Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.06.2021 19:54

Уряд Шмигаля: Ніколи не можна втрачати можливості втратити можливості

Український економіст, політик. Міністр фінансів України (березнь 2020 р.)

Поки Податкова хизується перевиконанням плану надходжень до державного бюджету, в Уряді думають, де взяти гроші для своєчасного фінансування принаймні соціальних видатків, заробітних плат та пенсій.

А Міністерство фінансів продовжує запозичати під надмірні відсотки для покриття дефіциту бюджету. І всі разом з вищим керівництвом країни очікують чуда у вигляді наступного траншу МВФ.  При цьому Україна вже влітку має можливість отримати в бюджет майже 2,73 мільярди доларів від МВФ, без жодних відсотків.  

Нещодавно директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва виступила з ініціативою про розподіл СПЗ (спеціальні права запозичення) на суму близько 650 мільярдів доларів з метою забезпечення додатковою ліквідністю світової економічної системи через поповнення міжнародних резервів держав-членів МВФ.  

Враховуючи, що наша квота в МВФ становить 0,42%, Україна може отримати СПЗ в еквіваленті близько 2,73 мільярди доларів.  

Спеціальні права запозичання (СПЗ) є розрахунковою одиницею МВФ, яка існує лише в безготівковій формі у вигляді записів на банківських рахунках. Кредити МВФ також видає в еквіваленті СПЗ.  

Оскільки МВФ працює за принципом звичайного банку, тобто отримує дохід, надаючи країнам кредити під відсотки, він генерує прибуток (в СПЗ). За певних умов МВФ може розподіляти СПЗ між державами-учасницями, при цьому загальний розподіл СПЗ має відповідати цілям забезпечення довгострокових глобальних потреб. 

Рішення про розподіл затверджується більшістю (85%) голосів Ради директорів МВФ. Після його затвердження  пропорційно збільшуються квоти країн-членів МВФ.  Саме такий розподіл ініціювала Кристаліна Георгієва.   

Останній раз перегляд квот країн-членів МВФ відбувся в 2016 році. Тоді квота України зросла на 639,8 мільйони СПЗ, і склала 2 011,8 мільйони  СПЗ, що орієнтовно становило на той час  2 796,4 мільйони доларів США.  

Але замість збільшення своєї квоти, Україна має право отримати ці кошти безпосередньо в бюджет. Безумовно, переговорний процес щодо направлення СПЗ в бюджет – надзвичайно складна задача. Проте складна не означає нездійснена. В 2009 році, коли я виконував обов’язки Міністра фінансів, Україна це вже робила. - Все залежить від переговорника, чи здатен він  фахово відстоювати інтереси своєї країни перед МВФ. 

Про вірогідний розподіл СПЗ влітку цього року стало відомо ще в березні місяці. Тим не менш  Міністерство фінансів  ще й досі не демонструє намірів ініціювати переговори з МВФ щодо отримання цих 2,73 мільярдів доларів в бюджет. І це попри складну економічну ситуацію в країні та проблеми з бюджетом в частині його наповнення та покриття дефіциту.  

Досить вже чекати на Ґодо, шановні урядовці. Зараз у вас є можливість вирішити, хоча б частково, проблему фінансування дефіциту бюджету. Невиправдано високого дефіциту, до речі.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]