Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.05.2023 10:00

Хочете бути економістом? А чи варто...

Експерт з економічних питань, практик

Думаєте обрати професію економіста? А чи знаєте ви, які перспективи на вас чекають після закінчення ВУЗу? Можливо краще розглянути інші варіанти?

Наразі випускники шкіл стоять перед вибором: яку професію обрати. Визначальним фактором, який формує вибір молодої особи, в першу чергу, є схильність її до тих чи інших предметів.  Мабуть, все таки з математикою та географією в ладу значна кількість випускників, оскільки багато з них обирають професію економіста. А чи знаєте  ви, що вас чекає після закінчення ВУЗу, де ви зможете застосувати отримані знання і на які перспективи розраховувати?

Як економіст з багатолітнім досвідом, хочу поділитися деякими особливостями цієї професії.

Перш ніж обирати цю професію раджу добре подумати:

1) Чи готові ви цілий день сидіти над  таблицями, розрахунками, аналізами;

2) Чи подобається робота, яка змушує постійно перебувати в кабінеті;

3) Чи маєте ви аналітичне мислення і можете шукати різні варіанти вирішення поставлених задач;

4) Чи захочете ви постійно навчатися;

5) Чи впевнені ви, що зможете знайти роботу за фахом.

Для початку, зайдіть на будь який сайт з пошуку роботи і ви побачите, що вакансій економістів майже не буває. Не дивлячись на те, що це дуже важлива робота, більшість підприємств  обходяться без таких фахівців, а якщо і наймають, то з вузько спеціалізованою ділянкою роботи для забезпечення конкретних виробничих потреб.

 Тому, якщо у вас немає великої впевненості, що це мрія всього життя, чи у вас династія і ви повинні підтримати сімейну традицію, то подумайте ще раз і можливо розгляньте інші варіанти.

Схожі між собою професії, з яких тести здаються з однакових предметів:  економіст, бухгалтер, фінансист, маркетолог.

Кожна професія має своє спрямування і різні функції, хоча короткий курс  кожної з них викладають на усіх факультетах.

Бухгалтер займається обліком активів та зобов’язань підприємства, працює з документи, нараховує зарплату, податки, здійснює розрахунки, тощо.

Фінансист має справу з грошовими коштами підприємства, здійснює платежі, займається оформлення кредитів, планує грошові потоки, або працює у фінансовій установі.

Маркетолог займається просуванням товару на ринку, тобто це фахівець для торгівельного напрямку.

Економіст аналізує господарську діяльність будь якого підприємства, визначає дохідність бізнесу,  надає керівництву інформацію, необхідну для прийняття управлінських рішень. Він повинен добре знати облік, мати аналітичний склад розуму, постійно підвищувати свій професійний рівень. Робота економіста сприяє більш ефективному управлінню бізнесом і служить для внутрішнього використання керівництвом підприємства. Але керівники досить часто недооцінюють роль такого фахівця і ці функції беруть на себе, здійснюють самостійно розрахунки, або користуються інтуїцією, хоч це далеко не завжди йде їм на користь. Це пояснює недостатню затребуваність цієї професії на ринку праці.

Найбільш реально знайти роботу бухгалтера. Це робота з документами, в кабінеті. У зв'язку з частими  змінами у законодавстві, вимагає постійного підвищення кваліфікації. В залежності від ділянки роботи існує прив’язаність до певних дат, періодів, коли потрібно платити податки, здавати звіти, нарахувати зарплату, реєструвати накладні - тобто відпустки доводиться підлаштовувати під графік роботи. За допущені порушення в обліку - встановлена відповідальність, аж до кримінальної.

Затребувана також професія маркетолога. Оскільки найбільш поширеною діяльністю в нашій країні  є торгівля товарами інших країн, а щоб їх продати в умовах перенасиченості ринку,  потрібно уміти, то і потреба у таких фахівцях досить велика.

Молодим людям чоловічої статі, обравши одну з вище перелічених професій, складно буде досягти бажаного кар’єрного росту та високого фінансового забезпечення. А от професія технічного спрямування у сфері  енергетики, автодорожнього, залізничного транспорту, агрономії, ІТ галузі, тощо, дасть можливість знайти застосування як на виробництві, так і в торгівлі, де таким фахівцям надається перевага, оскільки торгівля потребує працівників, які розуміються на товарі запропонованому до продажу.

Обираючи професію потрібно також розуміти, що у питанні  оплати праці  у більш вигідному становищі наразі  ті фахівці, які безпосередньо заробляють кошти для  підприємства, а не ті, які працюють з документами, ведуть облік, аналізують, звітують.

Крім того, зважте й на те, що при бажанні поїхати на заробітки до іншої країни, маючи робітничу професію, ви зможете працювати за фахом: слюсарем, електриком, швачкою, а з професією економіста – різноробочим.

Я дуже сподіваюся, що найближчим часом у нашій країні запрацюють виробничі підприємства, які для забезпечення успішної роботи будуть наймати на роботу економістів і ця професія знову буде затребувана і високо оплачувана, але обираючи її не помиліться у виборі, адже справжнім професіоналом ви станете тільки тоді, коли вам дійсно буде цікаво займатися цією справою.                           

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]