Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.05.2015 15:12

Філії Укрпошти будуть зареєстровані в системі електронних закупівель

Колишній в.о директора ДП "Одеський морський торговельний порт"

Мета Укрпошти – прозоре і ефективне витрачання коштів, а також запобігання корупції завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників. Саме тому з 15 травня в Укрпошті запроваджено проведення конкурсів з визначення постачальників із застосува

Мета Укрпошти – прозоре і ефективне витрачання коштів, а також запобігання корупції завдяки громадському контролю та розширенню кола постачальників. Саме тому з 15 травня в Укрпошті запроваджено проведення конкурсів з визначення постачальників із застосуванням електронних засобів, так званих електронних торговельних площадок. Зокрема, у такий спосіб здійснюватиметься проведення процедур закупівель товарів, робіт і послуг, які не підпадають під дію Закону України «Про здійснення державних закупівель».

Основними перевагами електронних торгів (електронних торговельний майданчиків) є суттєва економія коштів, прозорість і простота процедур закупівель. А головне – запобігання корупції, завдяки усуненню впливу суб’єктивного чинника та створенню висококонкурентного середовища закупівель, що є однією з основних цілей Укрпошти.

Крім того, електронна система дозволить посилити контроль громадськості за державними закупівлями, це те, до чого прагне національний оператор поштового зв’язку України.

Вже найближчим часом всі філії Укрпошти будуть зареєстровані в системі електронних державних закупівель «ProZorro», на електронному майданчику «Prom.ua» та проводитимуть перші закупівлі в новому форматі.

Система «ProZorro», яку ми будемо використовувати, створена з ініціативи громадських організацій, комерційних майданчиків, державних органів та підприємців.

За оцінкою профільних експертів, саме ця система дозволить раціонально автоматизувати процес закупівлі і здійснювати контроль на всіх етапах її проходження, а також автоматично визначати найкращий варіант за підсумками проведеної процедури.

Варто зазначити, що електронна система торгів набула досить широкого розповсюдження у світі. У США, наприклад, така система функціонує з 1998 року. Завдяки впровадженню електронних закупівель у США адміністративні витрати на закупівлі були скорочені від 400 $ до 4 $ у разі закупівлі продукції на суму близько 1000 $. У Мексиці система електронних державних закупівель дозволяє економити до 20% передбачених на закупівлі коштів. У Великобританії, Швеції, Голландії, Фінляндії подібні системи запроваджені декілька років тому.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]