Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.11.2022 12:58

Як підхід "спочатку діджитал" трансформує систему охорони здоров'я

З приходом диджиталізації у сферу охорони здоров'я, медицина перестала асоціюватися з лячними довгими чергами та людьми в ній, які прийшли “тільки запитати”.

А також зі спробами додзвонитися до реєстратури, щоб записатися на прийом до лікаря, або хоча б дізнатися про його години роботи. Диджиталізація зробила медицину зручнішою та доступнішою, і вже зараз записатися до лікаря стає так само просто, як замовити таксі. І на цьому цифрова трансформація не зупиняється. У цій статті я розповім про те, як підхід “спочатку діджитал” продовжує змінювати систему охорони здоров'я. 

За останні два десятиліття багато лікарень та систем охорони здоров'я впровадили цифрові технології в різні функціональні області. В основному вони застосовували поетапний підхід до численних ініціатив — від встановлення систем електронних медичних карток (ЕМК), впровадження медичної інформаційної системи (МІС) до створення програм та випробування технологій, таких як штучний інтелект (ШІ).  

Пандемія COVID-19 суттєво прискорила цей перехід, висунувши на перше місце споживача та його переваги, а також швидкий розвиток технологій, таких як віртуальне здоров'я та догляд вдома. Які стали не лише необхідністю, а й перевагою пацієнтів, особливо зараз, під час війни. Адже велика кількість пацієнтів, що вимушено переїхали за кордон також потребують знайомого медичного сервісу, але тепер у режимі онлайн.  

Завдяки технологіям пацієнти можуть отримувати краще лікування за допомогою, телемедицини, носимих медичних пристроїв, інструментів віртуальної реальності та мобільних технологій 5G. Отже, розберемося докладніше, як цифрова трансформація продовжує впливати на систему охорони здоров'я.

1. Медицина стає більш пацієнтоорієнтованою

У міру того, як все навколо диджиталізується, у пацієнтів постійно зростають очікування щодо якості лікування та доступу до медичної допомоги, яку вони отримують. А про те, які запити в українських користувачів щодо рівня сервісу, навіть щодо бюджетних ресторанів, Мішлен міг би лише помріяти. Не дарма люди, які під час війни виїхали за кордон продовжують надавати перевагу саме українському медичному сервісу, адже він не лише кращий, а й дешевший.  

Саме тому підвищення задоволеності та залучення споживачів — це головні результати, яких організації хочуть досягти в результаті цифрової трансформації. Як кажуть, з COVID-19 виникла потреба у прискоренні технологій, орієнтованих на споживача, і тепер не можна озиратися назад. Провідні системи охорони здоров'я розглядають цифрову трансформацію як спосіб стати зручнішим для споживачів, одночасно змінюючи свою діяльність, культуру та використання технологій. 

Наприклад, віртуальна медична допомога, яку раніше вітали не всі медики, стає невіддільним каналом надання послуг. Лікарі самі стають зацікавленими у наданні консультацій онлайн, багато хто навіть долучився до безплатних ініціатив допомоги тим, хто цього особливо потребує під час війни. Для деяких лікарів віртуальні прийоми стають єдиною можливістю продовження своєї медичної практики або додаткового заробітку.

Саме тому телемедицина так стрімко набуває популярності. Пацієнти потребують отримувати медичну допомогу у зручному для них місці та часі, наприклад, за допомогою смартфона. І підтвердженням цього є статистика онлайн-хаба Doc.ua, за якою 83% всіх користувачів використовують мобільний пристрій для запису на прийом до лікаря, онлайн-консультацій (у текстовому, аудіо або відео форматі), замовлення потрібних медикаментів або пошуку послуги, клініки або лікаря. Отже, телемедицина стає ще однією перевагою цифрової трансформації в галузі охорони здоров'я.

2. Збільшується важливість даних в охороні здоров'я

Управління медичними даними - це процес зберігання, захисту та аналізу даних пацієнтів, отриманих із різних джерел. Для управління медичні організації використовують в основному такі технології, як електронні медичні карти (ЕМК) та CRM-системи, які дозволяють зберігати інформацію про стан здоров'я пацієнтів у зручному електронному вигляді, а також відстежувати історію взаємодії пацієнта з клінікою. 

Для галузі охорони здоров'я великі дані дають кілька важливих переваг, зокрема:

- низький рівень помилок при прийнятті ліків: завдяки аналізу записів пацієнтів, програмне забезпечення може відзначати будь-які невідповідності між станом здоров'я пацієнта та призначеними ліками, попереджаючи медичних працівників та пацієнтів, коли існує потенційний ризик помилки при прийнятті ліків;

- сприяння превентивному догляду - велика кількість людей, які звертаються до відділів невідкладної допомоги, є постійними пацієнтами. Там може припадати до 28 % відвідувань. Аналіз великих даних може виявити цих людей та створити превентивні плани, щоб запобігати повторним госпіталізаціям;

- персоналізоване лікування – медичні дані дадуть можливість визначити, якою буде реакція у пацієнта на конкретне лікування. Система дізнається це, порівнюючи подібних пацієнтів у базі даних (їх симптоми та особливості організму), їх лікування та результати. Отримана інформація дозволить лікарям скласти якісний план лікування, роблячи це швидше та ефективніше.

3. Продовжується зростання носимих медичних пристроїв

Ще один вже вкорінений тренд цифрової трансформації в охороні здоров'я - носимі медичні пристрої, такі як датчики серцевого ритму, трекери вправ, вимірювачі поту, оксиметри та інші.

У минулому більшість пацієнтів були задоволені тим, що проходили медогляд щорічно і зверталися до своїх лікарів лише тоді, коли щось пішло не так. Але в епоху цифрових технологій пацієнти зосереджуються на профілактиці та запобіганні можливим хворобам, все частіше запитуючи інформацію про своє здоров'я. В результаті медичні компанії виявляють ініціативу, інвестуючи в технологічні пристрої, що носяться, і отримують такі переваги:

- пристрої персоналізують медичне обслуговування — дають пацієнтам почуття причетності до процесу поліпшення свого здоров'я;

- підтримують дистанційне або нефізичне лікування - носимі пристрої та датчики можуть пасивно відстежувати й збирати клінічно значущі дані, наприклад, про падіння рівня глюкози в крові або серцевої аритмії. А потім сповіщати медиків чи співробітників контакт-центру для подальших дій;

- надають можливості гейміфікації - деякі медичні пристрої, такі як фітнес-годинник, можуть ставити перед користувачами конкурентні цілі, яких вони можуть досягти за допомогою вправ, дієти та харчування.

5. Штучний інтелект продовжує радувати медичними інноваціями

Штучний інтелект (ШІ) — це більше, ніж просто тенденція цифрової трансформації в охороні здоров'я. ШІ є втіленням медичних інновацій, і гравці галузі готові інвестувати в нього мільйони. Реальну силу ШІ найкраще можна спостерігати у таких областях, як точна медицина, медична візуалізація, відкриття ліків та геноміка.

- Хворі на рак раніше отримували стандартні методи лікування з високою частотою невдач. Тепер, завдяки складному розпізнаванню образів ШІ, ці пацієнти мають доступ до персоналізованих методів лікування, адаптованих до їх генетичної структури та способу життя.

- Провідні фармацевтичні та біотехнологічні компанії використовують алгоритми машинного навчання для скорочення циклу розробки ліків. Фактично, нещодавні результати показують, що ШІ може скоротити терміни раннього відкриття ліків із трьох років до одного року порівняно із середнім показником у галузі.

4. Очікується впровадження мобільної технології 5G у систему охорони здоров'я

Високошвидкісне підключення, технологія 5G незабаром змінить надання медичної допомоги, широкомасштабне розгортання якої очікується у найближчі три-п'ять років. Технологія може працювати в 100 разів швидше, ніж наявний стільниковий зв'язок, що вселило в галузевих експертів упевненість у тому, що вона повністю змінить ландшафт охорони здоров'я та призведе до економії до 650 мільярдів доларів до 2025 року. 

5. 5G забезпечить миттєву потокову передачу, завантаження та вивантаження.

- Для телемедицини це означає, що якість відеоконференцій у пацієнтів буде вищою, незалежно від їхнього місцеперебування. Що ще важливіше, лікарі матимуть доступ до точної візуалізації органів, м'яких тканин та кісток у режимі реального часу, що, своєю чергою, значно знизить ризик помилкового діагнозу.

- При поточній пропускній здатності мережі лікарям потрібно кілька годин, щоб відправити фахівцеві великі файли зображень. Як тільки медичні установи перейдуть на мережі 5G, процес передачі триватиме лише кілька хвилин.

- Медики зможуть використовувати наднадійні з'єднання для телепортації у віртуальне середовище та виконання роботизованих операцій.

- 5G також може підтримувати медичне навчання, дозволяючи студентам використовувати гарнітури віртуальної реальності, щоб у своєму темпі практикувати етапи складних операцій.

- Дрони з підтримкою 5G можуть доставляти життєво важливі ліки або пристрої пацієнтам у важкодоступні сільські райони. Наприклад, університет у Швеції вже тестує ці дрони для доставлення дефібриляторів жертвам зупинки серця. 

Як ми з вами могли простежити, стан цифрової трансформації охорони здоров'я у 2022-2023 році виглядає дуже перспективним. Попри велику кількість інновацій, медицина не зупиняється на досягнутому і продовжує створювати нові та розвивати вже існуючі технології. Все це впливає на доступність та зручність медицини для пацієнтів і, відповідно, на їхню якість життя. Я впевнений, що незабаром багато з цих технологій увійдуть та покращать наше звичне життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]