Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.08.2021 17:09

Користування надрами: питні підземні води

Помічник начальника з кадрових питань, магістр права

Дана стаття буде присвячена саме користуванню питними підземними водами.

Питна підземна вода – одна з найважливіших ресурсів України та світу, а захист  її джерел є пріоритетним сьогодні. Все більше і більше підприємств та приватних осіб основною економічною діяльністю обирають продаж питної води – столової чи мінеральної. Також багато підприємств різних галузей промисловості залежать від їх забезпечення водою, а тому дана стаття буде присвячена саме користуванню питними підземними водами. 

Правове регулювання користування питними підземними водами

Так, на сьогодні нормативно-правовими актами, що регулюють право на користування питними підземними водами є наступні:

Кодекс України про надра;

Водний кодекс України;

Земельний кодекс України;

Кодекс України про адміністративні правопорушення;

Закон України «Про питну воду та питне водопостачання»;

Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»;

Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»

Закон України «Про оцінку впливу на довкілля»;

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615 «Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами»;

Постанова Кабінету Міністрів України від 31.10.2018 № 913 «Про затвердження Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр і визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою геології та надр».

Постанова Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 594 «Про затвердження Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами»

Хто може бути користувачем питних підземних вод

Статтею 4 Кодексу України про надра визначено, що надра є виключною власністю Українського народу і надаються тільки у користування. Статтею 13 Кодексу України про надра затверджено перелік користувачів надр, а саме:

підприємства, установи, організації;

громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства;

іноземні юридичні особи.

Спеціальний дозвіл користування питними підземними водами

Одним із способів захисту від знищення або пошкодження родовищ питних підземних вод є впровадження отримання спеціальних дозволів на користування надрами, в тому числі користування питними підземними водами.

Обов’язок мати спеціальний дозвіл на користування для видобування підземних вод (крім мінеральних) визначено статтею 21 Кодексу України про надра. Разом з тим, стаття 23 Кодексу України про надра встановлює два виключення для землевласників і землекористувачів, а саме:

за умови, що обсяг видобування підземних вод із кожного з водозаборів не перевищує 300 кубічних метрів на добу для всіх потреб, крім виробництва фасованої питної мови, в межах наданих їм земельних ділянок;

за умови, що дані землевласники і землекористувачі є сільськогосподарськими товаровиробниками і частка сільськогосподарського товаровиробництва яких за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків, для сільськогосподарських, виробничих, а також власних господарсько-побутових потреб в межах наданих їм земельних ділянок, крім випадків, визначених частиною 1 статті 23 Кодексу України про надра.

 Питання надання спеціальних дозволів на користування надрами (далі - дозволи) у межах території України, її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони, а також визначення процедури продовження строку дії, переоформлення, поновлення дії, зупинення дії чи анулювання дозволу та внесення до нього змін регулюється Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30.05.2011 № 615.

Спеціальний дозвіл на користування надрами, в тому числі питними підземними водами видається Державною службою геології та надр України (Держгеонадрами), що визначено пунктом 2 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами. 

Відповідальність за порушення надрокористування

15 липня 2021 року було введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин».

Голова Держгеонадр Роман Опімах прокоментував прийняття даного Закону так: «Прийнято Закон, який покликаний змусити тричі подумати перед тим, як розпочати несанкціонований видобуток корисних копалин…».

Так, Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин» передбачає посилення адміністративної та кримінальної відповідальності у вигляді накладення штрафу на винних осіб або позбавлення їх волі.

До прикладу, у випадку незаконного видобутку корисних копалин місцевого значення у значному розмірі (їх вартість у тридцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян – 510 грн.) фізична або юридична особа карається штрафом від п’ятисот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк. 

Відкрита інформація щодо користування надрами

Так, станом на сьогодні, з метою цифровізації України, доступності та відкритості публічної інформації створено Базу даних спеціальних дозволів на користування надрами.

Також розпочалося наповнення інформацією щодо дозволів надрокористування, в тому числі користування питних підземних вод, а також іншої геологічної інформації на сайті.

Ще одним онлайн-ресурсом, що містить багато інформації щодо надрокористування є офіційний сайт Державної служби геології та надр України. 

Висновок. Захист джерел надр, в тому числі питних підземних вод є пріоритетним сьогодні в Україні та світі. Для їх ефективного захисту було впроваджено систему надання спеціальних дозволів користування надрами. На сьогодні, з метою прозорості та доступності, було відкрито значну кількість джерел геологічної інформації, а з метою охорони навколишнього середовища, надр, було посилено відповідальність за незаконне видобування надр, в тому числі питних підземних вод прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за незаконне видобування корисних копалин».

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]