Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.01.2019 16:47

Розумність та співмірність вират на правничу допомогу. Орієнтири

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Я давно пишу про надзвичайну важливість повного відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу.

Я давно пишу про надзвичайну важливість повного відшкодування судових витрат на  професійну правничу допомогу.

На жаль, навіть після скасування відверто ганебних граничних розмірів компенсації витрат на правову допомогу, деякі українські судді продовжують “різати” суми відшкодування адвокатських гонорарів.

Такі дії є надзвичайно шкідливими, оскільки не тільки  принижують адвокатську працю, але й завдають прямих збитків саме тим клієнтам, чия правота доведена в суді.

Тому надзвичайно важливим є формування у суспільстві чіткого розуміння цінності допомоги адвоката. Цінності не абстрактної, а вираженої у грошових одиницях.

Зазначу, що на мою скромну думку, оцінюючи розумність і співмірність витрат на правничу допомогу, суди повинні виходити не з середніх і тим більше не з мінімальних розмірів гонорару.

Право на професійну правничу допомогу є конституційним правом. Згідно Конституції, кожен є вільним у виборі захисника своїх прав. Тобто, кожен вільний вибрати найкращого (що часто означає найдорожчого) адвоката.

Тому, оцінюючи розумність та співмірність витрат на правничу допомогу,  суд повинен виходити з максимальних гонорарних ставок, оскількі будь-який інакший підхід означатиме втручання у реалізацію конституційного права на вільний вибір захисника  прав.

Слід визнати, що українська юридична професійна спільнота поки не надто прозора стосовно розміру гонорарів.

Однак зорієнтуватися у розмірах адвокатських гонорарів цілком можливо.

Адже адвокатів наймають і в рамках публічних закупівель, а тому багато цікавого можна знайти на https://prozorro.gov.ua

Наведемо кілька прикладів.

ДП "Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності Укрінтеренерго” погодилося сплатити українському адвокатському об’єднанню за представництво у судовій справі 5000 доларів США. Еквівалент у гривні за формулою на основі курсу НБУ.

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ДЕРЖАВНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО “ЧОРНОМОРНАФТОГАЗ" погодилося платити українському адвокатському об’єднанню гонорар за ставкою 5760 гривень за годину.

Публічне Акціонерне Товариство “Центренерго" погодилося платити українському ТОВ за юридичне представництво 7999,60 гривень за годину.

Державне підприємство "Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв” зголосилося платити українському адвокатському об’єднанню гонорар за ставками від 75 ЄВРО за годину (помічник адвоката) до 250 ЄВРО за годину (старший партнер). Звичайно, у гривнях по курсу НБУ.  Всі суми без врахування ПДВ.

Як бачимо, навіть державні підприємтсва погоджуються платити адвокатам цілком пристойні горнорари. 

І судді, приймаючи рішення про відшкодування судових витрат, повинні не забувати про це.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]