Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.12.2012 23:21

Лист до з’їздів. Врятувати адвокатуру

Керуючий партнер Адвокатського об'єднання "ГОЛОВАНЬ І ПАРТНЕРИ"

Ситуація, що склалася в адвокатурі, не давала підстав чекати спокійної та безконфліктної побудови системи адвокатського самоврядування.


Ну от, писав листи до адвокатського з’їзду, а їх виявилося два.



Ситуація, що склалася в адвокатурі, не давала підстав чекати спокійної та безконфліктної побудови системи адвокатського самоврядування.  Суперечки, конфлікти і навіть судові справи  почалися задовго до установчого з’їзду. З усього виходило, що з’їзд мав бути  непростим, з важкими дискусіями.


Та замість одного конфліктного з’їзду  відбулося два, обидва без особливих суперечок між учасниками.  Не тому, що конфлікти було вичерпано, а тому, що групи адвокатів з різними поглядами розійшлися по різних кутках і зіграли кожна «свою партію».


Одразу скажу, що я не можу визнати правомірним проведення установчого з’їзду поза офіційно оголошеним оголошеним місцем його проведення (готель «Русь»). Але і стосовно певних аспектів організації з’їзду у готелі «Русь» (зокрема, це стосується реєстрації делегатів і процедури відкриття з’їзду) наявні серйозні питання.  Та і в жодному разі не можна змиритися з тим фактом,  що в установчому з'їзді адвокатури, який відбувся у готелі "Русь", не взяла участь значна частина обраних адвокатськими конференціями  делегатів з багатьох регіонів України.


На жаль, справдилися мої побоювання стосовно того, що конфлікт навколо установчого з'їзду вкрай негативно вплине на дієздатність найважливішого за обсягом повноважень елементу адвокатського самоврядування - Ради адвокатів України. 27 з 30 членів Ради адвокатів України обираються не з'їздом, а регіональними конференціями. І не один з обраних членів Ради був серед тих, що голосували не в "Русі", а в "Кінопанорамі".



Тому не дивно, що Рада адвокатів України так і не почала працювати  належним чином. Більше того, є підстави вважати, що конфлікт поглиблюється


Мій висновок багатьом не сподобається, але все одно я скажу, що у цій історії немає правих, а є винуваті.


І для ураїнської адвокатури немає зараз нічого більш важливого, ніж знайти вихід з ганебного глухого кута. Вихід, що ґрунтувався б на нормах закону і дозволив би адвокатам  з обох ворожих поки що таборів "зберегти обличчя", не ламаючи  колег "через коліно". 


Лунають пропозиції скликати новий, позачерговий з'їзд. З одного боку, чому б і ні? Адже обидва табори впевнені у своїй правоті , а тому не мають боятися ще одного з'їзду. В усякому разі, навряд чи наважаться висловити такі побоювання публічно. Заперечення можуть стосуватися витрат (часу і грошей) що їх потребуватиме новий з'їзд. Найкращою відповіддю на це є слова героїні Лії Ахеджакової з фільму "Гараж": "Для справедливості нічого не шкода". 


Однак для проведення у найближчий час з'їзду адвокатів України необхідні рішення Ради адвокатів України. Адже відповідно до закону саме Рада адвокатів України має визначити квоту представництва, порядок висування та обрання делегатів та порядок проведення з’їзду. До складу з’їзду адвокатів України входять делегати, які обираються конференціями адвокатів регіонів шляхом голосування відносною більшістю голосів делегатів, які беруть участь у конференції. А квота представництва, порядок висування та обрання делегатів конференції адвокатів регіону затверджуються знову ж таки Радою адвокатів України.


Маю сміливість стверджувати,  що саме рішення про скликання нового з'їзду, прийняте Радою адвокатів України на належно скликаному засіданні, може стати базою для примирення в адвокатському середовищі, оскільки надасть можливість провести з'їзд, уникаючи проблем, що стали причиною "роздвоєння" з'їзду установчого.


Тому я пропоную членам Ради адвокатів України:


  1. У режимі переговорів, обміну електронними повідомленнями чи будь-якому іншому зручному режимі підготувати і узгодити проекти документів, що регламентують квоти представництва і порядок проведення конференцій адвокатів регіону та з'їзду адвокатів України.
  2. Скликати і провести засідання Ради адвокатів України на якому затвердити зазначені документи і прийняти рішення про скликання з'їзду адвокатів України протягом найближчого часу. Дуже важливо, щоб усі учасники засідання завчасно і публічно висловили свою згоду діяти відповідно до запропонованого варіанту.
  3. Засідання провести під головуванням Ізовітової Л.П. Умисно не буду наводити детальних обгрунтувань цієї пропозиції. Скажу лише, що саме Ізовітову Л.П. Було обрано з'їздом, який відбувся за офіційно оголошеною адресою.
  4. До дати проведення з'їзду Раді адвокатів України працювати в звичайному режимі.
  5.   На з'їзді з'ясувати стосунки і вирішити проблеми у цивілізованій дискусії.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]