Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2015 16:44

Як воно – працювати за новим Трудовим кодексом?

Спеціаліст із виявлення та усунення фінансових та податкових ризиків

Нарешті дійшла черга до реформи трудового законодавства. На заміну Кодексу законів про працю, який був прийнятий ще в 70-х роках минулого століття, прийде новий Трудовий кодекс з абсолютно іншими ідеологією та філософією.

Нарешті дійшла черга до реформи трудового законодавства. На заміну Кодексу законів про працю, який був прийнятий ще в 70-х роках минулого століття, прийде новий Трудовий кодекс з абсолютно іншими ідеологією та філософією. 

Верховна рада 05 листопада 2015 року у першому читанні Законопроектом №1658  прийняла Проект Трудового кодексу України, який для країни, орієнтованої на європейські інвестиції, має велике значення.  Крім того, в новий Кодекс будуть включені положення Законів «Про оплату праці», «Про відпустки» та частково «Про охорону праці».

Передбачається, що Трудовий кодекс буде масштабним документом, що складається з 9-ти книг та 368 статей, який стане своєрідною трудовою Конституцією. Щодо змін в трудовому законодавстві, то вони торкнуться буквально кожної людини працездатного віку.

  Зокрема:

*
       - введення виключно письмових трудових угод, які буде заборонено змінювати без згоди працівника, та змінювати розмір заробітної плати в односторонньому порядку;

*
          - вагітні жінки не відбуватимуть випробний термін при прийомі на роботу;

*
      - причиною звільнення співробітника може стати розголошення службової таємниці, грубе порушення правил техніки безпеки, недостатня кваліфікація (зараз керівник може звільнити співробітника лише за пияцтво, прогули й злодійство);

*
       - трудовий тиждень не буде перевищувати 40 робочих годин, а при шкідливих умовах виробництва - 36 годин.

При письмовій згоді співробітника кількість годин може бути збільшено до 44-х. Але, в такому випадку за кожну годину понаднормової роботи співробітнику будуть платити в три рази більше(сьогодні понаднормовий тариф – в два рази вище звичайного).

*
      -  При необхідності працювати з 22:00 до 6:00 оплата робочого часу зросте на 30% (зараз - на 20%); 

*
       - Вводиться поняття гнучкого графіка і можливості роботи на дому .

Іншими словами, відпрацьований час все рівно буде фіксуватися, але основним критерієм за таких умовах стане якісне виконання роботи в строк. 

*
       - Чоловіки і жінки з рівним досвідом роботи і аналогічними обов'язками отримуватимуть однакові зарплати (Зараз це питання не регламентується);

*
        -  Керівникам дозволять стежити за співробітниками за допомогою відеокамер (в КЗпП такого не прописано);

При цьому працівники повинні бути попереджені про це, а камери забороняється встановлювати в приміщеннях, де відеоспостереження може принизити гідність людини. Наприклад, у вбиральні.

*
          - Щорічну відпустку збільшать з 24-х до 28-ми днів.

*
       - Обідня перерва теж буде регламентована: не менше ніж 30 хвилин, але не більше двох годин. Крім того, у новому проекті прописано, що працівник має право на короткі перерви протягом дня.

Також у проекті Трудового кодексу визначено поняття "робоче місце", питання правонаступництва щодо трудового законодавства у разі злиття чи поділу юридичної особи.  

Крім того, в ньому прописано право на репатріацію (наприклад, якщо людина - моряк, роботодавець зобов'язаний повернути його додому після плавання) і передбачено припинення трудових відносин за умови настання надзвичайних обставин (стихійного лиха, військових дій і т. д.).

Світ постійно змінюється, все навколо рухається вперед. І той факт, що трудове законодавство України нарешті буде адаптоване, свідчить лише про впевнені кроки успішної побудови сучасного ринку праці.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]