Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.08.2023 10:26

Психологічна підтримка українців: проєкти, які працюють

Виконавча директорка МБФ "Українська фундація громадського здоров’я", директор представництва в Україні МО HealthRight International

Ментальне здоров’я українців залишається однією з мішеней ворога. Пишемо про те, яка психологічна допомога доступна для українців та українок.

Війна має прямий і дуже сильний вплив на психоемоційний стан кожного з нас. Більшість українців за ці вже понад 500 днів агресії від нашого сусіда неодноразово пережили розпач, страх, втрату сенсу життя, нестерпний душевний біль утрат тощо. Війна ще триває. І ментальне здоров’я українців залишається однією з мішеней ворога.  

Комплексна психосоціальна підтримка постраждалих внаслідок війни й кожного, хто опинився у надскладних життєвих обставинах, надзвичайно важливе завдання для держави. У виконанні цього завдання, міжнародні громадські організації та західні донори-партнери підставляють Україні своє плече. І тут головне, щоб така допомога українцям була системною, фізично доступною, фаховою та максимально орієнтованою на виклики, з якими громадяни нашої країни стикаються саме під час війни. А ці виклики, серед іншого, полягають у тому, що війна надзвичайно загострила низку проблем, з якими наше суспільство боролося і до початку повномасштабного вторгнення.  

З вересня 2022 в Україні впроваджується масштабний проєкт, що реалізує Представництво міжнародної організації HealthRight International (Право на здоров’я) в Україні спільно з Міжнародною громадською організацією FHI360 за підтримки Міністерства охорони здоров’я України та національної програми психічного здоров’я та психо-соціальної підтримки за ініціативи Першої леді України, Олени Зеленської. 

В основі проєкту – функціонування Центрів комплексної підтримки постраждалих від війни, в тому числі від гендерно -зумовленого насильства (ГЗН), Brave&Safe, які діють на базі центрів первинної медико-санітарної допомоги у 6 містах України (мм. Одеса, Миколаїв, Херсон, Харків, Дніпро та Запоріжжя). Тут людина може отримати медичну, психологічну, юридичну допомогу, консультації соціального працівника. 

Алгоритм безпосереднього надання послуг в Центрах Brave&Safe простий і водночас ефективний. Першочергово зв'язок з людиною, яка потребує допомоги підтримує керівник команди центру, до якого люди звертаються за телефоном або за адресою Центру. Керівник роз'яснює варіанти надання допомоги та подальші дії, формує так звану «дорожню карту». У центрі людина може отримати медичний огляд у лікаря, а також допомогу від психолога, соціального працівника чи юриста. 

Фахівці Центрів допомагають із питаннями відновлення документів, оформлення довідок, влаштування дітей до навчальних закладів, пошуку роботи тощо. Таким чином люди, які постраждали від війни, ГЗН чи є внутрішньо переміщеними особами отримують саме комплексну підтримку та фахові консультації в одному місці. Надається така допомога конфіденційно та на безоплатній основі.  

Окрім цього, команди Центрів регулярно відвідують шелтери та інші місця перебування внутрішньо переміщених осіб. Як правило, більшість людей у таких прихистках потребують особливої психологічної турботи та вирішення низки соціальних питань. Саме з цим їм і допомагають фахівці.  

Якщо мова про постраждалих від ГЗН, то дуже важливо сприяти тому, аби такі люди не боялись звертатись за допомогою. Тому фахівці Центрів велику увагу приділяють роз’яснювальній роботі про права та можливості людини, яка постраждала від гендерно зумовленого насильства. 

За час роботи проєкту понад 30 000 українців звернулись до Центрів Brave&Safe, для отримання інформаційних консультацій, юридичну, психологічну та медичну допомогу.  

Як свідчать попередні дані, отримані за час реалізації проєкту, в Україні постійно зростає кількість осіб, які потребують фахової допомоги. Найбільша кількість звернень до Центрів Brave&Safе зафіксована у Запоріжжі, Миколаєві, Херсоні.  

На жаль, в умовах війни, ця статистика лише зростатиме. І звільнення кожного українського міста чи села з-під окупації стає викликом в контексті своєчасної й фахової психологічної підтримки їх мешканців.  

Ментально здорові українці – це фактор, без якого нам буде дуже важко відновлювати країну після війни. Тому маємо боротися за це, допомагати один одному, поширювати інформацію про проєкти підтримки українців. І ніколи не боятися звертатися за допомогою. Шукайте організації громадянського суспільства, які працюють і надають психо-соціальні послуги у Вашому місті чи громаді, або он-лайн. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]