Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.12.2015 18:14

Старі граблі бюджету Києва-2016

Директор Фундації "Відкрите суспільство"

Столичні жителі досі, попри вимоги чинного законодавства, не можуть ознайомитися із проектом рішення про бюджет столиці на 2016 рік та програмою соціально-економічного розвитку столиці.

Відповідальність лежить на чинному міському голові столиці Віталію Кличку, який очолює КМДА. Проект рішення про бюджет мав би бути оприлюднений ще наприкінці листопада.

1 грудня Кличко висловив упевненість, що бюджет Києва буде прийнятий до кінця року.

Враховуючи поширену практику прийняття бюджету "з коліс" та відсутність досі проекту рішення про бюджет на сайті КМДА, така новина вчергове засвідчила появу старих граблів у бюджетному процесі.

Не допомогли і нові норми Бюджетного кодексу України, які зробила незалежним процес прийняття міського бюджету від державного. Суворість закону пом’якшується практикою його невиконання. На жаль, це стосується і столичної влади в питаннях прийняття ключового для столиці фінансового документу.

Демократія – це процедура. Відповідальна політика починається із дотримання процедур. Бюджетна політика в Києві – індикатор готовності мера Віталія Кличка до дотримання чітких та однозначних вимог бюджетного законодавства та законодавства про доступ до публічної інформації.

Цього року, враховуючи незалежність прийняття міського бюджету від державного, команда Віталія Кличка мала всі можливості продемонструвати свою готовність до дотримування процедур та вимог закону. На жаль, маємо те, що маємо.

І це попри два офіційні та відкриті звернення Фундації "Відкрите суспільство", які саме стосувалисяпроекту рішення про бюджет та проекту Програми економічного та соціального розвитку, оприлюднення трьох основних вимог до Віталія Кличка на шпальтах "Української правди".

Можемо констатувати, що станом на 2 грудня 2015 року, міська влада порушила терміни оприлюднення ключового фінансового документу столиці. Якщо проект рішення про бюджет Києва все ж буде прийнятий до 25 грудня цього року,  як того вимагає чинне бюджетне законодавство, то зможемо констатувати порушення процедури оприлюднення. 

Не можна виключати, існування ризиків маніпуляцій із процедурою проведення консультацій щодо проекту цього важливого нормативно-правового акту. А такі ризики є високими, якщо не будуть взяті до уваги кращі підходи про проведення консультацій (частина з них оприлюднена у відкритих зверненнях Фундації "Відкрите суспільство" нещодавно) та не буде врахований досвід минулорічних, перших в історії столиці, консультацій щодо проекту бюджету.

Граблі цейтноту або чому киянам важливо побачити проект бюджету завчасно?

Ознайомлений – значить озброєний. Бюджет не є простим для розуміння пересічним киянином документом. Аби розібратися, потрібен час, знання та навики.

А ще ж треба підготувати пропозицій тим, хто вважає, що документ підготовлений неякісно або тим, хто не побачив бюджетних коштів на конкретні об’єкти (ремонти, реконструкцію, будівництво, благоустрій тощо).

Адже бюджет та програма соціально-економічного розвитку – це можливість зрозуміти, які будуть пріоритети розвитку, які об’єкти отримують фінансування, а які змушені будуть зачекати до наступного року, і не тільки.

Це ще й добра нагода згадати все та перевірити щирість щедрих обіцянок "закласти" у бюджет наступного року кошти на конкретні об’єкти з боку переобраного міського голови Віталія Кличка та кандидатів в депутати Київради, які обрані чи переобрані депутатами міськради.

Радує, що вибори були зовсім нещодавно, і виборці ще пам’ятають щедрі передвиборчі обіцянки. Тож бюджетний процес – це добра нагода для виборців перевірити відповідність слів та справ переобраного міського голови Віталія Кличка та новообраних, часто нових старих, депутатів Київради.

У питанні бюджету саме часові рамки відіграють ключове значення.

Стара технологія маніпуляції з боку посадовців, як на національному, такі на місцевому рівні, добре відома та апробована. Ії суть досить проста.

Проект рішення про бюджет оприлюднюється напередодні чи за декілька днів до того як його потрібно прийняти.

Звісно часу для аналізу бюджету є обмаль, а ще менше часу, для того аби підготувати і надати пропозиції, та їх обговорити.

Під акомпанемент необхідності зустріти новий рік із бюджетом, з боку посадовців розпочинається тиск на депутатів.

Як наслідок, депутати ставали заручниками рішень виконавчого органу (КМДА), якому вправно допомагає більшість Київради.

Зазвичай КМДА без великих зусиль, роблячи незначні жести доброї волі для деяких найбільш наполегливих депутатів, домагалася прийняття бюджету в потрібній редакції. 

Аби не ставати на добре відомі граблі цейтноту та забезпечити участь не лише депутатів Київради, але й громадян та їх об’єднань в обгорненні проекту рішення про бюджет необхідно зовсім мало – виконати вимогу статті 15 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Вона чітко говорить про те, що проекти нормативно-правових актів оприлюднюються не пізніш як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Оскільки стаття 2 п. 45 Бюджетного кодексу України говорить про те, що рішення про місцевий бюджет є нормативно-правовим актом відповідної місцевої ради, а стаття 77 Бюджетного кодексу України говорить, що місцевий бюджет має бути затверджено до 25 грудня 2015 р., то проект рішення про бюджет мав бути опублікованим ще в кінці минулого тижня тобто за 20 робочих днів до 25 грудня.

Однак досі проект рішення про бюджет Києва відсутній на сайті КМДА, як у розділі "Бюджет",  такі в інших розділах, де б варто було повідомити громадян про оприлюднення проекту цього ключового для Києва нормативно-правового акту та початку проведення консультацій щодо його змісту.

Окреме питання – яким чином відбудуться консультації щодо проекту рішення про бюджет Києва.

27 листопада на оновленому порталі КМДА в розділі "Бюджету участі", що знаходиться за відповіднимпосиланням, був розміщений красномовний текст "Бюджетну консультацію завершено. Результати буде оголошено на прес-конференції за декілька днів".

Відкритим залишається питання "Який документ був предметом консультацій, адже досі проект рішення про бюджет не оприлюднено?".

Дуже важливо, аби, окрім граблів цейтноту, не наступити ще й на граблі маніпуляцій із консультаціями з громадянами.

Скільки ще киянам очікувати проекту рішення про бюджет Києва разом із проектом Програми економічного та соціального розвитку?

Чим пізніше це відбудуться, тим менше часу залишається для проведення консультацій щодо його змісту із небайдужими громадянами та групами інтересів, які в силу різних причин не змогли донести своєї позиції під час підготовки проекту бюджету.

Радує, що свіжими є ще згадки про обіцянки Віталія Кличка та членів його команди реальними справами змінити столицю.

Проект рішення про бюджет Києва разом із відповідною програмою соціально-економічного розвитку – добрий шанс перевірити щирість обіцянок та нагадати про "реальні справи", якщо раптом про них уже почали забувати.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]