Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.08.2018 18:13

"Хулиганы зрения лишают!!!" - когнітивний дисонанс від НААУ

Адвокат, кандидат політичних наук, член Ради адвокатів міста Києва

Нам потрібні позитивні зміни в адвокатурі України.

      Учора (2 серпня – авт.) адвокатську спільноту сколихнула новина – офіс НААУ потерпає від силового захвату! Адвокати та активісти зірвали засідання КДКА МКИЄВА!!! НААУ вимагає від влади захисту!!! На Борисоглібську напали…  

      Подивившись пряме включення з місця події, розчаровано побачила – немає силового захвату. А що ж відбулось?

Невеличка передісторія. Надалі – тільки факти!

Перший факт: грудень 2017 року – голова НААУ Ізовітова Л. подає скарги з вимогою притягнути до дисциплінарної відповідальності 45 членів органів адвокатського самоврядування міста Києва за «…невиконання рішень Ради адвокатів України та підрив авторитету адвокатури». Справжня ж причина – обрання київськими адвокатами своїх представників до органів адвокатського самоврядування (а це - Рада адвокатів міста Києва та Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури міста Києва). Прошу відзначити -  у законний спосіб! Але! Без погодження із Ізовітовою Л. Чи містить Закон право Ізовітової Л. втручатись в роботу регіональних органів адвокатського самоврядування? Звісно ж ні! Але на думку цієї особи - розпорядження Голови НААУ є вищими Закону.

Другий факт: до боротьби із адвокатами Ізовітова Л. підготувалась ретельно, вона добре пам’ятала як у 2014 році адвокати публічно висловили їй недовіру. А тому - у 2016 році своїм рішенням N 154 (яке, до речі – ніхто не бачив, хоча воно має бути у відкритому доступі), затвердила Положення про таку собі юридичну особу «Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури міста Києва».

 Третій факт: 11.06.2016 року Голова НАУУ Ізовітова Л. підписує рішення № 156, яким забороняє діючій  Раді адвокатів міста Києва вносити до ЄРАУ відомості про адвокатів, які отримали свідоцтва з 2012 року. «На ліцо» очевидне порушення положень статті 19, 58 Конституції України та статей 23 та 55 профільного Закону. Саме з цих підстав рішення і було оскаржене.

Четвертий факт: для легалізації своїх незаконних дій Ізовітова Л. призначає Позачергову конференцію адвокатів міста Києва, і… порушує ч.3 ст. 47 Закону, яка передбачає повідомлення про зібрання не пізніш, ніж за 15 днів до його проведення. Однак, це такий дріб’язок у порівнянні із наполеонівськими планами! Розрахунок був чіткий: влітку адвокати чи навряд захочуть збиратись на конференцію.

П’ятий факт: дивиною для Ізовітової Л. стало те, що київські адвокати 6 серпня 2016 року такі зібрались на Конференцію та… надали негативну оцінку її діям. Більш того, обурені незаконним втручанням Ізовітової у роботу регіонального органу самоуправління, адвокати вимагають негайних перевиборів очильниці НААУ.

Шостий факт: про своє рішення на Конференції київські адвокати повідомляють Ізовітову Л. Воно ламає її «наполеонівські плани» і тому нею призначається повторна конференція на 10 вересня, яка не відбулася у зв‘язку з відсутністю кворуму.

Потім – ще одна «конференція» на 8 жовтня 2016. Кворуму знову немає, тому для видимості проведення заходу у залі знаходяться 36 адвокатів та … співробітники громадської організації охоронців. Напевно, їм цікаво було отримати на день статус адвоката, але згідно до профільного Закону статус адвоката так не надається!

Сьомий факт:  36 «адвокатів Ізовітової», 8 жовтня самообираються до складу органів адвокатського самоврядування міста Києва. Ізовітова Л.П розповсюджує дану інформацію на сайті НААУ, а 36 адвокатів назавжди отримують від колег зневажливий статус «охтябрята».

Восьмий факт:  5 листопада 2016 року після перерви легітимна Конференція адвокатів міста Києва скасовує усі незаконні рішення та попереджає «самообранців» про недопустимість ігнорування волевиявлення адвокатів.

 Дев’ятий факт: Адвокати призначають перевірку подій 8 жовтня і з’ясовують безліч цікавих фактів :

1) відсутній протокол квазі - конференції, оскільки - реєстраційні дії щодо внесення даних до ЄДР вчинені на підставі витягу, який підписаний не встановленими особами. Закон № 755 в редакції на 2016 рік вимагав надання реєстратору «Рішення», а не «витягу з рішення»;

2) учасники подій 8 жовтня «відкликали», висловивши недовіру, діючому складу КДКА міста Києва і обрали свій склад. Вишенька на торті - половина їх складу КДКА виявились адвокатами, яким вони тільки що висловили недовіру. Когнітивний дисонанс від НААУ!

3) друга вишенька на торті - декілька новообраних осіб ВЗАГАЛІ були не в курсі свого обрання на цій квазі – конференції.

// Маленька ремарка – для обрання до органів адвокатського самоврядування існує певна процедура: не менш, ніж за місяць кандидат подає автобіографію, згоду на обрання та інші документи. По іншому – не законно, але, якщо дууууже хочеться, то і кіт влізе у мишачу нірку //

 

 Десятий факт: 13 жовтня 2016 відбувається реєстрація нової юридичної особи під назвою КДКА МКИЄВА (дослівно). При цьому використовується Положення існуючої юридичної особи КДКА МІСТА КИЄВА. Витяг, який був наданий для реєстрації, містить назву нової юридичної особи КДКА МІСТА КИЄВА, а реєструють іншу назву. Але у квітні 2017 року, зрозумівши фатальність таких дій, Орлов підписує нове Положення про КДКА МКИЄВА. Відчуйте різницю, як то кажуть!

Одинадцятий факт: НААУ отримує численні запити від адвокатів з приводу існування КДКА МКИЄВА, але із впертістю продовжує їх ігнорувати.  

А тепер повернемося до подій четверга 2 серпня, які НААУ/РАУ з надією назвали «силовим захопленням» (не може бути силового захоплення адвокатами приміщення, яке орендується за рахунок їх внесків. Знову когнітивний дисонанс від НААУ).

       Отже, КДКА МКИЄВА викликає адвокатів на розгляд скарг Ізовітової Л. Зрозуміло, що перед цим адвокати надали запити із вимогою підтвердження повноважень цього незрозумілого органу, оскільки – навіть юрист-початківець знає, що дані ЄДР є легітимними.  А коли ми з вами звертаємось до даних  Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за посиланням https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch, та переходимо на офіційну Веб-сторінку Ради адвокатів міста Києва: www.kmkdka.com, то дивним чином у складі КДКА міста Києва не знаходимо осіб, які направили адвокатам виклики.

То може, хтось підробив документи???  НААУ/РАУ не відповідає на запити адвокатів з цього приводу, правоохоронним органам відповіді не надає, приймає рішення, які прямо суперечать закону, вчиняє розправу над адвокатами руками підконтрольного органу.

 

 Саме тому народні депутати ВРУ в офісі НААУ офіційно, маючи таке право за законом,  задали дуже прості запитання:

-          Шановні адвокати, хто вас обрав до комісії (КДКА – авт.)?

-          Надайте підтвердження вашого обрання!

-          Чи існує протокол вашого обрання, реєстраційні списки делегатів?

У відповідь як завчену мантру усі присутні почули: документи втрачені.

 

А невгамовні депутати, продовжують:

- А куди вас обрали, яка назва?

- то що ви тут робите з адвокатами за заявою Ізовітовоі під кабінетом Ізовітовоі?

Відповіді не було.

 

      Підозрюю, що в цей день усі присутні отримали майстер-клас, як потрібно поводити себе на допиті в іноземній розвідці. Добре, хоч грошей за майстер-клас не узяли… Хоча. НААУ/РАУ запланували з керівників стажування ще кошти отримувати. Відсотків так із 10! Малувато 30 % щорічних внесків, апетити ростуть, комітетів стає більше. А що ж ви думали?    

 

ЗАКЛЮЧНЕ СЛОВО.

Проблема нікуди не дінеться, ібо - НААУ/РАУ справжні проблеми адвокатів не цікаві. Коли я спілкуюсь із колегами, чую одне: нехай НААУ/РАУ не заважає працювати! Не вийде, Колеги, не та ситуація!

Проф. деформація керівників НААУ веде нас до створення міністерства адвокатури з усіма особливостями підпорядкування. НААУ наразі – це не самоврядування! Засади самоврядування порушені: це не право адвокатів самостійно вирішувати питання організації та діяльності адвокатури, це чергові вказівки зверху, що і як має робити адвокат.   

От, візьмемо до уваги Рішення РАУ №162 від 04.08.2017 року, ну кому потрібні такі труднощі в оформленні копії ордеру до запиту? Для чого? Адвокатам й так важко працюється. Половина адвокатських запитів ігнорується саме на підставі цього Рішення. Тому, особисто мені неодноразово доводилось пояснювати адвокатам, що має бути написано на копії ордеру, де і як. РАУ точно для адвокатів? Сумніваюсь!

Чи є вихід? Так! Повне і відкрите перезавантаження самоврядування адвокатури через прийняття нового закону. І не вірте пасквілям посіпак, які пишуть від імені усіх адвокатів: адвокатам новий закон не потрібний! Адвокатів усе влаштовує!

Він не потрібний «міністерству адвокатури», а адвокатам, що «працюють в полі» та щодня мають ризик бути позбавленим свідоцтва про права на зайняття адвокатською діяльністю (а значить – і доходу, і можливості утримувати родину), зміни потрібні.    

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]