Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2023 14:52

Нові положення в Регламенті ФІФА про статус і трансфери гравців

Партнер Адвокатського об’єднання "Шавров, Галинський та партнери"

У листопаді 2022 року ФІФА внесла зміни та доповнення до Положення про статус і Трансфер гравців («RSTP»), які стосуються міжнародного трансферу неповнолітніх.

У листопаді 2022 року ФІФА внесла зміни та доповнення до Положення про статус і Трансфер гравців («RSTP»), які стосуються міжнародного трансферу неповнолітніх.

➢ Правила ФІФА щодо захисту неповнолітніх

Як загальний принцип, МІЖНАРОДНА ПЕРЕДАЧА НЕПОВНОЛІТНІХ ЗАБОРОНЕНА.

Проте стаття 19 RSTP встановлює п’ять ВИНЯТКІВ із цього правила:

1. Батьки гравця з певних причин переїжджають до країни, в якій знаходиться новий клуб, не пов’язані з футболом.

2. Гравець має вік від 16 до 18 років і:

− передача відбувається на території Європейського Союзу (ЄС) або Європейської економічної зони (ЄЕЗ); або

− трансфер відбувається між двома асоціаціями в одній країні.

Судова практика CAS поширила цей виняток на трансфери до клубу, розташованого в ЄС і за участю гравця, який має громадянство європейської країни.

3. Гравець живе не далі, ніж за 50 км від державного кордону та клубу, у якому гравець бажає бути зареєстрованим у сусідній асоціації, також знаходиться в межах 50 км цього кордону. Максимальна відстань між місцем проживання гравця та клубом штаб-квартира повинна бути 100 км.

4. Гравець переїжджає з гуманітарних причин без батьків

5. Гравець є студентом за обміном, який проходить академічну програму за кордоном.

Окрім п’яти перерахованих вище винятків, існує ще одна сукупність обставин, відповідно до яких неповнолітній гравець може бути зареєстрований у клубі за межами своєї країни походження, відоме як «правило п’яти років».

Це правило передбачає, що іноземний неповнолітній гравець, який раніше ніколи не був зареєстрований у клубі, і проживав принаймні останні п’ять років у країні, де є членом асоціації, в якій він бажає бути зареєстрованим, то він повинен розглядатися як «громадянин» цієї країни.

➢ Новий підхід до «гуманітарного винятку»

На сьогоднішній день гуманітарний виняток де-факто обмежувався другорядними гравцями з формальним статусу біженця/особи, яка перебуває під захистом, або шукачів притулку.

У новій редакції п. 19 ст. 2 d) RSTP дозволяє неповнолітнім без супроводу, переміщеним особам чиє виживання знаходиться під серйозною загрозою в країні походження (попередній країні постійного проживання) для участі в організованому футболі в новій країні, навіть без офіційного статусу біженця та/або без офіційного процесу отримання притулку, однак під/за умови, що він був інакше визнаним компетентними державними органами вразливим та потребує державного захисту в країні прибуття.

Проте з метою запобігання експлуатації неповнолітніх:

− професійним клубам буде дозволено реєструвати лише формально зареєстрованих гравців визнаних біженцями або особами, які перебувають під захистом;

− суто аматорським клубам буде дозволено реєструвати формально зареєстрованих гравців визнаних біженцями, особами, які перебувають під захистом, шукачами притулку або вразливими неповнолітніми без супроводу.

Крім того, зверніть увагу на те, що:

− неповнолітньому, зареєстрованому як біженець або особа, яка перебуває під захистом, дозволяється переїзд в межах тих самих об’єднаннь без обмежень;

− неповнолітньому, зареєстрованому на підставі статусу шукача притулку або вразливої ​​особи,  неповнолітньому без супроводу, дозволено переміщатися в рамках тієї самої асоціації, але це не дозволяє йому реєструватися в професійному клубі до 18 років.

➢ Порядок реєстрації неповнолітніх за RSTP FIFA

Кожна перша реєстрація та передача неповнолітнього (не молодше 10 років) підлягає затвердженню в Палаті статусу гравців Футбольного трибуналу ФІФА.

Заявка має бути подана через TMS асоціацією-членом на її запит дочірній клуб.

Порядок міжнародної передачі або першої реєстрації неповнолітньої особи передбачено п

Стаття 30 Регламенту футбольного трибуналу.

➢ Приватні академії

Стаття 19bis RSTP забезпечує нормативну базу для приватних академій,

встановлення ОБОВ’ЯЗКУ ПОВІДОМЛЮВАТИ про неповнолітніх, які відвідують такі академії та

розрізнення між академіями, які мають і не мають юридичного, фінансового чи фактичного зв’язку з a

клуб.

Зокрема:

− клуб, який керує академією, яка може входити до його власної структури та/або через окрему юридичну, фінансову або фактично пов’язану з клубом юридичну особу повідомляє про відвідування всіх неповнолітніх гравців (незалежно від громадянства гравця) академії до асоціації, до якої входить відповідний клуб, незалежно від того, чи зареєстрований гравець у клубі чи ні.

Коли клуб керує академією за межами території відповідного клубу асоціації, клуб повинен звітувати перед асоціацією, про ту територію, на якій діє академія;

− клуб, який бажає співпрацювати з приватною академією, яка не має юридичних, фінансових чи де фактичних посилань на клуб, повинен:

a) повідомляти про таку співпрацю асоціації, до якої входить клуб;

b) забезпечити, звітування приватною академією своїх гравців асоціації, де діє академія;

в) перед укладенням контракту з приватною академією переконатися, що приватна академія вживає належних заходів для захисту та охорони неповнолітніх; і

d) повідомляти відповідним особам про будь-які протиправні дії, про які йому може стати відомо, вживаючи всіх необхідних заходів для захисту та охорони неповнолітніх від можливого зловживання.

➢ Нова нормативна база для випробувань

Новий RSTP ФІФА вперше встановлює нормативну базу для випробувань як «тимчасовий період, протягом якого оцінюється гравець, який не зареєстрований у клубі цим клубом».

Нові правила застосовуються до міжнародних випробувань, які розуміються як перехід гравця на випробування в клуб, який зареєстрований в асоціації-члені, відмінній від тієї, в якій зареєстрований гравець.

Будь ласка, зверніть увагу на те, що:

▪ випробування не створює трудових відносин між клубом і випробувачем;

▪ випробування не надає професійного статусу учаснику випробувань;

▪ будь-якій особі, на яку поширюється дія Статуту ФІФА, забороняється вимагати, пропонувати та/або отримувати будь-які платежі, пов’язані з судовим процесом;

▪ клуби, які мають гравця на перегляді, не мають права отримувати винагороду за тренування протягом періоду, протягом якого гравець перебуває на перегляді в цьому клубі;

▪ професійний гравець може пройти випробування в іншому клубі лише за наявності прямого письмового дозволу свого поточного клубу.

Максимальна тривалість випробувань:

− якщо гравець віком до 21 року: вісім тижнів поспіль або не поспіль, на клуб, за кожен сезон клубу, який запросив гравця на перегляд. Якщо гравець неповнолітній, він/вона може бути присутнім лише на двох судових засіданнях протягом календарного року;

— якщо гравець старше 21 року: три тижні — поспіль або не поспіль — на клуб, за кожен сезон клубу, який запросив гравця на перегляд.

Під час випробування клуб зобов’язаний бути уважним до учасника випробувань. Зокрема, клуб забезпечує учаснику випробування та покриває витрати на будь-яке необхідне медичне лікування травм підтримані під час виконання дій у рамках судового розгляду.

Стаття 19ter RSTP вимагає від клубу та учасника випробувань домовитися перед початком випробування, за таких умов судового розгляду:

− оплата проживання;

− оплата проїзду;

− оплата харчування; і

− оплата щоденних витрат.

Якщо сторони погоджуються, що клуб несе відповідальність за оплату будь-якої з цих умов, тоді сторони повинні домовитися про загальну суму за тривалість випробування (а не за день) для кожної з умов.

Така інформація повинна бути вставлена ​​у ФОРМУ ДЛЯ ПРОБУВАННЯ ФІФА (додається), яку клуб має завантажити на TMS принаймні за 10 днів до початку судового розгляду.

В додаток до випробувальної форми ФІФА, клуб також повинен завантажити в TMS:

− якщо гравець є професіоналом: письмову згоду від поточного клубу;

− якщо гравець неповнолітній: письмовий дозвіл батьків неповнолітнього гравця.

❖ Специфічні умови для неповнолітніх учасників випробувань

На додаток до загальних умов, неповнолітній може виступати в клубі лише за умови, що:

a) дата початку випробувального періоду припадає на сезон:

i. 16-річчя неповнолітнього учасника процесу; або

ii. 15-річчя неповнолітнього учасника випробувань, якщо місце проживання неповнолітнього та клубу знаходиться в Європі;

b) клуб отримує чіткий письмовий дозвіл від батьків неповнолітнього учасника випробувань;

c) клуб призначає співробітника клубу, який буде контактною особою для неповнолітнього учасника випробувань;

d) клуб гарантує, що неповнолітній учасник випробувань забезпечений оптимальним житлом і стандартами життя та відповідним покриттям витрат; і

e) для неповнолітніх гравців-аматорів віком до 16 років поточний клуб неповнолітнього інформується про випробування та надається повна та належним чином підписана форма випробування ФІФА.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]