Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.01.2019 00:43

Ответ "газовому" султану

Експерт з енергоефективності та розвитку відновлюваної енергетики

Продолжение темы про "стандартные условия" для газа или как не дать себя обмануть.

Когда потребитель не хочет чтобы его использовали в качестве источника для незаконного обогащения "бедные" газовые конторы, он пишет псьмо в котром просит прекратить противозаконную практику дополнительных начислений по так называемому приведению газа к стандартным условиям.  Первичный анализ ситуации с нормативными документами по этой теме я рассматривал в предыдущем блоге.

Сегодня посмотрим, какие же "доводы" приводит газовая контора в обоснование своих требований платить больше, чем показывает счетчик? Я привожу реальный текст письма одного из облгазов принадлежащих известной личности в газовой сфере. Прям по тексту идут мои комментарии и анализ нормативных документов на которые ссылается газовая контора. 

From: [email protected] <[email protected]>
Date:Tue,Jan29, 2019,11:08
Subject: Вы получили новое сообщение в личном кабинете 104.ua

Добрий день, шановний клієнт!

У рахунку об’єм спожитого Вами природного газу було зазначено із приведенням до стандартних умов. 

Приведення до стандартних умов обсягів спожитого газу необхідно через те, що температура навколишнього середовища безпосередньо впливає на обсяг газу, який пройшов через звичайний побутовий лічильник, що встановлений на вулиці. 

Я уже писал в предыдущем блоге, что приведение к стандартным условиям есть прямая обязанность, без которой НЕВОЗМОЖНО продавать газ бытовому потребителю. Бытовой потребитель не имеет оборудования для работы с высоким и средним давлением. Но нас хотят убедить, что теперь за это нужно платить отдельно.

Це пов’язано з фізичними властивостями газу: за нижчої температури - стискатись, а за вищої - розширюватись. Тому для коректних розрахунків обсяг газу приводять до стандартних умов.

Для приведення обсягів газу до стандартних умов використовують помісячні коефіцієнти коригування показань лічильника, розроблені і затверджені Міністерством палива та енергетики. 

Пропустим эту лекцию в защиту бедных и немощных и попробуем проверить нормативные аргументы газовых контор.

Приведення до стандартних умов передбачене наступними нормативними документами: 

- Законом України «Про ринок природного газу» (п.31 розділу 1), який визначає, що природний газ є товарною продукцією, «що перебуває у газоподібному стані за стандартних умов (тиск – 760 міліметрів ртутного стовпа і температура 20 градусів за Цельсієм)»;

ЧИТАЕМ : 31) природний газ, нафтовий (попутний) газ, газ (метан) вугільних родовищ та газ сланцевих товщ, газ колекторів щільних порід, газ центрально-басейнового типу (далі - природний газ) - суміш вуглеводнів та невуглеводневих компонентів, що перебуває у газоподібному стані за стандартних умов (тиск - 760 міліметрів ртутного стовпа і температура - 20 градусів за Цельсієм) і є товарною продукцією;

Данный пункт перечисляет, какие виды газоподобного топлива могут продаваться в виде товарной продукции. Кстати, довольно интересно поступили законодатели, не указав в этом пункте допустимую калорийность газоподобного топлива, которое можно определить как товарную продукцию.  Но это отдельный вопрос. Как видим в этой ссылке нет никакого указания, что нужно корректировать фактические показания бытового счетчика на поправочные коэффициенты.

- Кодексом газорозподільних систем, який затверджено постановою НКРЕКП України від 30.09.2015 р. № 2494. Цим документом вказано, що об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов»;

ЧИТАЕМ :

комерційний облік природного газу – визначення об’ємів (обсягів) передачі та розподілу (споживання/постачання) природного газу в точках комерційного обліку на підставі даних комерційних вузлів обліку та інших регламентних процедур у передбачених цим Кодексом випадках;

Фактичний об’єм надходження природного газу до/з ГРМ (у тому числі по об’єктах споживачів) за певний період визначається в точках комерційного обліку (на межі балансової належності) на підставі даних комерційних вузлів обліку, встановлених в точках вимірювання, та інших регламентованих процедур у передбачених цим Кодексом випадках.

Об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов та переведений в одиниці енергії (обсяг) згідно з розділом XV цього Кодексу.

Оператор ГРМ відповідає за переведення об’єму природного газу в обсяг переданої (спожитої) енергії.

Как видим, из Кодекса, приведение к стандартным условиям есть задача ОПЕРАТОРА ГРМ , и нигде не написано, что за это нужно взымать дополнительные вознаграждения с бытового потребителя.

Ссылка на Методику 2004 года по Приказу 116 Минтопэнерго полностью абсурдна, так как в ней написано, что она применяется  – Дія цієї Методики поширюється на суб'єкти господарювання, які у господарсько -  виробничій  діяльності  для  вимірювання  об'єму спожитого    газу   використовують  лічильники,   крім   випадків використання  газу   за   показами   лічильників   громадянами   - підприємцями для власних потреб.  То есть данная методика не распространяется даже на ФОП для собственных нужд, не говоря уже о бытовом потреблении просто бытовыми потребителями. 

- Положенням типового договору розподілу природного газу, затвердженому постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. № 2498 визначає розрахунковою одиницею «розподіленого та спожитого природного газу один кубічний метр природного газу, приведений до стандартних умов, визначених в Кодексі газорозподільних систем»;

Как мы уже разобрались, это обязанность оператора ГРМ и нет ни одного нормативного акта, позволяющего взымать за это деньги с бытового потребителя.

- Правилами постачання природного газу, затвердженими постановою НКРЕКП від 30.09.2015  2496, якими вказано брати за розрахункову одиницю «один кубічний метр (м куб.) природного газу, приведений до стандартних умов, визначених в Кодексі газорозподільних систем».

Ну во-первых потребителя интересует Постанова НКРЕКП 2500 от 30.09.2015 про утверждение Типового договора. А во-вторых Типовой договор не имеет такого определения в тексте, как «розрахункова одиница».

Что касается Правил по 2496 Постанове, то звучитэто так:

9. Постачальник забезпечує споживача необхідним підтвердженим обсягом природного газу на визначений договором період.

За розрахункову одиницю поставленого природного газу приймається метр кубічний природного газу, приведений до стандартних умов і виражений в енергетичних одиницях.

И это определение находится в разделе ІІ. Порядок постачання природного газу споживачам, що не є побутовими  

Я даже не понимаю, зачем такой подлог в аргументах???

Ваш лічильник не обладнаний спеціальним коректором, який автоматично перераховує обсяг спожитого природного газу до стандартних умов. Тому обсяг, спожитого Вами природного газу, коригується в залежності від температури повітря та тиску за допомогою коригуючих коефіцієнтів. Тобто, об’єм газу, виміряний лічильником, множать на коефіцієнт для приведення до стандартних умов.

Коефіцієнт залежить від місця розташування лічильника у Вашій оселі, регіону Вашого проживання і календарного місяця.
Інформацію про спосіб коригування та коригуючі коефіцієнти можна переглянути на сайті 104.ua, або в наказі Мінпаливенерго № 116 та № 595.

Как уже отмечалось Приказ 116 Минтопэнерго. касается только субъектов хозяйствования и не распространяется на бытовых потребителей.

И вот теперь самое интересное. Наказ 595 Минтопэнерго от 2003 года, касается бытовых потребителей!

НО! Дія цієї Методики поширюється на підприємства з газопостачання та газифікації НАК "Нафтогаз України" і визначає порядок розрахунків питомих втрат природного газу (далі - газ), що виникають при вимірюваннях об'єму природного газу побутовими лічильниками газу (далі - лічильники), які використовують споживачі - фізичні особи.

И!  Питомі втрати газу визначаються підприємствами з газопостачання та газифікації розрахунковим шляхом самостійно згідно з даною Методикою і включаються до собівартості транспортування газу цих підприємств.

То есть, определили? Посчитали? И вперед в НКРЕКП за тарифом! А не к потребителям вымогать деньги!


Рекомендуємо проводити оплату за обсяги газу, приведені до стандартних умов.
З повагою
Центр з обслуговування клієнтів

Да уж нет. Только по счетчику!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]