Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.01.2023 19:21

Онлайн-консультування. Актуальність дистанційного консультування під час війни

Виконавча директорка МБФ "Українська фундація громадського здоров’я", директор представництва в Україні МО HealthRight International

Онлайн-консультація — це особлива, а в деяких моментах чи не єдина нагода звернутись за допомогою до кваліфікованого психолога тим, хто з ряду причин не може організувати зустріч віч на віч.

Інколи люди готові вигадати безліч приводів аби вкотре відкласти проблему в “чорну шухлядку” та не йти на консультацію, оскільки там на них чекає серйозна робота з своєю тривогою, страхами, тригерами та дитячими травмами. Проте, коли цей діалог відбувається в режимі онлайн, ми одразу відчуваємо себе в абсолютній безпеці та спокійній атмосфері, що, безперечно, дає позитивні результати. 

Онлайн-консультація — це особлива, а в деяких моментах чи не єдина нагода звернутись за допомогою до кваліфікованого психолога тим, хто з ряду причин не може організувати зустріч віч на віч. Такими факторами можуть бути: щільний графік, відрядження чи поїздки, насичені будні матусі з маленькими дітьми або ж в нинішніх умовах  — війна.

Обравши онлайн-консультацію, ви миттєво розширюєте коло вибору фахівців, оскільки місце проживання спеціаліста вже відходить на другий план. 

В Україні діє багато психологічних проектів, куди можна звернутися безкоштовно та анонімно за он-лайн психологічною допомогою: UA Mental Health, Хаб стійкості, сильні, Розкажи мені, Розірви коло, Аврора, інші. Одним з таких, створеним для жінок та дівчат, є платформа SafeWomenHUB, яка об’єднала свої зусилля задля того, аби кожна українська жінка та дівчина могла знайти слова підтримки та можливість вирішити проблеми, пов’язані з воєнними діями.

Ще в квітні ми зрозуміли, що дистанційне консультування  – це єдиний зручний формат, який можливий за умов, що склались в Україні. Так як і фахівчині, і клієнтки проєкту можуть змінювати місце проживання у зв’язку з воєнними діями. Ще однією важливою умовою є те, що у жінок та дівчат, які залишились на окупованих територіях, немає можливості отримати консультації іншими шляхами, так як наразі українські оператори телефонного зв’язку не працюють в їхніх населених пунктах. Онлайн-формат актуальний і для спілкування з жінками та дівчатами, які виїхали закордон і змінили телефонних операторів.

Основні переваги онлайн-формату під час війни:

Види комунікації: телефонія, текстовий формат, відеозв’язок.

Переваги: безпека, доступність, економія часу та коштів, анонімність, регулярність консультацій, географія консультування (зокрема, тимчасово окуповані території та весь світ).

Саме під час онлайн-формату психологині та соціальні працівниці пропонують своїм клієнткам значний діапазон часового проміжку, що при очних консультаціях використовується вкрай рідко. Тобто спілкування може проходити як рано-вранці, так і в пізній час, якщо такий варіант влаштовує обидві сторони. Саме ця умова часто допомагає поєднати свої професійні та особисті плани без зайвих проблем чи коригування робочого графіку. Уявіть, вам взагалі не варто витрачати час на довгу дорогу та збори, адже тепер отримати кваліфіковану психологічну підтримку можна просто не виходячи з дому.

Погодьтесь, інколи нам доволі складно відкритись та змістовно сформулювати те, що хотілось би сказати. Таке відчуття, що знаходишся не там, не в своїй звичній атмосфері. Саме тоді  і виникають сумніви, які породжують думки схожі на ці: “Чи варто покидати свою зону комфорту? Чи дійсно мені це потрібно?”

Тому, якщо ви хоч колись ловили себе на тому, що вдома краще, комфортніше, зручніше — це абсолютно нормально.

Хотілось би зазначити, що онлайн-консультації почали набирати своїх обертів з початком пандемії COVID-19, що дало змогу багатьом людям продовжувати вирішувати свої проблеми на відстані.

Психологиня Анастасія Чернявська підкреслює ряд особливих обставин данного формату: “Однією з найсуттєвіших переваг онлайн-консультацій на нашій платформі являється своєчасність. Саме вона є одним із найважливіших принципів надання соціально-психологічної допомоги. Після отримання запиту, в зручному для клієнтки форматі, фахівчині проєкту зв’язуються з нею та починають роботу над вирішенням ряду нагальних проблем”.

Чому своєчасність важлива?

Для того аби не втратити готовність людини звернутись за психологічною допомогою до провідного фахівця, необхідно вчасно надати підтримку, яка стане фундаментом для подальшої роботи з тих чи інших питань.

Ще однією не менш важливою перевагою онлайн-консультацій є конфіденційність та анонімність. Наразі багато людей, які потребують психологічної допомоги, не бажають повідомляти свої персональні дані, за якими їх можна було б ідентифікувати (ПІБ, місце проживання, тощо). Наші психологині до таких вимог ставляться з цілковитим розумінням та повагою, оскільки саме це може дати клієнтці можливість говорити відверто про турботи, складнощі та тривоги, які спіткали її в непрості часи.

Не менш важливим видом онлайн-консультацій є текстовий формат (або простими словами переписка) та голосові повідомлення.. Причина актуальності такого формату нестійкий мобільний зв’язок та Інтернет. Дана проблема спіткала фахівчинь під час консультування жінок та дівчат з тимчасово окупованих територій, а з початком масованих ракетних атак формат став актуальним для усіє України. Отримавши запит клієнтки, проблеми з якими вона стикається, психологині та соціальні працівниці надають рекомендації та структуровані поради у текстовому або голосовому форматі. Кожна може отримати та відправити  меседж в той час, коли є можливість.

Інколи клієнтки обирають варіант консультування лише в текстовому форматі. В таких випадках людина одразу наголошує на тому, що для неї оптимальним варіантом є лише переписка (наприклад цей підхід використовують ті, хто проживає на тимчасово окупованих територіях) і вона не бажає застосовувати вербальне спілкування.

Важлива порада перед тим як довірити свою проблему якійсь платформі, завжди шукайте на платформі резюме фахівців, які будуть з вами працювати. Це дає змогу уважно роздивитись їхні обличчя на світлинах, опис фахових досягнень та навиків, а це мають бути роки практики, і вже після ознайомлення самостійно обрати саме того спеціаліста, з яким ви можете відчувати себе максимально комфортно.

Підбиваючи підсумок, мені хотілось би наголосити на тому, що в першу чергу, важливо прислухатися саме до своїх внутрішніх переконань та підібрати той формат, який за вашими відчуттями гармонійно поєднає в собі всі важливі аспекти вашого ритму життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]