Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2022 11:43

Аліменти у 2022 році: способи впливу на боржника

Адвокат

Коротко про аліменти у 2022 році: хто має на них право; на які суми може розраховувати; як можна їх стягнути та примусити боржника їх виплачувати - читайте далі.

Право на аліменти мають діти, а також непрацездатні батьки та один з подружжя, якщо вони потребують матеріальної допомоги.

Щодо батьків, які мають право на аліменти, таким батьками є особи пенсійного віку, або з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і при цьому дійсно потребують матеріальної допомоги, що має бути доведено в суді. Щодо розміру аліментів, на які мають право батьки, то такий розмір встановлюється у кожному окремому випадку, з урахуванням, як матеріальної забезпеченості батьків так і можливостей дітей. При цьому, тією відправною точкою, від якої відштовхуються суди у випадку вирішення питання наявності права непрацездатних батьків на аліменти є прожитковий мінімум – якщо доходи батьків забезпечують їх прожитковий мінімум, то суди визнають, що така особа не має права на аліменти. Аналогічно відбувається і з одним з подружжя, який звертається до суду з позовом про стягнення аліментів. Нагадаю, що для працездатних осіб: з 1 січня 2022 року прожитковий мінімум становить 2481 грн, з 1 липня становитиме 2600 грн, а з 1 грудня - 2684 грн; для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 1934 грн, з 1 липня - 2027 грн, а з 1 грудня - 2093 грн.

Щодо дітей закон визначає певні мінімальні гарантовані та рекомендовані розміри аліментів, а також максимальний розмір аліментів. Вказані розміри також розраховуються від розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і можуть стягуватися судом у вигляді частки від доходу одного із батьків, або у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, які присуджуються до стягнення залежить від фінансових можливостей того з батьків, з кого вони стягуються, а також від потреб самої дитини.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину не може бути меншим за 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а мінімальний рекомендований дорівнює відповідному прожитковому мінімуму. Якщо той з батьків, з якого стягуються аліменти, має високий дохід, то з нього можуть стягуватись аліменти більші за встановлені мінімальні розміри, але не вище розміру 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку. Отже, для стягнення аліментів у розмірі вищому за передбачені законом мінімальні розміри, необхідним є доведення в суді високих доходів одного з батьків, з якого стягуються аліменти, наявності в нього великої кількості цінного майна, існування у дитини додаткових потреб, на які необхідні кошти тощо. В свою чергу така особа, з метою мінімізації стягуваних з неї аліментів, як правило доводить суду високі витрати на своє життя, зокрема у зв’язку з потребами на лікування, утриманням інших своїх дітей, батьків тощо. Враховуючи всі ці обставини суд і призначає справедливий розмір аліментів. При цьому, з часом розмір аліментів може бути збільшеним або навпаки зменшеним, якщо змінились суттєві обставини для визначення розміру аліментів. Така зміна розміру аліментів відбувається за рішенням суду з ініціативи одного з батьків.

У 2022 році мінімальний гарантований розмір аліментів на дитину становить: з 1 січня: для дітей віком до 6 років – 1050 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 1309 грн; з 1 липня: для дітей віком до 6 років – 1100 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 1372 грн; з 1 грудня: для дітей віком до 6 років – 1136 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 1416 грн.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів у цьому році становить: з 1 січня: для дітей віком до 6 років – 2100 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 2618 грн; З 1 липня: для дітей віком до 6 років – 2201 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 2744 грн; з 1 грудня: для дітей віком до 6 років – 2272 грн; для дітей віком від 6 до 18 років – 2833 грн.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів: за один рік, виконавець накладає на боржника штраф у розмірі 20 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів; за два роки - 30 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів; за три роки – 50 відсотків.

Також одержувач аліментів має право на стягнення з боржника в судовому порядку неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості. Таке стягнення відбувається, якщо заборгованість по аліментам виникла з вини боржника.

Проте слід мати на увазі, що у разі застосування до боржника штрафів, про які зазначено вище, максимальний розмір пені повинен дорівнювати різниці між сумою заборгованості та розміром застосованих штрафів.

За наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника, яке здійснюється державним виконавцем. Крім того, у такому випадку стягувач може звернутися до органів досудового розслідування із заявою про вчинене кримінальне правопорушення боржником.

За злісне ухилення від сплати аліментів передбачена наступна кримінальна відповідальність: громадські роботи на строк від вісімдесяти до ста двадцяти годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років. Повторне злісне ухилення від сплати аліментів особою вже судимою за таке ухилення карається громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк від двох до трьох років.

Злісним ухиленням від сплати аліментів розуміється будь-які діяння боржника, спрямовані на невиконання рішення суду про стягнення аліментів, зокрема: приховування доходів, зміну місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного виконавця, приватного виконавця тощо, які призвели до виникнення заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно складають суму виплат за три місяці відповідних платежів.

Також за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державним виконавцем (в тому числі за клопотанням стягувача) можуть бути здійснені наступні обмеження щодо боржника до повного погашення ним заборгованості зі сплати аліментів: у праві його виїзду за межі України; у його праві керування транспортними засобами; у його праві користування зброєю; у його праві полювання.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]