Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.11.2018 13:18

"Прикрасимо" місто нелегально

Спеціаліст із виявлення та усунення фінансових та податкових ризиків

Реклама - це надзвичайно складне суспільне явище, яке управляє нашими життям та підсвідомістю, і коли ти - бізнесмен, по-іншому не можеш. Часто і нелегально.

На носі новий рік. В уяві постає місто, прикрашене яскравими вогниками гірлянд, статуєтками дідів морозів та алеями ялинок на центральних вулицях Києва. Але в реальності, скоріше ми будемо бачити кольорові шири вивісок та розклеєених оголошень із закликами «купи», «продам» чи «проголосуй». Або ще гірше – некаліграфчні рукописи різного змісту, виконані кольоровими фломастерами. Цікаво, чи усвідомлюють виконавці, наскільки псують естетичний вигляд фасаду будівлі «коханого» міста? А чи розуміють розмір клопоту, вираженого в фарбуванні чи побіленні? А витрачені гроші на фарбу та крейду могли би піти на благоустрій, наприклад клумби біля будинку.

Рекламне сміття - буквально скрізь. В центрі міста існують такі зображення, на яких знаходиться близько 30 вивісок та рекламних носіїв. Погодьтеся, така картина не лише створює візуальний шум, а й псує зовнішній вигляд міста. І якщо такий пейзаж досі можна спостерігати в центрі міста, що тоді діється на околицях столиці? Київ просто захаращений нелегальними вивісками.

Більшість «винуватців» виправдовують свої дії тим, що на розміщення зовнішньої реклами необхідні дозвільні документи, які в умовах нашої «бюрократії» отримати швидко і без відкату просто нереально. Можливо в чомусь можна погодитися, однак – це стосується лише рекламних оголошень і жодним чином не виправдовує розміщення численних вивісок, які мають нейтральний характер.

Функція вивіски – інформувати перехожого про існування підприємства з його послугою чи товаром. Розміщена вона частіше в тому місці, де підприємець займається своєю справою, та й займає не більше 3 кв.м. Однак, більшість підприємців цим користуються – адже перед розміщенням зовнішньої реклами потрібно добре побігати за дозвільними документами. Повысити вивіску всетаки значно простіше.
По-порядку.

Згідно закону «про рекламу» зовнішня реклама – це реклама, яка розміщується на спеціальних тимчасових і стаціонарних конструкціях, - рекламоносіях, розташованих на відкритій місцевості, а також на зовнішніх поверхнях будинків, споруд, на елементах вуличного устаткування, над проїжджою частиною вулиць і доріг.  Тобто, щоб інформація рахувалася зовнішньою рекламою, вона повинна відповідати наступним вимогам:

- розміщуватися з дотриманням вимог техніки безпеки і із забезпеченням видимості дорожніх знаків, світлофорів, перехресть, пішохідних переходів, зупинок;

- її освітлення не повинне засліплювати учасників дорожнього руху, освітлювати квартири житлових будинків;

- опори реклами, розташованої уздовж проїжджої частини, повинні мати вертикальну дорожню розмітку, заввишки до 2 метрів від поверхні землі;

- нижній край зовнішньої реклами, яка розміщується над проїжджою частиною, повинен розташовуватися на висоті не менше 5 метрів від поверхні дорожнього покриття;

Крім того, розміщення зовнішньої реклами в населених пунктах проводиться обов’язковго на підставі дозволів органів місцевого самоврядування, а поза населеними пунктами - на підставі дозволів, що надаються обласними державними адміністраціями. Строк дії дозволу на зовнішню рекламу до 5 років.
Що стосується вивісок, то для того, щоб підприємцю розмістити вивіску достатньо лише дотриматись «Порядку розміщення вивісок». Тобто, всі існуючі вивіски міста повинні бути приведені у відповідність до певних правил, згідно з якими підприємцям навіть не потрібно отримувати дозвіл на таке розміщення. Необхідно лише про їх існування повідомити КМДА. Так от: встановив – зробив фото – додав документи – надіслав.

Авжеж так зручніше. Не потрібно бігати за дозволом до КП «Київреклама», не потрібно сидіти в черзі в коридорах Головного управління містобудування і архітектури або Головного управління благоустрою Києва, а при розміщенні інформації на пам'ятках місцевого чи національного значення або в межах доріг, не доведеться бігати по кабінетам Головного управління охорони культурної спадщини та Державтоінспекції відповідно. Тобто, щоб повісити вивіску – своє слово має сказати лише Головне управлінням реклами при КМДА.

Зрозуміло, що для отримання згоди на розміщення вивіски (таблички) мало просто надіслати фотку в КМДА. Для розміщення вивісок також встановлені особливі умови: це і розмір, і зміст, і правила установки. При недотриманні цих вимог державні органи можуть накласти штраф за несанкціоноване розміщення реклами або демонтувати вивіску, встановлену без дозволу.

В свою чергу, вимоги до змісту інформаційної вивіски також передбачені законом про рекламу (ст.9), згідно якого вивіска може містити лише таку інформацію:

• зареєстроване найменування особи;

• знаки для товарів і послуг, що належать цій особі;

• вид діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи),

• час роботи.

Та й розміщуватися вивіска може лише або на внутрішній поверхні власного чи наданого у користування особі приміщення, або на зовнішній стороні будинку чи споруди, але не вище першого поверху або на поверсі, де знаходиться власне чи надане у користування приміщення, або ж просто біля входу в таке приміщення.

Якщо ж на вивісці наявний номер телефону, електронна адреса чи інша інформація, або ж ваша табличка розташована в іншому місці - чекай в гості контролерів, оскільки в них є всі формальні підстави вважати вашу табличку зовнішньою рекламою.

Також, якщо власник розмістив вивіску всупереч типовим правилам КМУ – накладається штраф у 5-ти кратному розміру вартості такої реклами. Протоколи про порушення мають право складати посадовмі особи АМКУ, НРТР, Мінфіну, ДКЦПФР та Держспоживстандарту, де стягнення штрафу за останніми.

Як бачите, в звязку із відсутністю повноважень штрафувати, місцеві органи влади вигадати інший спосіб покарання – демонтаж. Хоча жодним українським законом такий спосіб усунення порушення не передбачено, все таки до того часу, поки дозволяючі демонтаж документи місцевої влади не скасовані судом, з ними доводиться рахуватися.

Крім того, на місцевому рівні в Києві встановлені додаткові вимоги до інформційних вивісок і табличок, де: площа інформаційної вивіски не може перевищувати 2 кв. метри, а таблички - 1 кв. метр. До того ж, для розміщення інформаційної вивіски в Києві необхідно оформити паспорт на її розміщення. Такий документ оформляє Головне управлінням з питань реклами при умові виконання цілого ряду додаткових технічних, архітектурно-естетичних, інформаційних вимог та вимог щодо місця розташування. Для отримання такого паспорта необхідно подати пакет з 12 документів і пройти тривалу процедуру узгоджень. Паспорт при цьому оформляється лише на 2 роки.

Розміщення вивіски без отримання паспорта, а також її розміщення з порушенням встановлених вимог є підставою для її демонтажу. Демонтаж також можливий на підставі наказу Головного управління з питань реклами. При цьому власнику вивіски надано 3-денний термін з моменту отримання відповідної вимоги на самостійний демонтаж вивіски.

На перший погляд все здається ніби просто та прозоро: дотримався вимог, повісив табличку в правильному місці і працюй собі. Та з іншого боку – узагальненої інформації про всі дозволені вивіски поки-що немає. Тобто, важко сьогодні відповісти на питання «Скільки всього надійшло заявок про розміщення вивісок?» та «Скільки всього їх встановлено у місті?».

Не кажучи вже того, що для абсолютної прозорості процедури необхідно також створити публічний електронний реєстр для обліку всіх вивісок в місті. Але хаос із вивісками за останній рік лише посилився та нараховує близько 40 тисяч самовільних конструкцій, з них – майже половина нелегальних вивісок (прим. за даними спеціалістів КП «Київреклама»). При цьому, скоріше за все, КП «Київреклама» так і продовжує виставляти рахунки на оплату місця для раніше оформлених вивісок.

Не дивно, що і власники бізнесу, і пересічні кияни проти реклами. Авжеж місто було би красивіше без реклами. Та й лозунки і заклики давлять психологічно. Але ж гроші заробляти треба, а так – потенційні покупці та клієнти повинні інформуватися. Хоча міська влада все ж офіційно пообіцяла, що із теперішніх конструкцій до кінця 2018 року залишиться близько 70%.

Однак, у столиці оголосили війну не тільки наземній рекламі, а й вивіскам на фасадах будівель та у громадському транспорті. Тепер кожен киянин може вплинути на кількість незаконної реклами Розклеювати оголошення у Києві можна лише у визначених місцях, оскільки депутатами Київради було внесено зміни до правил благоустрою столиці та для боротьби із розклеювачами незаконних оголошень було запроваджено систему "автододзвін". Таким чином, тепер у разі самовільного розміщення рекламних оголошень на номер абонента, зазначений в оголошені, буде здійснюватися автододзвін із інформуванням про порушення правил благоустрою. Звичайно ж, за всіма владі не встежити, проте допомогти в цьому зможуть і самі мешканці “прикрашених” будинків: будь-який киянин може залишити офіційне звернення щодо перевірки правомірності тієї чи іншої реклами на фасаді чи у ліфті свого будинку.

Крім того, нещодавно було запущено онлайн-сервіс оформлення вивісок для підприємців. Відтак, підприємці можуть вільно подати документи та отримати відповідь щодо відповідності чи невідповідності їхньої вивіски, тим самим уникнути ризиків визнання її зовнішньою рекламою.

Авжеж, інформування споживача про свій продукт є одним з ключових елементів сучасної економіки. Я би, навіть, назвала це двигуном торгівлі та ричагом для фінансових та інвестиційних потоків. В той же час, реклама - це надзвичайно складне суспільне явище, яке управляє нашими життям та підсвідомістю, і коли ти - бізнесмен, по-іншому не можеш. Часто і нелегально. Але підприємці не повині боятися ненадання дозволів чи демонтажів рекламних «постів», або того, що суспільство винайде імунітет та перестане звертаи увагу на рекламу. Бо найпереконливішим лозунгом - є якісний продукт.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]