Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.08.2020 10:30

Корпоративне шахрайство: оплата витрат співробітників

Директор з безпеки "Biosphere Corporation"

На практиці, у своїй більшості, оплата витрат співробітникам має місце при розрахунку витрат пов’язаних з відрядженням. Але крім цього, ще є інші витрати, які повинні контролюватися

Крадіжка, зловживання та корпоративне шахрайство – поняття практично тотожні. Різноманітні дослідження вказують, що ці фактори характерні не тільки для України, це світова проблематика.  Цю сукупність проблем у себе визнають в середньому 70 % компаній.   

Протистояння такому явищу важко переоцінити. Боротися із корпоративним шахрайством необхідно. Але як і кому?

Кожна компанія будує свою власну систему корпоративної безпеки, у якій питаннями захисту інтересів власників бізнесу повинні займатись практично всі підрозділи та співробітники компанії. Звісно, головна роль у цій справі  відведена службі фінансово-економічної безпеки, підрозділам внутрішнього аудиту та ризик-менеджменту, ревізійним комісіям, HR-підрозділам та іншим структурам які займаються мінімізацією ризиків шахрайських дій та забезпеченням економічної безпеки підприємства. Усі вони за родом своєї діяльності забезпечують збереження активів компанії.  

Хто же найбільш небезпечний? Звісно топ-менеджери! Оскільки саме вони наділені  управлінськими та організаційно-розпорядчими функціями. Наслідки від їх протиправної діяльності непорівняні з діями простих працівників та можуть завдати значних фінансових та репутаційних втрат.

Головне, це превентивна робота, а не боротьба з причинами та наслідками.

Починаємо серію статей, які навчать вас протистояти корпоративному шахрайству та бути напоготові при зустрічі з таким негативним явищем.

ОПЛАТА ВИТРАТ СПІВРОБІТНИКІВ

На практиці, у своїй більшості, оплата витрат співробітникам має місце при розрахунку витрат пов’язаних з відрядженням. Але крім цього, ще є витрати серед яких оплата за здане в оренду майно, надані компанії займи, господарчі потреби та інше.

Підзвітними особами являються співробітники, які знаходяться у трудових відносинах с компанією і яким надані грошові кошти на чітко визначені цілі.

Грошові кошти можуть бути надані як готівково, так і можуть бути перераховані на банківську картку.

- На підприємстві повинний бути створений список співробітників, яким можуть надаватися грошові кошти під звіт, і саме цей документ повинен бути затверджений наказом керівника компанії і являється додатком до облікової політиці.

- У зазначеному наказі повинний бути визначений перелік підзвітних осіб з посадами, ліміти сум за посадами, строки, на які надаються грошові кошти під звіт.

- Грошові кошти під звіт повинні надаватися лише за умови повного звіту за попередні надані аванси.

- Первинним документом є авансовий звіт підзвітної особи з додаванням документів які підтверджують витрати.

- Невикористані грошові кошти, які були надані під звіт, повинні бути повернуті компанії шляхом оформлення прибутково-касового ордера. 

Безпечного вам бізнесу!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]