Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.06.2024 23:07

"Мобілізаційне" законодавство оновлено: що буде далі?

Адвокат, патентний повірений України

Згідно з Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації Уряд зобов’язав роботодавців, зокрема, вручати повістки працівникам та доправляти їх до ТЦК за вимогою.

З 18 травня почав діяти новий Закон України № 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (далі — Закон), і всіх нас хвилює питання: як він вплине на права та обов’язки військовозобов’язаних та їх роботодавців, а також яких повноважень набувають працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) й поліції в контексті реалізації нових «мобілізаційних» норм?

Щодо повноважень ТЦК

У зв’язку з подовженням в Україні військового стану мобілізаційні заходи щодо військовозобов’язаних триватимуть, і кожен з цієї категорії громадян, виходячи з дому, повинен мати із собою військово-обліковий документ, який потрібно пред’явити як на вимогу поліцейського, так і працівника ТЦК. Водночас затримувати чоловіка правоохоронці мають лише у випадку, якщо він перебуває в розшуку Національною поліцією (після складання адмінпротоколу його можуть направити до ТЦК, але самі працівники ТЦК за новим Законом повноважень затримувати таку особу не набувають).

Водночас спрощується система виконання рішень ТЦК — точніше, вона відбувається за формулою «спочатку виконуй, а потім оскаржуй». Так, за словами народного депутата Олександра Федієнка, у новому Законі прописані такі норми, що дозволяють ТЦК мобілізувати особу, не очікуючи на її апеляцію: «Коли ТЦК буде звертатися до суду, то буде спрощена форма звернення, і суд одразу буде ухвалювати рішення. Оскарження може бути потім, але людину вже мобілізують».

Щодо права на фіксацію прикладів застосування працівниками ТЦК сили примусу щодо військовозобов’язаного, то фіксувати такі дії як незаконні можна, але пуб­лікувати — ні.

Можливо через поширення в мережі «Інтернет» подібних роликів трапляються випадки вилучення у затриманих мобільних телефонів і, як наслідок, позбавлення їх права зателефонувати рідним, але такі дії є незаконними, якщо телефон (власність затриманої особи) використовується за призначенням — як засіб зв’язку для повідом­лення про її місцезнаходження.

Ми вже писали про право на відстрочку окремих категорій населення, зокрема студентів, проте заклади вищої освіти України не зможуть прийняти документи абітурієнтів, в яких не буде оновленого військового квитка.

Повістки та оповіщення: обов’язки та відповідальність

Повістки про мобілізацію можуть вручатися не лише за місцем проживання, але й на роботі, навчанні, вулиці, у транспорті, а також у місцях громадського користування.

Законодавчо визначене поняття «оповіщення» — це доведення сигналів і повідомлень (директив, розпоряджень) до органів військового управління, центральних і місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та населення про оголошення мобілізації, виклик громадян до ТЦК, а також вручення (надсилання) повісток громадянам.

Відповідно, уточнені обов’язки роботодавців стосовно оповіщення військовозобов’язаних працівників: тепер вони не тільки зобов’язані вести військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів із числа працюючих і надавати звітність з цих питань, але й «забезпечувати своєчасне оповіщення і прибуття працівників… на збірні пункти шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів із подальшою компенсацією витрат за виконання такого процесу з Державного бюджету, яка здійснюється не пізніше ніж через місяць після подання відповідного звернення в порядку, встановленому КМУ».

Постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 560 затверджено Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, яким Уряд зобов’язав роботодавців, зокрема, вручати повістки працівникам та доправляти їх до ТЦК за вимогою.

Так, керівник підприємства повинен видати наказ, що має містити список працівників, яких стосується оповіщення про мобілізацію, місце, час та спосіб доправлення працівників до ТЦК, а також визначити уповноважених осіб з оповіщення щодо мобілізації. Протягом 3 днів роботодавець повинен прозвітувати про результат оповіщення до ТЦК.

Повістка вважається врученою у разі надсилання повістки засобами поштового зв’язку:

- у день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;

- у день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресоюмісця проживання особи, повідомленою цією особою ТЦК під час уточнення своїх облікових даних.

До недавнього часу питання відповідних обов’язків роботодавця було дискусійним. Так, один з київських ТЦК виніс постанову про штраф жінці-«кадровику» Державної служби статистики України у розмірі 5100 грн за те, що вона не забезпечила явку працівника в ТЦК — справу за її позовом № 754/128/24 розглядав Деснянський районний суд Києва.

Після прийняття Верховною Радою Закону № 3633 парламентарії ухвалили ще низку законодавчих актів, спрямованих на реалізацію його положень, зокрема це Закон № 3696, який вносить зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП) та встановлює:

  • штраф від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17–25,5 тис. грн) за порушення призов­никами, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку в особливий період (ст. 210 КУпАП);
  • штраф від 2000 до 3500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34–59,5 тис. грн) для посадових осіб підприємств та організацій за порушення законо­давства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію в особ­ливий період (ст. 210-1 КУпАП).

Але штраф не накладатимуть, якщо ТЦК має можливість отримати персональні дані з електронних державних реєстрів.

За повторне порушення правил мобілізації передбачена кримінальна відповідальність.

Важливо, що штрафи тепер можуть бути заочними: у ТЦК немає обов’язку складати протокол, на підставі якого виноситься ухвала про штраф — ст. 258 КУпАП доповнена положенням про те, що протокол за ст. 210 і 210-1 не складається, якщо порушення скоєно в особливий період і особа не з’явилася в ТЦК без поважних причин або не повідомила причину неприбуття за повісткою.

Щодо оновлення даних у ТЦК, то військовозобов’язаним у військово-обліковий документ вклеюють штрих-код (VIN-код) — ідентифікаційний код, який Реєстр «Оберіг» автоматично присвоює зареєстрованій у ньому особі — дані «Оберега» син­хронізовані з іншими реєстрами: Державної служби України з питань праці, Державної податкової служби України, Пенсійного фонду України, Електронним реєстром професійних водіїв тощо.

Відповідно, якщо особа не оновила свої дані та не повідомила про зміну особистих даних (сімейного стану, стану здоров’я тощо) — ТЦК виноситиме ухвалу про штраф без протоколу.

Іншою санкцією є адміністративне затримання порушника правил військового обліку — Законом подовжені його строки: так, у випадках, потрібних для встановлення особи та/або з’ясування обставин порушення — до 3 діб.

Кримінальна відповідальність за ухилення від мобілізації настає, коли військовозобов’язаний не має права на відстрочку, пройшов військово-лікарську комісію, визнаний придатним до служби та отримав «бойову повістку», але не з’явився без поважної причини.

Відповідно до ст. 336 Кримінального кодексу України (КК України), ухилення від призову на службу під час мобілізації карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Що потрібно знати роботодавцю?

У разі отримання розпоряджень ТЦК, СБУ, СЗРВ щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до Р(М) ТЦК, СБУ, СЗР керівники …зобов’язані:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення,
  • довести його до відома таких осіб під особистий підпис,
  • а у разі виконання такими особами дистанційної, надомної роботи, у період їх тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці або у відрядженні — рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення у частині, що стосується їх прибуття до відповідного Р(М) ТЦК, СБУ, СЗРВ надіслати копію відповідних наказів (розпоряджень) та підтвердну інформацію або документи про здійснення оповіщення у триденний строк до відповідного Р(М) ТЦК, СБУ, СЗРВ”.

У разі отримання розпорядження ТЦК разом з повісткою, роботодавець зобов’язаний вручити призовникам, військовозобов’язаним та резервістам повістки про явку за викликом до ТЦК та СП.

«13. Керівники підприємств, установ, організацій з отриманням розпорядження відповідного голови адміністрації(військової адміністрації)або відповідного керівника Р(М) ТЦК про проведення заходів мобілізації чи виклик резервістів та військовозобов’язаних Р(М) ТЦК :-видають наказ про проведення оповіщення, у якому зазначаються: «…» способи доставки до ТЦК, який надіслав розпорядження «…» невідкладно інформують відповідний Р(М) ТЦК про працівників, які відмовилися від отримання повісток, та працівників, які написали заяви про звільнення.»

Отже, керівники підприємств, установ, організацій з отриманням розпорядження:

- забезпечують прибуття резервістів та військовозобов’язаних шляхом їх перевезення від підприємства (установи, організації) до пунктів збору районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки або військових частин чи звільнення їх від виконання обов’язків з урахуванням часу, необхідного для прибуття до ТЦК, та у разі потреби часу на зворотній шлях;

Підприємства зобов’язані… «забезпечувати своєчасне оповіщення і прибуття працівників, які залучаються до виконання обов’язку щодо мобілізації у порядку, визначеному частинами третьою - п’ятою статті 22 цього Закону, на збірні пункти шляхом вжиття відповідних інформаційних та організаційно-технічних заходів із подальшою компенсацією витрат за здійснення такого процесу з Державного бюджету України, яка здійснюється не пізніше ніж через місяць після подання відповідного звернення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Громадяни України для виконання обов’язків, пов’язаних із взяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу, а також особи, які направляються відповідними Р(М) ТЦК на медичний огляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування, звільняються від роботи на час, необхідний для виконання зазначених обов’язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров’я, із збереженням за ними місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати.

Обов’язки і відповідальність роботодавця, порядок нарахування штрафів

Окрім збільшення розміру штрафів, постає важливе питання, скільки разів їх можна нарахувати. Так, якщо порушення виявлені під час перевірки, то буде розгляд однієї адміністративної справи - відповідно, буде один штраф за всі порушення.

Якщо порушення виявлені поза перевіркою і будуть розглядатися в межах однієї адміністративної справи, то буде один штраф за всі порушення.

Але якщо порушення виявлені поза перевіркою, то буде стільки штрафів, скільки адміністративних справ. Тобто, можуть накладати штраф при кожному виявленні порушення і розгляді справи.

Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.

Що потрібно знати роботодавцю, щоб уникнути штрафу або мінімізувати штрафні санкції?

1. Видати наказ про визначення потреби у підвищені кваліфікації відповідальної особи (щороку до 1 жовтня)/ Запланувати проходження навчання з отриманням сертифікату;

2. Розмістити на видному місці Правила військового обліку/Підготувати аркуш доведення (журнал ознайомлення) з Правилами в/о для тих, кого прийнято на роботу після 05.01.2023;

3. Переконатися, що повідомлення про призначення відповідальної особи (Додаток - 1 до Порядку № 1487) було направлено до ТЦК, підготувати та затвердити у керівника графік звіряння ВОД з даними списків;

4. Провести ревізію військово-облікових документів (ВОД) працівників;

5. Направити до ТЦК осіб, у яких відсутні належні військово-облікові документи;

6. Провести аналіз списків персонального війсь К (щодо осіб, прийнятих після 05.01.2023).

7. Переконатися, що усі повідомлення про прийняття/ звільнення/зміну облікових даних направлені до ТЦ

8. Переконатися, що усі розпорядження про оповіщення (вручення повісток) виконані;

9. Повідомити ТЦК та СП про жінок, які мають медичну чи фармацевтичну освіту і не стоять на військовому обліку (п. 51 Порядку № 1487);

10. Проінформувати ТЦК та СП про призовників, військовозобов’язаних і резервістів, які порушують правила військового обліку (п.34 Порядку № 1487).

У разі прийняття на роботу (навчання) призовників, військовозобов’язаних або резервістів інформація про них у п’ятиденний строк вноситься до списків персонального військового обліку та відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

У разі звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) призовників, військовозобов’язаних та резервістів інформація про їх звільнення у п’ятиденний строк вноситься до списків персонального військового обліку, а також до відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи