Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.04.2021 16:21

Legal Tech у професійній діяльності юриста

Керівниця судового відділу fintech-компанії Moneyveo

Діджиталізація змінює роботу юристів. І з появою Legal Tech юриспруденція почала переживати нову еру розвитку

З появою поняття Legal Tech юриспруденція почала переживати нову еру розвитку. Змінились цілі, пріоритети, навички юристів нового покоління і продуктів, які стали замінювати роботу фахівців. При цьому пандемія коронавірусу і дистанційна робота ще більше прискорили діджиталізацію в праві.  

Legal Tech, як галузь на стику IT та юриспруденції, дозволяє споживачам отримувати юридичні послуги за допомогою відповідного застосунку, сайту, інтернет-сервісу тощо. Завдяки цьому вирішення юридичних питань стає більш демократичним та швидким, а правосуддя доступним для мільйонів людей в усьому світі за рахунок автоматизації 

Кожного року в світі зростає кількість проєктів Legal Tech. В США, наприклад, оборот таких проєктів становить близько $450 млрд, в Україні - в $ 500-700 млн. За оцінками експертів, зараз частка Legal Tech в більшості країн займає не більше 5% від загального ринку юридичних послуг, але їх частка буде значно збільшуватися і в найближчі кілька років сягатиме 10-15%. 

Діджиталізація змінює роботу юристівНаприкладтепер для того, щоб подати документи на реєстрацію торгової марки, проконсультуватися з цивільних питань або скласти документ, не потрібно фізично йти до юриста. Все це можна зробити в чат-ботах, мобільних додатках і на онлайн-платформах за лічені хвилиниМабуть, тому юрисконсульти і нотаріус часто фігурують у переліку професій, які можуть скоро зникнути.  

Проте все ж таки боятись, що нас повністю замінить програмне забезпечення не варто. У справах певної категорії, таких як кримінальні, господарські, з великою кількістю фактажу, чат-бот юристів не замінить. В цьому випадку діджиталізація виступає радше як помічник, пришвидшуючи процес збору доказової бази.  

В цілому, напрямки та продукти Legal Tech можна розділити на дві основні групи:  

◦ ті, які вирішують проблеми юристів і юридичних компаній;

◦ ті, які задовільнять запити споживачів.   

СТАН СПРАВ LEGAL TECH В УКРАЇНІ …  

Хоча Україна і не завжди знаходить на передовій технологічних змін, в нас є цікаві приклади: 

◦ OpenDataBot, який відстежує реєстраційні зміни  бізнесу та судові рішення. Яскравий приклад, як невеликий стартап може стати дуже необхідним в українському бізнесі. 

◦ Legist - перша в країні CRM та EPR система для мобільних телефонів, яка автоматично взаємодіє з основними державними реєстрами та дозволяє адвокатам (юристам) спільно зі своїми партнерами/помічниками здійснювати зручне управління всіма судовими справами та юридичною практикою в цілому.

◦ AirLaw.Pro та DavaiDengi.com - унікальні проєкти, які допомагають споживачам  на основі юридично обґрунтованих шаблонів-звернень повернути кошти за невикористаний квиток на рейс, який було скасовано.

◦ Чат-бот "Розблокування податкових накладних" – покрокова інструкція для юристів та бухгалтерів, яка через запитання встановлює, чи зроблено ті чи інші кроки, необхідні для розблокування податкової накладної. Вона допоможе вивести підприємство з категорії «ризикових».

◦ Сайт та застосунок "ВАУ - Всі аукціони України" збирають інформацію про всі аукціонищо проводяться в Україні, та створюють власну базу даних 

◦ Сервіс "Аліменти Онлайн" допомагає підготувати документи для стягнення аліментів. Користувач заповнює анкету і отримує усі необхідні документи для подання до суду та відкриття виконавчого провадження, інформацію про потрібний суд. Автоматично розраховується і розмір аліментів відповідно до кількості дітей. 

◦ Застосунок Tabula – це судовий органайзер, який самостійно веде розклад судових засідань (якщо дані внесені судом в систему ДСА)зберігає документи та записи у справі, створює звіти за судовими засіданнямиТакож він має повну базу судів України для побудови маршрутів навігатором   

… ТА ЗОНИ РОЗВИТКУ 

Якщо брати європейський ринок, то насправді усі країни знаходяться на початковій фазі стартапів у сфері Legal Tech. Є більше різних пропозицій у Західній Європі, що пов'язано з попитом з боку юридичних фірм та департаментів, а також обсягом їх бюджетів на автоматизаціюХоча в Україні розробка програм повільніша через обмеженість ринку, є декілька факторів, як могли б стимулювати цей процес:  

◦ Націленість на велику міжнародну аудиторіюПроцеси у роботі юристів у різних країнах і правопорядках практично не відрізняютьсятож що працює в Україні, з великою вірогідністю буде працювати і в інших країнах.

◦ Орієнтація на маленькі й середні юридичні бізнесиВеликі компанії, як правило, купують у західних постачальників, з якими працюють роками. І проникнути на цей ринок можна тільки з абсолютно унікальним продуктом. А для малого юридичного бізнесу буде привабливим порівняно недорогий продукт, який можна обслуговувати через інтернет з будь-якої точки світу.

◦ Акцент на спрощення та доступність. У багатьох країнах від 60% до 80% населення не мають доступу до якісних юридичних послуг, бо традиційні способи їх отримання для них занадто дорогі. Так, за даними The Law Society, у невеликого й середнього бізнесу у Великобританії щороку виникають юридичні проблеми на загальну суму 100 млрд фунтів стерлінгів, але тільки 13% з них вважають, що цінова пропозиція юрфірм адекватна. Відповідно, інші 87% не звертаються до юристів. Доступні продукти та сервіси можуть привернути увагу такої аудиторії, ставши демократичнішою за ціною альтернативою юрфірмамНаприклад, раніше ніхто не звертався до адвоката, щоб відсудити у авіакомпанії компенсацію за запізнення літака. Адже йому довелося б платити більше, ніж отримана компенсація. Проте з'явилися сервіси типу Flightright, і справа пішла. Лише цей сервіс у січні 2021 переступив поріг 100 млн євро компенсацій, які відсудили у авіакомпаній на користь людей. А 25% з цієї суми – винагорода самої фірми. Непогано для компанії, у якій працюють всього 4 юриста. Багато держав ЄС навіть фінансували б програми для поліпшення доступу до правосуддя – були б пропозиції.

◦ Legal Tech не може розвиватись лише силами бізнесу. Важливощоб держава не відставала від розвитку і відкривала доступ до різних реєстрів та інших даних, на яких засновані сервіси для бізнесу і громадян.   

Підсумовуючи, хочеться сказати, що технології творять дива. Автоматизація багатьох процесів набуває величезних обертівСтосується це і юридичної професіїПодобається це юристам чи ні, але з цим треба починати рахуватися. А ще краще очолити цей процес чи принаймні стати його частиною. Адже за Legal Tech майбутнє. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]