано в іпотеку

Як захистити своє право і законні інтереси?


Останнім часом в Україні почастішали випадки перереєстрації заставного нерухомого майна у власність кредитора. Як правило, це відбувається на підставі договору іпотеки, що містить застереження про задоволення вимог іпотекодержателя шляхом набуття права власності на предмет іпотеки.

Наскільки це законно, запитаєте Ви?

Відповідно до положень пункту 61 "Порядку державної реєстрації майнових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", затвердженого постановою КМУ від 25 грудня 2015 року № 1127 (в редакції постанови КМУ від 23 серпня 2016 року № 553) для переоформлення майна на підставі договору іпотеки, що містить застереження, кредитор повинен надати державному реєстратору лише копію вимоги про усунення порушень, надісланої боржнику (або іпотекодавцю) і документ, що підтверджує наявність факту закінчення 30-денного терміну з моменту її отримання.

Зокрема, це майже все, що потрібно кредитору, щоб привласнити майно боржника, якщо не брати до уваги оцінку майна, яка в більшості випадків недійсна та докази безспірності його вимог.

Як захистити своє право і законні інтереси?

Перш за все, слід звертати увагу на положення ст. 37 ЗУ «Про іпотеку» і умови самого іпотечного договору.

Договір іпотеки, що містить застереження про задоволення вимог іпотекодержателя є правовою підставою для реєстрації права власності кредитора тільки в тому випадку, якщо боржник (або іпотекодавець) відмовився від укладення окремого договору про задоволення вимог іпотекодержателя.

Крім цього, оскаржуйте оцінку майна.

Майте також на увазі, що відсутність нотаріально засвідченої згоди другого з подружжя, якщо предметом договору іпотеки є спільне майно, дає можливість визнати в місцевому загальному суді відповідне застереження або окремий договір про задоволення вимог іпотекодержателя недійсним.

Для скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, в Міністерство юстиції України або в суд, подається скарга на рішення державного реєстратора.

Якщо ж Ви хочете бути вчасно проінформованими про зміну статусу об’єкта нерухомого майна або про початок та хід реєстраційної процедури щодо об’єкта нерухомого майна, скористуйтеся платним сервісом моніторингу реєстраційних дій щодо об’єктів нерухомого майна (SMSмаяк).


© Ю.В.Зарівний 2017

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]