Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.03.2020 14:25

Що варто знати про платіж солідарності

Партнер Адвокатського об’єднання "Шавров, Галинський та партнери"

Що варто знати про платіж солідарності

Перш ніж детально розглянути дане питання треба розуміти, що платіж солідарності – це один з видів виплат за підготовку футболістів. Загалом, існує 2 системи заохочення футбольних клубів, які приймають участь в становленні та розвитку молодих футболістів в період з 12 до 23 років: власне платіж солідарності (solidarity contribution) та компенсація за підготовку (training compensation). Це два принципово різних інститути, які не варто плутати чи ототожнювати. Механізм платежів солідарності відображається у Регламенті ФІФА зі статусу і трансферу гравців  - для міжнародних трансферів, а в Україні цей механізм регламентується Регламентом УАФ зі статусу і трансферу футболістів. Платіж солідарності передбачає, що при платному трансфері або оренді футболіста, частина від будь-якої суми трансферу надається в якості заохочення (подяки) всім клубам (школам), які брали участь в підготовці футболіста в період з 12 до 23 років. Даний механізм діє протягом всієї кар'єри футболіста, незалежно від його віку. Компенсація за підготовку, в свою чергу, означає, що, коли футболіст вперше підписує професійний контракт, його новий клуб повинен виплатити попереднім клубам (школам), за які він був зареєстрований починаючи з 12 років, компенсацію за підготовку. При подальшому підписанні контракту з іншим клубом компенсація за підготовку виплачується тільки попередньому клубу. Така система працює до виповнення футболістові 23 років. Таким чином клуби компенсують школі або іншому клубу витрати, які вони б понесли, якби самі готували такого футболіста.

Загальна сума платежу солідарності для всіх клубів, які готували футболіста в період з 12 до 23 років, становить 5% від трансферної суми футболіста, що передбачено в Додатку № 5 до Регламенту ФІФА та Додатку 2 до Регламенту УАФ, тобто, якщо, наприклад, футболіст перейшов за 50 млн доларів, то загальна сума солідарності, яка належить всім клубам, дорівнює 2.5 млн доларів. Виплата за механізмом солідарності має здійснюватися протягом 30 днів з дня реєстрації футболіста за новий клуб, або з дня, коли, згідно трансферного контракту, трансферна сума або її частина підлягає виплаті. Розрахунок суми платежів солідарності (ПС) за сезонами з 12 до 23 років:

За кожен сезон, коли футболісту виповнилося 12 -15 років - 5% від 5% від загальної суми трансферу.

За кожен сезон, коли футболісту виповнилося 16 -23 років - 10% від 5% від загальної суми трансферу.

Якщо футболіст перебував в клубі (школі) НЕ цілий сезон (не всі 365/366 днів), а менше, то розраховується пропорційно кількості днів.

Крім цього потрібно знати ще декілька важливих моментів: перше це те, що платіж солідарності зобов'язаний платити клуб, в який перейшов футболіст, а по-друге, платіж солідарності має бути включеним в суму трансферу, що передбачають Регламенти ФІФА та УАФ. Тим не менш, на практиці також трапляються випадки, коли клуби можуть передбачити, що сума трансферу - це чиста сума, яка виплачується попередньому клубу, а все, що зверху (платіж солідарності), зобов'язаний заплатити новий клуб за свій рахунок. Ще одним важливим питанням є процедура звернення за отриманням платежу клубом, який виховав футболіста. Якщо говорити про професійні клуби, то в цьому випадку практично не виникає проблем з отриманням платежу солідарності. Інформація про них і контактні дані є в FIFA Transfer Matching System (ТМС ФІФА, або СОТ ФІФА - система відстеження трансферів ФІФА, якою користуються всі професійні клуби) в  мережі інтернет, у них є юристи та перекладачі (як мінімум на аутсорсі). Тобто все просто і зрозуміло. Професійні клуби, які виховали футболіста, або звертаються самі до клубу-платнику, або клуб-платник звертається до них. Можуть виникнути проблеми лише з кінцевої суми платежу солідарності, оскільки підрахунки в блокноті, на калькуляторі або в Excel, можуть відрізнятися, або якщо клуб-платник відмовляється платити. Тоді звертаються до юристів) і йдуть захищати свої права та інтереси в Палату з вирішення спорів ФІФА або внутрішню Палату відповідної асоціації.

Якщо говорити про школи/ аматорські клуби, то у них можуть виникнути проблеми, так як вони не завжди ведуть спостереження, хто з їхніх вихованців куди перейшов, в ТМС ФІФА відсутні їх контактні дані. Однак  варто зазначити, що з 2020 року трансфери футболістів-аматорів будуть також в обов'язковому порядку проводитиметься через ТМС ФІФА, що значно полегшить доступ шкіл / аматорських клубів до ТМС ФІФА і надасть можливість закріпити там свої контактні дані, але поки що для шкіл / аматорських клубів, все ж, найкращим буде, якщо вони самі будуть відстежувати переходи футболіста, не чекати, а самим звертатися до клубу-платника. Бувають випадки, коли школи / аматорські клуби не в курсі переходу. Тоді може бути декілька варіантів: або клуб-платник все-таки зможе «достукатися» них, або з школою / аматорами зв'яжеться якась компанія з інформацією про перехід і пропозицією допомоги в отриманні виплати, або пройде 2 роки і буде пропущено строк позовної давності і, відповідно, можливість отримати гроші.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]