Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.10.2021 14:44

Як правильно обрати страхову й не помилитися

Адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання "Суслов та партнери"

8 лайфхаків від юриста

Останнім часом фінансово захистити себе, своє здоров’я та майно  прагне все більше людей. Сподівайся на краще, готуйся до гіршого – так, обираючи страхову компанію, ви повинні, в першу чергу, запитати себе: “Що буде, коли страховий випадок все-таки трапиться, чи отримаю я страхове відшкодування?”.

Вибір страхової компанії — це складний та комплексний процес, під час якого потрібно врахувати дуже багато чинників. Для оптимального вибору страховика під ваші індивідуальні потреби, необхідні кваліфікація та багатий досвід. Саме тому я підготував поради, які допоможуть вам здійснити такий вибір самостійно.

Тож на що потрібно звернути увагу при виборі страхової компанії?

1. Не нехтуйте перевіркою дії ліцензії

Перш за все, потрібно перевірити чи є у страхової компанії чинні ліцензії на здійснення відповідного виду страхування. Таку інформацію можна знайти на сайті Нацбанку,  що віднедавна є новим регулятором ринку страхових послуг.

Інформаційна система Нацбанку розповість вам не лише про чинність ліцензій, термін їх дії, а також й про власників страхової компанії, інших юридичних осіб, що нею контролюються тощо.

Чим більша кількість чинних ліцензій у страховика, тим ширший його професійний портфель. Це свідчить про його активність на ринку та рівень надійності, на відміну від тих страховиків, в  яких є лише кілька ліцензій.

Також в інформаційній системі НБУ ви знайдете інформацію про те, скільки років компанія працює на ринку. Очевидно, що чим більший цей термін, тим більше довіри викликатиме такий страховик. Щодо власників страхової компанії – у більшості випадків ті, що створені із залученням іноземного капіталу, мають вищий рівень платоспроможності.

2. Частіше переглядайте рейтинги

Найвідоміше рейтингове агентство, що регулярно публікує інформацію про страхові компанії на основі даних, наданих Нацбанком – Forinsurer.

Якщо правильно користуватися цим сайтом, можна знайти дуже багато корисної інформації. Наприклад, варто звернути увагу на рівень виплат, премій, їх розмір, розмір гарантійного фонду страхової компанії, та інші показники.

Важливо: на цьому сайті можна знайти фінансові показники за окремими видами страхування, наприклад, розмір премій та виплат по КАСКО по кожній страховій компанії.

3. “Соціалізуйтеся”: станьте активним фолловером

«Соціальний формат» діяльності став важливим майже для усіх компаній, не лише страховиків. Тож помоніторьте, чи є у страхової компанії власний вебсайт, сторінки у соцмережах, їх контентну наповненість тощо. Адже якщо кількість відомостей про компанію в інтернеті – мінімальна, це у переважній більшості випадків свідчить про її ненадійність.4. по допомогу до ЄДРСР

Якщо ввести у пошуку ЄДРСР назву страхової компанії, ви отримаєте інформацію про всі судові справи, де зазначено її найменування. Увагу потрібно звертати на ті, де страховик є відповідачем, а позивачами — його клієнти. Для відповідних висновків, проаналізуйте, як часто компанія неправомірно відмовляє своїм клієнтам у здійсненні страхової виплати.

5. "Увімкніть" сарафанне радіо

Не спішіть сліпо довіряти відгукам про страхову компанію в інтернеті,  нерідко вони можуть бути фейковими. Краще зверніться за порадами до своїх друзів та знайомих, а особливо до тих, хто вже стикався із процесом врегулювання страхового випадку у певній страховій компанії.6Не забувайте, що ви теж відповідальні за договір страхування

Якщо ви вагаєтеся між вибором кількох страхових компаній — вивчіть їх умови. Це важливий аспект повинен мати вирішальне значення, адже надалі врегулювання ваших відносин будуватиметься на основі положень договору страхування. 

Тому зверніть увагу на такі умови як: визначення страхового випадку, перелік ризиків, що покриваються, та виключень, умови здійснення виплати страхового відшкодування, розмір франшизи, підстави для відмови у виплаті тощо.

7. Дослідіть цінову політику

Найнижча ціна на ринку – далеко не найкращий варіант для вибору страхової компанії. Розмір премії, яку ви, як клієнт, заплатите страховій компанії за надання вам страхового покриття, напряму впливає на те, чи здійснить вам у майбутньому ця компанія страхову виплату. 

Страхові премії потрібні для формування відповідних фондів та резервів. Тому не варто однозначно розраховувати на своєчасну виплату страхового відшкодування у повному розмірі, якщо при виборі страховика ви керувалися виключно найнижчим тарифом на ринку.

8. Ознайомиесь з асистансом та центром врегулювання збитків

Асистанс та центр врегулювання збитків — це ті підрозділи страхової компанії, які будуть вести комунікацію з вами після підписання договору. Часто рівень задоволеності клієнта залежить саме від рівня сервісу, що надають ці підрозділи. 

Обираючи страхову, зверніть увагу на те, яку інформацію про асистанс та процес врегулювання збитків вам надає страховик. Наприклад, чи наявний цілодобовий колцентр та власний центр врегулювання збитків. Поспілкуйтеся із працівниками страхової компанії перед укладанням договору та оцініть наскільки вас влаштовує рівень обслуговування на цьому етапі.

Сьогодні на страховому ринку України існує дуже багато страхових компаній, і часто вибір на користь того чи іншого страховика викликає багато труднощів. Особливо складно обирати, коли йде мова про страхування майна, здоров’я чи відповідальності на великі страхові суми, адже тоді критично важливо, щоб у разі настання страхового випадку відшкодування було виплачене. 

У подібних випадках я все ж рекомендую звертатися до кваліфікованих спеціалістів, які на основі власного досвіду співпраці зі страховими компаніями допоможуть вам зробити правильний вибір, а саме до страхових брокерів та адвокатів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]