Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.03.2019 13:39

Чого не можна робити на виборчій дільниці в день голосування?

Заступниця Голови Фонду держмайна України

31 березня відбудеться голосування на виборах президента України.

31 березня відбудеться голосування на виборах президента України. Цьогорічна виборча кампанія б’є рекорди не тільки за кількістю кандидатів у бюлетені, обсягами політичної реклами, чисельністю спостерігачів, а й за рівнем запеклості політичної боротьби. Втім, хоч якими б емоційними були передвиборчі дебати, вони не мають перерости в порушення на виборчих дільницях. Кожен громадянин повинен не лише проголосувати, а й допомогти провести вибори чесно та без порушень. Саме тому сьогодні, напередодні дня голосування, поговоримо про те, чого не можна робити на виборчій дільниці та куди звертатися, якщо ваші права порушені або ж ви стали свідком порушень. Будьте пильні та відповідальні.

А ви знали, що навіть масове підвезення виборців до дільниці, відповідно до законодавства, є порушенням? Саме так, такі речі, особливо в сільській місцевості, повинні фіксувати та зупиняти офіційні спостерігачі й правоохоронні органи. Також необхідно повідомляти правоохоронців, якщо ви бачите поруч із дільницею роздачу грошей чи подарунків за голосування (наприклад, наливання алкоголю).

31 березня виборчі дільниці працюватимуть із 8:00 до 20:00. Для участі в голосуванні ви обов’язково маєте взяти з собою документи: паспорт у формі книжечки чи ID-картку, або військовий квиток (для військовослужбовців), або тимчасове посвідчення громадянина України. Видача бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України, заборонена. Як і не допускається отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім члена комісії, або спроба голосувати особою без законних на те підстав.

Під час отримання бюлетеня ви маєте поставити підпис у списку виборців і на визначеному місці на контрольному талоні бюлетеня.

Заповнити бюлетень слід особисто в кабіні для таємного голосування. Тільки так. Бюлетень у жодному разі не можна виносити за межі виборчої дільниці або ж передавати інші особі – за цим пильно стежитимуть спостерігачі та правоохоронці.

У кабінці для голосування уважно вивчіть список кандидатів і поставте одну позначку (хрестик, галочку тощо) навпроти прізвища свого кандидата. Проголосувати можна лише за одного кандидата, тому жодних інших позначок у бюлетені робити не можна, інакше він вважатиметься зіпсованим. Також заборонено фотографувати бюлетень і передавати ці фото іншим особам. Тому жодних селфі в кабінці для голосування.

Після здійснення голосування треба опустити бюлетень у виборчу скриньку, при цьому забезпечивши таємницю голосування. Заборонене вкидання бюлетенів у великій кількості у виборчу скриньку чи пошкодження виборчих скриньок.

За вчинення порушень до зловмисника застосовуються серйозні покарання, передбачені Кримінальним кодексом України.

Штраф від 1700 до 5100 гривень або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років передбачені за видачу бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України; демонстрацію заповненого виборчого бюлетеня стороннім особам; винесення виборчого бюлетеня за межі виборчої дільниці; фото-, відеозйомку заповнених виборчих бюлетенів; голосування більше ніж один раз; отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім уповноваженого члена комісії, який видає виборчий бюлетень. 

Штраф від 1700 до 5100 гривень або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 2 років передбачені за пропозицію, обіцянку, надання виборцю коштів, іншого майна, переваг, пільг, нематеріальних активів за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних із безпосередньою реалізацією права голосу, а також прийняття такої обіцянки, пропозиції виборцем, одержання ним вигоди. Простіше кажучи – підкуп виборців. Така ж відповідальність передбачена і за передачу виборчого бюлетеня сторонній особі.

Пошкодження виборчих скриньок карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Якщо ви бачите порушення, звертайтеся до голови відповідної виборчої комісії, офіційних спостерігачів, представників поліції, які чергуватимуть на виборчій дільниці. Також ви можете звернутися до місцевих центрів із надання безоплатної вторинної правової допомоги. 30 і 31 березня 2019 року вони працюватимуть у черговому режимі – з 9:00 до 17:00. Там ви можете отримати безоплатну правову консультацію та роз'яснення щодо реалізації та захисту виборчих прав, допомогу у складенні скарги до дільничної виборчої комісії, інших скарг і заяв.

Паралельно працює гаряча лінія безоплатної правової допомоги за телефоном 0 800 213 103.

Голосуймо відповідально!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]