Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.08.2016 13:17

Право на життя: у Броварах відкриють центр гемодіалізу

Міський голова Броварів

Питання про відкриття у місті центру гемодіалізу обговорювалось вже давно й ось, нарешті, ми маємо для хворих броварчан чудові новини. Скоро у Броварській ЦРЛ такий центр запрацює!

Прикро визнавати, але за офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України понад пів мільйона українців мають хронічні захворювання нирок різного ступеню складності. На пізніх стадіях пацієнти перебувають у зоні ризику й потребують замісної ниркової терапії, яка передбачає різні комбінації методів – гемодіалізу, перитонеального діалізу або трансплантації нирки.

За тією ж статистикою, близько 5 000 осіб мають гостру ниркову недостатність і регулярно проходять процедури очищення крові, тобто – гемодіалізу. Ця процедура є найрозповсюдженішим методом лікування в Україні, хоча отримують її лише 15-20% від реальної кількості тих, хто цього потребує. Можна констатувати – забезпечити всіх хворих належним лікуванням держава не в змозі. Операції з трансплантації взагалі проводять вкрай рідко і дуже дорого, хоча за кордоном ця практика є невід’ємною частиною лікування. Головна проблема полягає в тому, що пацієнту складно знайти донорські органи.

«Штучні нирки» в Броварах

На сьогодні в Броварській центральній районній лікарні (БЦРЛ) перебуває на обліку 34 особи, яким життєво необхідний гемодіаліз. Поки що вони вимушені їздити до обласної лікарні, або в Білу Церкву по 2-3 рази на тиждень. Не складно уявити, на скільки нелегко даються хворим постійні роз’їзди, так ще й кожна процедура триває по 4 години.

Питання про відкриття у місті центру гемодіалізу обговорювалось вже давно й ось, нарешті, ми маємо для хворих броварчан чудові новини. Скоро у Броварській ЦРЛ такий центр запрацює!

Вже зараз придбано 6 гемодіалізних апаратів «штучна нирка», ще 2 – у резерві. Чи працюватимуть одночасно 8 поки сказати складно. Необхідно перевірити, як працюватиме підключення, який механізм дії та інші технічні моменти.

Які прогнози?

У центральній лікарні очікують, що після того як центр запрацює й апарати зможуть обслуговувати перших пацієнтів, їх кількість може збільшитись у рази. Вже зараз можливістю скористатись «штучною ниркою» цікавляться хворі з найближчих районних центів. З огляду на те, як швидко новина шириться в інформаційному просторі, варто чекати напливу охочих і зі столиці.

Фінансування на реалізацію програми було виділено з місцевого бюджету та частково за рахунок обласного.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]