Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2019 18:50

Чому підприємству потрібно мати план (бюджет)

Експерт з економічних питань, практик

Керівнику, бізнесмену, підприємцю в допомогу: планувати чи не планувати?

Планування багато хто з керівників і власників бізнесу вважають пережитком планової радянської економіки. Думка ця помилкова. Не планувати свої доходи  і витрати  може собі дозволити тільки дуже високорентабельний бізнес, бо  високі прибутки перекривають усі прорахунки.  Але якщо прибуток складає 20-40%, то необхідно суворо контролювати і планувати витрати на виробництво. При відсутності контролю дуже легко перейти межу і «піти в мінус».

Є керівники, які вважають, що в наш час нічого спланувати не можна і все це непотрібна робота.  Але не даремно в народі є прислів’я «Сім раз відмір, один відріж». Саме запланувати свої доходи і витрати і є «сім раз відмір». Досвідчений економіст з будь-якого виду діяльності вам прорахує, як мінімум, три варіанти розвитку бізнесу протягом року, а саме:

 1) оптимістичний, 2) песимістичний,  3) середній.

Доходи бізнесу повинні плануватися на основі укладених договорів на постачання товарів, робіт, послуг. Але не кожне підприємство має такі договори. Тоді доходи плануються, виходячи з досвіду попереднього року, скоригованого на очікуване збільшення, або зменшення попиту на товари, роботи, послуги, які надає підприємство. Якщо і цей варіант не може бути використаний, то є ще багато методів, такі як рівень реалізації на аналогічних підприємствах, розрахункових показників та деяких інших.

Щоб запланувати витрати необхідно здійснити детальний розрахунок. Прямі витрати розраховуються виходячи з нормативних витрат на виробництво продукції, або надання послуг і вони прямо пов’язані з об’ємами виробництва.  Не прямі  витрати плануються виходячи з тих витрат, які підприємство здійснює по забезпеченню основної діяльності: це і зарплата допоміжних робітників, електроенергія загальновиробничого призначення, оренда приміщень, обладнання, витрати на ремонти, техобслуговування,  дозволи, страхування, транспорт, амортизація тощо. Крім того, розраховуються адміністративні витрати, витрати на збут, інші витрати.

Тільки ретельний розрахунок допоможе вам зорієнтуватися, які об’єми виробництва повинні бути, щоб окупити усі витрати, пов’язанні зі здійсненням діяльності. 

В ході роботи життя вносить свої корективи, але регулярно аналізуючи дотримання встановленого плану, ви зможете оперативно і своєчасно коригувати свою діяльність. Наприклад, якщо виникли непередбачені витрати, ви зможете відразу оцінити на скільки це вплине на вашу собівартість і прийняти відповідне рішення:  або збільшити ціну товару, роботи, послуги, або скоротити витрати за якоюсь іншою статтею, або навіть зупинити виробництво того чи іншого виду продукції для недопущення збільшення збитків. І це не вичерпний перелік заходів.

Крім того, встановлення планових показників по кожній статті витрат  і контролю за їх використанням  сприяє економії витрат.

Якщо користуватися бухгалтерськими даними (навіть при умові, що в обліку відображаються всі операції),  ви з великим запізненням зможете констатувати фактичний стан речей і вплинути на щось уже буде пізно.

Складений план (бюджет) доходів і витрат є основою для складання бюджету руху грошових коштів. Саме на його основі формується план надходження та витрачання грошових коштів, що також значно зменшує хаотичне «гасіння пожежі» при здійсненні платежів. 

Маючи бюджет (план) доходів і витрат свого підприємства, ви можете  здійснювати свою діяльність з глибоким розумінням економічної ситуації свого підприємства як на поточний момент, так і в перспективі.

У своїй статті я використовую терміни і «план», і «бюджет». Існує досить поширена думка, що термін «бюджет» використовується тільки бюджетними організаціями. Раніше це так і було. В наш час це поняття набуло більш поширеного значення, тому терміни «бюджет», «бюджетування» застосовується для будь-яких форм господарювання, оскільки це є виражений у грошовій формі перелік запланованих доходів і витрат  підприємства чи компанії.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи