Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.02.2023 13:24

Все буде "фіннес": дев’ять спільних рис між заняттями фітнесом та особистими фінансами

Голова Правління MetLife в Україні

Пропоную поговорити про зв’язок між підтриманням доброї фізичної форми та забезпеченням власного добробуту. Як водночас дбати про власне здоров’я та гаманець? Що допоможе в цих справах саме жінкам?

Мабуть, немає жодної жінки, яка б напередодні кожної весни не планувала позитивні зміни щодо власного здоров’я та зовнішності. Нинішні дні, навіть з усією їхньою буремністю, теж не виключення. У будь-якому віці та за всяких обставин, ми, дівчата, зазвичай розуміємо, що краса й добра фізична форма – у наших власних руках, і навіть маленькі кроки здатні значно покращити цей аспект нашого життя. Та, на жаль, не завжди усвідомлюємо, що аналогічний підхід ефективно працює і в питаннях нашого фінансового добробуту. І дарма, адже це аж ніяк не складніше за звичні для жінок заняття фітнесом та роботу над власною зовнішністю!

Ба більше, цими напрямками можна і варто опікуватися паралельно –  в близькому колі я часто жартую, називаючи цей вектор особистого розвитку «фіннесом». Принаймні, зараз спробую це довести.

1. Все починається з мрії

За останній рік всі українці кардинально змінили свої побажання до Всесвіту – ми мріємо про перемогу та додаємо «щобвінздох». І, звісно, віримо, що обидві ці мрії якнайскоріше здійсняться! Але у мирний час ми зазвичай маємо більше мрій та бажань, які, на жаль, дуже часто залишаються нездійсненними… Чому? Бо для їх реалізації, як це не прагматично, зазвичай потрібні гроші. До речі, як і для заповітної Перемоги.

Та навіть бажання «хочу, щоб у мене були гроші!» не може втілитись без наших подальших системних дій. Тобто як без зайнять фітнесом не можливо покращити фігуру, так і без «фінансового фітнесу» не вдасться примножити свої статки. Але це не єдина спільна риса цих напрямків особистого розвитку.

Що робити? Вчитися мріяти про фінансовий добробут і не соромитися цього. Відмовитись від застарілих наративів, коли жінка може «дозволити собі» перекласти фінансове забезпечення власних мрій на батьків, чоловіка чи найближче оточення – звичайно, якщо ви ще цього не зробили. Не чекати кращих часів та не відкладати мрії на потім.

2. Ресурс, а не кінцева ціль

Заради чого ми зазвичай ідемо на фітнес? Навряд чи більшістю з нас керує щира любов до фізичних навантажень та пересилювання себе. Справжні мотиви можуть бути різними: поліпшити здоров'я, додати собі впевненості, знайти кохання свого життя тощо.

Так само ніхто не відкладає гроші заради того, щоб просто тримати їх в руках під матрацом або на банківському рахунку. Майже жодна з нас не відчуває задоволення від відкладання грошей як такого. Задоволення дають можливості, які ми отримуємо за допомогою грошей: подорожі, подарунки близьким, та ж сама краса та продовження молодості, мистецтво, благодійність та ще багато чого.

Що робити? І під час тренувань, і втілюючи власний фінансовий план, варто розуміти, що ми здобуваємо ресурс, виконуємо проміжне завдання – та пам'ятати про свою справжню мрію.

3. Складно почати, а ще важче – продовжувати

Так, адже і фітнес, і керування грошима – це однозначний вихід із зони комфорту. Він потребує сміливості, рішучості та віри в себе. Особливо, коли ця спроба почати – не перша. Та ще більші випробування чекають попереду!

Щоб досягти результатів у фітнесі треба подолати лінь, спокусу потеревенити з подругою або подивитися фільм замість тренування… А ще – додержуватись режиму, змінити дієту! Якщо коротко – потрібно кожного дня долати себе, а це геть некомфортно. У розбудові власного добробуту – аж ніяк не простіше. На кожному кроці на нас чатують спокуси: реклама спонукає до зайвих емоційних покупок; сумний настрій, здається, має подолати ось ця суконька або ще якісь радощі шопінгу… Та що казати, кожна з нас знає свій перелік «слабкостей».

Що робити?

● По-перше – не втрачати фокус, пам’ятати про ціль.

● По-друге – просто визнати власні спокуси та бути готовою до складнощів.

● По-третє – читати далі, бо там буде і про "плюшки".

4. Недостатньо просто знань, треба діяти!

Ми можемо скільки завгодно дивитися ролики з фітоняшками та перечитати безліч мотиваційних книжок – але це ніяк не відіб'ється на нашому власному результаті, якщо нічого не робити. За великим рахунком, практика необхідна будь-де. Але й у фінансах, і у фітнесі лише наші дії є сутністю та запорукою змін.

М'язи не натренують себе самі, так само й гроші не з'являться без наших фінансових рішень та активних дій, що їх втілюють. До того ж в обох випадках результат дає лише системна, регулярна робота.

Що робити? По-перше, налаштуватися на те, що цей шлях – марафон, а не спринт. Також можна застосувати метод «анти-цілей». Визначте, чого ви не будете робити, починаючи новий спосіб життя заради своєї стрункої фігури або власного добробуту. Лякають ранкові пробудження для пробіжок? Скасуйте їх та перенесіть тренування на вечір. Нудить від того, що не буде «емоційних» покупок? Створіть собі для них спеціальний грошовий ліміт. Не боріться з собою на новому шляху, а навпаки, намагайтеся підтримати себе у цих перших важливих змінах.

5. Обмеження сьогодні створюють можливості вже завтра

Часто фітнес потребує певних обмежень: у харчуванні, розвагах, вільному часі. Слідування дієті та режиму іноді буває важким, нібито «забирає свободу». Так само і «фінансовий фітнес» потребує обмеження витрат. Але згодом нова схема харчування доводить нам, що ти можеш з’їсти менше, а отримати життєвої енергії – більше. Дотримання режиму спочатку нібито забирає, а згодом вивільнює чимало часу, який можна витрачати на продуктивну діяльність. Так і з грошима: витрачаєш менше, невитрачені гроші вкладаєш у фінансові інструменти, і вони заробляють ще більше!

Що робити? Не розтрачуйте нові можливості. Згодом ви помітите, що вони працюють на кшталт «складного відсотка»: бонуси, які ви отримуєте, призводять до ще більших бонусів!

6. З часом корисна звичка перетворюється на новий спосіб життя

Є й хороша новина: якщо тривалий час займатися фітнесом, згодом стає неможливим жити без фізичної активності. Щоденні фізичні вправи стають такою ж потребою, як чищення зубів, ранкова кава або читання новин перед сном. Ба більше, це стає не лише звичкою, а й справжнім задоволенням!

Те саме згодом відбувається і з керуванням особистими фінансами – бездумно витрачати гроші стає не просто не цікаво, а навіть неприємно! І це не залежить від вашого рівня доходу. Так, при тривалому керуванні фінансами ваш рівень доходу може суттєво збільшитись, але бажання все кинути та повернутися до марнотратства вже не виникне, перевірено на собі :)

Що робити? Радіти, коли це, нарешті, станеться!

7. «Не пізно почати будь-коли», але… може бути пізно

Фітнес-тренери, рекламуючи свої послуги, часто кажуть, що почати можна будь-коли. Нічого не маю проти їхнього маркетингу, але це не повна правда.

Живучи без фізичної активності, можна довести себе до такого стану здоров’я, коли важко буде навіть рухатись. Тоді лікарі можуть призначити певні вправи лікувальної фізкультури, але це вже буде інша, доволі сумна історія. З фінансами відбувається аналогічно, хоча фінансові консультанти цього не замовчують. Навпаки, ми завжди кажемо: чим раніше ви почнете керувати власними статками, тим більше у вас буде можливостей!

Що робити? Починайте прямо зараз, з того дня, коли відчули потребу (а якщо ви наразі читаєте цей блог, то, напевне, вже її відчули). Зробіть легку розтяжку ввечері. Порахуйте витрати останнього тижня. Малі кроки – теж кроки, і починати варто саме з них.

8. Є люди, які живуть без всього цього

Іноді саме цим ми виправдовуємо свою бездіяльність. Так, дійсно живуть, і таких людей багато. Але чи якісне це життя? Чи радісно жити, коли бракує енергії, коли потрібно постійно турбуватись про ліки та опікуватись пошуком найкращих клінік? Якщо до того ж не займатися фінансами, то й про найкращі клініки теж варто забути. Бо грошей, скільки їх не заробляй, ледве вистачатиме до кінця місяця, що вже казати про якісне дороге лікування?

Усе це цілком зрозуміло, бо не дисциплінуючи своє тіло та свої гроші, людина позбавляє себе джерел найважливіших ресурсів. Якщо чесно, то знаєте, на що це схоже? На самообкрадання.

Що робити? Не брати приклад з тих, хто краде у себе. Даруйте собі здоров’я, «платіть собі» гроші на втілення мрій. Ви та ваше життя варті найкращого.

9. Впливає на інші сфери життя. Іноді навіть неочікувано!

Ще на самому початку ми з’ясували: і фітнес, і особиста фінансова дисципліна – це джерела ресурсів. Але цих ресурсів, скоріше за все, виявиться набагато більше, ніж буде потрібно для досягнення первісних цілей. Ось декотрі з них:

● життєва енергія. Це очевидний наслідок фітнесу, та робота з фінансами дає такий самий ефект. Ви здивуєтесь, коли усвідомите, скільки вашої енергії забирали постійні страхи про те, чи вистачить грошей на життя.

● впевненість, що «Я зможу!» – її можна застосовувати будь-де, починати будь-що нове. Ви впораєтесь.

● внутрішня дисципліна. Навіть якщо хаос – ваше друге ім’я, відтепер ви вмієте певним чином структурувати і його.

Що робити? Користуватись новими можливостями. До речі, в декого з неофітів фінанси чи фітнес згодом стають новою улюбленою професією, яка виводить життя на принципово новий рівень.

Усім цим схожість між фітнесом та фінансами не вичерпується, і якщо у вас є, що додати – чекатиму у коментарях! А у наступних записах цього блогу спробую розвинути цю тему, якщо вона дійсно вас зацікавить.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]