Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.05.2015 11:06

Хто справжні кровосісі в бізнесі?

Директор компанії "Бізнес Ефішенсі"

Гроші – це кров бізнесу. Існують різні причини втрати прибутку і зменшення грошового потоку. Одна із серйозних і наймасштабніших причин - існування відкатів в закупівлях компаній. Які наслідки існування відкатів і що із ними робити, читайте в статті.

Гроші – це кров бізнесу, кров економіки. Висмоктувати «кров» можна або крадучи у вас обігові кошти або прибуток, а можна красти і те, і інше. Давайте разом поглянемо на «дірки» через які витікає кров наших компаній, і які роблять нас менш заможними.

Найчастішими причинами втрат в бізнесі є управлінські помилки. За деякими дослідженнями біля 70% всіх рішень є помилковими і, як результат, приводять до збитків. Чому така велика цифра неправильних рішень, а ми суб’єктивно не відчуваємо її? Бо в більшості випадків після прийняття неправильного рішення його можна змінити, прийняти супутнє рішення або скасувати. Але, все одно, неякісні управлінські рішення є проблемою №1 для бізнесу. З наявністю такої великої кількості неоптимальних рішень важко щось зробити, для зменшення їх кількості необхідне постійне навчання і досвід, досвід залежить від кількості помилок і теж коштує грошей. Це велика тема і ми не зможемо висвітлити її в цій статті.

Інша дірка, через яку втікають із наших кишень гроші – крадіжки. Десь крадуть менше, десь більше: хто краде робочий час (читай заробітну плату), хто товари, сировину, інтелектуальну власність. Про крадіжки ми знаємо і намагаємося всіляко їм завадити: торгові мережні наймають служби охорони (які і крадуть найбільше), аудитори перевіряють документацію, проводиться періодична інвентаризація. Тема крадіжок нам відома і ми з ними інколи успішно боремося.

Але справжні кровосісі схожі на, перепрошую, глистів: вони є майже скрізь, їх важко знайти і ще важче вивести, вони постійно їдять організм і отруюють його. В бізнесі шкідниками є ті, хто отримує заробітну плату за виконання роботи, але не лише її не виконує, а ще і діє на шкоду компанії.

Справжні кровосісі – це ваші закупівельники, які отримують відкати від постачальників. Вони отримують у вас заробітну плату, але слухаються не вас, а тих, хто дає їм відкати. Це як диверсанти або розвідники у вас в глибокому тилу, біля самого фінансового серця.

Приведу 2 приклади підривної діяльності закупівельників, а ви самі визначте наскільки їх діяльність впливає на вашу компанію.

Спершу візьмемо компанію, яка займається виробництвом меблів. Її річний товарообіг становить біля 50 мільйонів гривень, для зручності будемо брати круглі цифри. Для виробництва продукції компанія закуповує матеріалів на 37 мільйонів гривень. Завдяки закупівельнику і тому, що він вимагав відкати у постачальників, ріст ціни сировини становив біля 4%. В наслідок цього компанія за рік втрачала 1.48 мільйона гривень лише за рахунок існування відкатів, і збільшення закупівельних цін. Оскільки працівник до викриття пропрацював у компанії більше 3-х років, то можете самі порахувати кумульований збиток від  нього, скільки він «випив крові» компанії.

Другий приклад – витрати на транспортування. Один із клієнтів займається виробництвом будівельних матеріалів. Обсяги транспортування доволі значні як по Україні так і за кордон. Вартість доставки фури в Європу в середньому становить біля 2200 євро, по Україні ставки різні, візьмемо за середню цифру 8000 гривень. За розміщення замовлення доставки в Європу він брав 100 євро, по Україні брав 7-10% від суми. Якщо порахувати 80 фур експортних поставок на рік, то на одних відкатах логіст завдав збитків компанії на 8000 євро, до цього треба додати те, що постачальники не лише включали цей відкат в ціну, а і сама ціна без відкату була дорожчою, ніж можна було знайти на ринку. По внутрішнім поставкам сума відкатів, без урахування завищеної вартості транспортування, становили біля 210 тисяч гривень на рік. Заробітна плата логіста становила 8000 гривень на місяць, в наслідок відкатів він отримував ще 17500 від внутрішніх перевезень і 650 євро щомісячно. В кінці кінців ця особа так знахабніла, що почав в бухгалтерію приносити рахунки на оплату транспортних послуг, в той час, як в договорі на придбання сировини було передбачено умови постачання DAP . Сукупні втрати від цієї кровосісі важко порахувати, але лише за рахунок відкатів і невиконання своєї роботи за яку йому платить компанія, він за рік «випивав крові» на 448 тисяч гривень, пів мільйона!

Гроші, які відкатники крадуть в компанії вже ніколи не будуть використані для інвестицій, розвитку бізнесу, для втілення бажань і цілей акціонерів.

Втрати і падіння прибутковості бізнесу призводить до того, що у директора роботи стає все більше і більше, з’являються додаткові переживання, непевність, тривога.

Що робити в цьому випадку? Звернутися до спеціалістів, які допоможуть впоратися із захворюванням, які мають необхідні технології і досвід.

Наша компанія спеціалізується на підвищенні рентабельності, зокрема за рахунок виявлення та усунення відкатів, зменшення закупівельних цін та витрат на ведення бізнесу.

Наша методика «лікування» складається із наступних складових, які ви теж можете застосовувати, але «мінздрав» попереджає, самолікування треба проводити дуже обережно.

Що необхідно зробити для усунення відкатів:

1.            Проаналізувати компанію щодо наявності обставин, які сприяють виникненню відкатів.

2.            Проаналізувати самого закупівельника чи закупівельників. Який їх стиль життя, їх сторінки в соціальних мережах, їх майно, відпочинок, транспорт, тощо.

3.            Перевірити ціни на ринку. Для цього ми маємо свою методику, використовуємо спеціальні компанії, проводимо переговори із постачальниками, робимо пробні закупівлі. Якщо виявляємо розбіжності між ринковими цифрами і закупівельними цінами, то висновки робляться недвозначні.

4.            Проводимо зустріч «таємний продавець», коли під час організованої зустрічі, пропонуємо закупівельнику «вигоду».

Використання вищезазначений дій допоможе вам виявити та позбавитися від відкатника і від відкатів. Надалі ви можете використовувати свою або нашу систему контролю за витратами для уникнення рецидивів.

В будь-якому випадку варто пам’ятати, що крадії, відкатники і нероби вбивають ваш бізнес і обтяжують ваше життя. З ними необхідно боротися, тим більше, що ця боротьба можлива і приносить високі прибутки.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]