Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.08.2019 17:45

Мінприроди не може зупинити вирубку лісів: потрібна зміна законодавства

Міністр екології та природних ресурсів України (2014-2015)

Не бурштином єдиним! Продовжуючи екологічну тему, думаю, дуже важливо поговорити про хижацьку вирубку українських лісів!

Справа у тому що за нинішніх умов міністр вплинути на це майже не може. Знаєте чому?

До компетенції Міністерства належать лише національні парки, заповідники, заказники. А от решта, майже 90% лісів - у розпорядженні Агентства лісових ресурсів України, яке підпорядковане Міністерству аграрної політики. Такий подарунок дістався відомству і особисто тодішньому Міністру с/г за сприяння Януковича, який по суті віддав другу-міністру незаконну схему збагачення. Логічно, що цьому Міністерству вигідно рубати більше дерев для підвищення показників виробництва, а не дбати про збереження лісів, як це робило б Міністерство екології, якби Держлісагентство було підпорядковане йому. Тому і виходить, що Мінприроди за чинного законодавства не може зупинити масштабну вирубку, як законну, так і браконьєрську!

Ще на посту міністра я підготував законопроект про внесення змін до Лісового Кодексу: щоб Держлісагентство підпорядковувалося Міністерству екології та природних ресурсів. Впливові депутати, із якими я домовився, подали законопроект, але довести справу до кінця я не встиг. Хоча навіть профільний комітет ВРУ майже одноголосно підтримав проект цього закону.

Майбутньому очільнику Мінприроди треба взяти до уваги ці особливості нашого законодавства. Адже без внесення відповідних змін його повноваження щодо збереження лісів так і залишаться ілюзорними. Хоча рішення про повернення Держлісагенства до Мінприроди може прийняти й Уряд без зміни Кодексу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]