Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.05.2014 16:59

Референдумна шизофренія

Журналіст, громадський діяч

12 травня – перший день після проведення псевдореферендуму на Донбасі. Як і слід було очікувати, усі учасники процесу виголосили заготовлені ще кілька днів тому заяви: США і Європа – «проти», Росія – «за»; українська влада не визнає ні результатів ні рефер

Ось і наступило 12 травня – перший день після проведення псевдореферендуму на Донбасі. Як і слід було очікувати, усі учасники процесу виголосили заготовлені ще кілька днів тому заяви: США і Європа – «проти», Росія – «за»; українська влада не визнає ні результатів ні референдуму; сепаратистам – «по барабану» що говорить українська влада і демократичні країни, а окремі олігархи хочуть ще одного референдуму. Тепер – законного. Навіщо?!

Ще на минулому тижні у статті «Референдум: хитрість, слабкість чи гра?», я звертав увагу у безперспективності проведення будь-якого референдуму в Україні, оскільки в державі існує законодавче поле, яке регулює процедури проведення референдумів. І яким би цей закон не був поганим – він існує.  Проте, вже за звичкою, не зважаючи на законодавство, і федералісти і окремі керівники областей – т.з. олігархи,  і влада почали гратися у референдум. Адже усім було зрозуміло, що який би результат не дало це опитування, воно нічого не значить для долі Донбасу та країни в цілому, якщо там не з’являться «зелені чоловічки». Ці результати є нелегітимними, а тому не мають жодних правових наслідків.

Але чому референдум  так зацікавив, на перший погляд, політичних антагоністів – російських диверсантів, українських федералістів, окремих українських олігархів, нинішніх владу і опозицію?

"Якщо зірки засвічують - виходить - це комусь треба?" – писав В.Маяковський. Кому потрібен парад завідомо незаконних референдумів у регіонах України? Насамперед Путіну, який вже визначив для себе територію «Новоросії» і намагається її «прихопити». Але ж Путін не вводить війська, а підло, чисто по НКВДиськи, провокує громадянський конфлікт і кровопролиття.  Так виглядає, що місцевій владі теж вигідний псевдо референдум, бо  можна поторгуватися з РФ і Києвом на предмет розширення повноважень обласних рад, а отже, і перетворення областей на «удільні князівства» і зберегти свої статки.  Київська влада також піариться на ситуації у Донбасі.  Послухайте радіоролики  одного провладного кандидата у Президенти України. Маючи у підпорядкуванні МВС, СБУ і збройні сили лідер провладної партії створює ще якісь парамілітарні утворення - «Рух опору». Крім усього, в умовах фактичної військової агресії, ніхто з українців не згадує про крах гривни і економічний крах. Іншим кандидатам у президенти напевно  також вигідна ситуація на Сході. Не треба розповідати, як рятувати економіку країни, достатньо поїхати у Донецьк, Луганськ чи Одесу і зробити гучну заяву - «виберіть мене і я все вирішу».  Тобто в країні реальна «референдумна шизофренія».

Медицина стародавнього Тибету пропонує один із методів лікування шизофренії: потрібно взяти  оливкову олію (можна і рослинну), помістити її в посудину (краще глиняну) і закопати їх у землю, де вона має пролежати 12 місяців. У нашому випадку, я б рекомендував подібний метод, але замість олії у «посудину» слід покласти і забути на 12 місяців про питання зміни до Конституції, федералізації і мови. А на цей час припинити практику «розпродажу» державних посад і політичну упередженість, а  взятися за формування ефективної, легітимної і відповідальної влади, з реальним розширенням прав громадян, а не чиновників; з елементами прямої декоратії, а не окозамилюванням; функціонуванням правдивих правоохоронних органів, а не каральних загонів влади, створенням сприятливих умов для бізнесу, а не формуванням нових фінансових пірамід.

А ще слід припинити дивитися «брехливе» телебачення, слухати агресивну музику і виключити з життя країни передвиборчі стреси і Україна стане здоровою, процвітаючою і Великою Державою!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]