Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.06.2018 14:56

Чи довго ще ключі від вкраденого заводу будуть перебувати у чужих руках?

Народний депутат Верховної Ради України VIII скликання (2014-2019)

Держава уже півтора роки не може повернути Братський олійнопресовий завод законним власникам.

Згідно з постановою Верховного Суду від 18 грудня 2009 року (яку ніхто не скасовував, і на якій, зрештою, базується українське судочинство), рішення суду – є найважливішим актом правосуддя, актом реалізації судової влади. Найважливішим! Вирішили – виконуй! Здавалося б, що тут незрозумілого? Більше того, вітчизняне законодавство передбачає покарання за умисне невиконання судових рішень. А кого це зупиняє? Сумлінних громадян – так. Чесних юристів – так. Законослухняних бізнесменів – так. А от, як виявляється, Міністерство юстиції – ні!

По справі незаконного захоплення ТОВ «Нові енергозберігаючі технології» (ТОВ «НЕСТ») після довгих місяців судових поневірянь, експертиз і решти процедур Київський апеляційний адміністративний суд 28 березня поточного року поновив законних власників заводу у своїх правах. Тобто, фактично дозволив: заходь на свій завод, підраховуй збитки, що завдали рейдери, проводь аудит, інвентаризацію, зрештою, відновлюй підприємство (якщо це можливо) і працюй, як працював до захоплення. Все просто і зрозуміло.

Але для представників Міністерства юстиції цього виявилося замало, аби внести законні зміни до Реєстру речових прав на нерухоме майно. Куди злочинці, до речі, ввели підроблені дані без жодних проблем. Тобто, за інформацією Реєстру, власниками ТОВ «НЕСТ» до сих пір є рейдери, які утримують його у силовий спосіб! Офіційна відмова вносити зміни до реєстру – це…відсутність технічної можливості. Мовляв, той реєстратор, який незаконно ввів дані при захопленні підприємства, «не закрив профайл», тобто не вийшов зі свого електронного кабінету, і тепер зміни внести неможливо. І рішення суду їм тут аж ніяк не авторитет. А поки відбувається оця «технічна колізія», за інформацією обізнаних джерел, з заводу вивозять обладнання.

То на чиєму боці Міністерство юстиції? Що для них важливіше: закон чи власна процедурна недосконалість? Хто компенсуватиме власникам збитки за той час, коли вони не можуть скористатися рішенням суду і відновити свою діяльність через бездіяльність державного органу?

Логічно запитати, а що ж каже той реєстратор, і хто він взагалі такий - Міхачов Віктор Анатолійович з міста Дніпро, вулиця Курчатова, 4, який кілька разів допоміг злочинцям і при цьому створив перешкоди для відновлення правосуддя? Виявляється, що за вказаною адресою, ані про підприємство, що надає реєстраційні послуги, ані про самого Міхачова ніхто й не чув. Фантом з реальними можливостями. Цікаво, чия це провина, що в країні працюють подібні «реєстратори»? Як таке взагалі могло статися? Можливо, справа в електронних диво-ключах до Єдиного державного реєстру, які видає Мін’юст, і які дають можливість блокувати роботу. Але чому тоді своєчасно не продумали, як уникнути подібних колізій? Вже не кажемо про те, що по факту ключ отримав реєстратор-фантом.

Свого часу заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Олена Сукманова запевняла «Бізнес-варту»: дайте рішення суду - питання буде зняте. Рішення є, а вирішення до сих пір немає. Тож питання, що робити законним власникам заводу, яких фактично затиснуло між коліщатами різних гілок влади, залишається відкритим. Дана проблема прекрасно відома керівництву Мін’юсту і вже навіть всій країні, але поки слова чомусь розходяться із реальними діями. І навіть неодноразовий розгляд цього питання Міжвідомчою комісія з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств під головуванням Степана Кубіва, на жаль, не дав очікуваного результату. Тому, пані Заступник Міністра юстиції, коли Ви і представники Вашого відомства вже нарешті зможуть забезпечити передачу ключів від заводу у руки законним власникам?

 

Для тих, хто не обізнаний з цією справою, коротко пояснимо, про що йдеться:

-                     12 січня 2017 року відбувається фіктивна купівля підприємства ТОВ «НЕСТ» певним Зайцевим В.І., про що законний власник навіть не здогадується. Купівлю затверджує нотаріус Київського міського нотаріального округу Пашковець О.В. (фіктивність цієї оборудки підтверджує згодом судова експертиза).

-                     13 січня 2017 року Зайцев В.І. продає підприємство юридичній особі «ЮК НОБЛ ПОВ» (Великобританія).

-                     16 січня 2017 року державний реєстратор Печерського району м. Києва Мельнікова Н.С. здійснює реєстраційні дії по внесенню до Реєстру речових прав на нерухоме майно запису про «нового» власника ТОВ «НЕСТ», а саме «ЮК НОБЛ ПОВ» (Великобританія), що укладає договір оренди майнового комплексу між ТОВ «НЕСТ» та ТОВ «Олтрейд2016».

-                     23 січня 2017 року відбувається силове захоплення майнового комплексу ТОВ «НЕСТ» підприємством «Олтрейд2016», які знаходяться там і по сьогоднішній день. Ніхто з правоохоронців не переймається тим, що на території ТОВ «НЕСТ» знаходиться майно інших підприємств та сировина.

-                     2 лютого 2017 року власник ТОВ «НЕСТ» звертається до суду із вимогою скасувати незаконні реєстраційні дії, які були проведені рейдерами, та про поновлення запису про свої права як власника корпоративних прав ТОВ «НЕСТ». Справа слухалась, важко сказати слухалась, швидше, можна стверджувати, що успішно для «рейдерів» вилежувалась та затягувалась, в Окружному адміністративному суді м. Києва. Суддею у цій важливій для законних власників та очевидній за своїм складом та змістом справі був Арсірій Руслан Олександрович.

-                     7 лютого 2017 року суддя Окружного адміністративного суду Арсірій Р.О. відкриває провадження. Перше судове засідання відбувається аж за 2,5 місяці, згодом суд перейшов у письмове провадження.

-                     19 квітня 2017 року «ЮК НОБЛ ПОВ» (Великобританія) прийняв рішення про банкрутство після того, як «не змогли» повернути 60-мільйонний борг орендарю «свого» майнового комплексу ТОВ «Олтрейд2016», у якого 2 березня 2017 року взяли поворотної фіндопомоги на місяць і не повернули.

-                     4 грудня 2017 року суддя Арсірій Р.О. повністю ігнорує підкріплені доказами доводи та позицію законних власників ТОВ «НЕСТ», не враховує посилання Ілляшенка О.А. на очевидні порушення в діях реєстраторів і відмовляє ТОВ «НЕСТ» у задоволенні позову. Законні власники подають апеляцію.

-                     14 березня 2018 року  Господарський суд Дніпропетровської області зупиняє процедуру банкрутства ТОВ «НЕСТ»  до розгляду апеляційної скарги власника ТОВ «НЕСТ» Ілляшенка О.А. на судове рішення Арсірія Р.О.

-                     28 березня 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд поновлює законних власників заводу у своїх правах і зобов’язує скасувати неправомірні записи у Реєстрі.

-                     3 травня 2018 року законні власники ТОВ «НЕСТ» разом із представниками ГО «Бізнес-варта» роблять спробу внести зміни до Реєстру, але їм відмовляють через «технічну неможливість».

Справу не вирішено до сих пір…

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]