Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.04.2024 11:49

Обов’язковість розкриття інформації про об’єкт будівнитцва – багатоквартирний будинок

Керуючий партнер Консорціуму "CLC Group"

В ЗУ «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому»

Встановлена обов’язковість розкриття інформації про подільний об'єкт незавершеного будівництва (багатоквартирний будинок), шляхом публікації на сайті інформації про об’єкт та хід будівництва.

Ця інформація розміщується до укладання першого договору купівлі-продажу та оновлюється протягом 10 робочих днів, якщо виникли зміни.

Відомості про хід будівнитцва оновлюються кожного місяця не пізніше 15 числа.

З одного боку це нескладна норма Закону, але з точки зору Забудовників можна визначити деякі «болі» щодо обов'язковості розкриття інформації про хід будівництва.

Ось деякі з них:

1. Бюрократичне навантаження: Забудовники можуть сприймати вимоги до обов'язкового розкриття інформації як додаткове адміністративне навантаження. Ведення точного та актуального обліку вимагає часу та ресурсів.

2. Ризик конфіденційності: Необхідність публікації деталізованої інформації про проєкти може викликати занепокоєння щодо розголошення конфіденційних даних, які можуть включати інформацію, чутливу з точки зору конкуренції.

3. Частота оновлення інформації: Щомісячне оновлення інформації до 15 числа ставить під тиск забудовників, змушуючи їх підтримувати високий рівень управління даними та звітності, що може бути особливо складно для більших проєктів.

4. Юридичні наслідки за невиконання: Потенційні штрафи або санкції за недотримання вимог до публікації інформації можуть створювати фінансові та юридичні ризики для забудовників, впливаючи на їхню загальну діяльність.

Але забудовникам потрібно адаптуватися до нових вимог, оптимізувати процеси управління інформацією та знайти баланс між відкритістю та захистом своїх комерційних інтересів.

Які дані обов’язкові для розкриття на сайті?

На сайті будівельного об'єкта обов’язково мають бути розміщена наступна інформація:

-> Ідентифікатор об'єкта будівництва;

-> Основні ТЕП (перелік ТЕП визначає Кабмін;

-> Відомості про замовника/девелопера/управителя ФФБ;

-> Відомості про генерального підрядника;

-> Запланований квартал та рік прийняття в експлуатацію об'єкта;

-> Відомості про право виконання будівельних робіт з посиланням на ЄДЕССБ (повідомлення, дозвіл);

-> Відомості про хід будівництва (фото – щомісячно, графік виконання робіт та стан його виконання);

-> Відомості про майбутні об’єкти нерухомості, що продаються та продано;

-> Умови придбання та ціна майбутніх об’єктів нерухомості;

-> Проєкт договору купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості (перший продаж)/договору про участь у ФФБ/договір про резервування;

-> Інші відомості, які визначить Кабмін.

Ця інформація розміщується до укладання першого договору купівлі-продажу та оновлюється протягом 10 робочих днів, якщо виникли зміни. Відомості про хід будівництва оновлюються кожного місяця не пізніше 15 числа.

Хто зобов’язаний розміщувати цю інформацію на своєму сайті?

Розміщати таку інформацію на своєму сайті зобов’язані замовник будівництва або девелопер будівництва (за наявності) або управитель фонду фінансування будівництва (за наявності).

Якщо в будівельному проєкті немає девелопера або управителя ФФБ – інформацію розміщує Замовник будівництва.

Покладання такого обов’язку та відповідальність за недотримання визначається договором про фінансування будівництва (девелоперський договір) та може бути покладена на девелопера.

Чи абсолютно всі об’єкти підлягають обов’язковості розкриття інформації?

Ні, не всі. Розкриття інформації обов’язкове для об'єктів нерухомого майна - багатоквартирних будинків, будівництво яких здійснюється із залученням недержавних коштів (прямого або опосередкованого) фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, для подальшого набуття такими особами права власності на відповідні об'єкти нерухомого майна.

Чи є штрафні санкції за недотримання цієї норми? Тобто що буде, якщо інформація не буде опублікована?

За порушення вимог щодо розкриття інформації про багатоквартирний будинок, на замовника будівництва або девелопера будівництва або управителя фонду фінансування будівництва (особу, яка є відповідальною за розкриття інформації) накладається штраф у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року, в якому накладається штраф - сьогодні це 30 280 грн.

Сплата штрафу не звільняє від виконання вимог щодо розкриття інформації.

Одночасно зі штрафом видається припис про усунення порушення вимог щодо розкриття інформації з вказанням строку усунення.

За невиконання припису і відсутності розкриття накладається штраф у розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – сьогодні це 60 560 грн.

Перевірки і накладення санкцій проводить центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]