Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2022 18:05

Телемедицина в Україні: нові можливості під час війни

З вторгненням росії в Україну, ми всі навчились багатьом істинам, одна із яких – це єдність нашого народу та безмежна жага до допомоги один одному.

Наразі, ми всі обєдналися у різні фронти, які разом забезпечують функціонування нашої держави.

Для того, щоб українці мали змогу у будь-якому куточку світу отримати медичну допомогу, багато вітчизняних компаній та брендів створили свої інструменти для надання віддалених консультацій лікарів.

Ще до початку війни я неодноразово розповідав про популярніть телемедицини, віддаленого зв'язку між пацієнтом та лікарем, за допомогою онлайн-консультацій (відео, аудіо, листування), що допомагає уникнути переповнених лікарень та ризику зараження, і при цьому не відмовитися від моніторингу та турботи про власне здоров'я.

Підвищення попиту використання цифрових технологій у сфері охорони здоров'я приписують появі епідемії Covid-19. Адже саме в цей час лікарня стала тим місцем, яке може швидше поширити захворювання, аніж допомогти вилікуватися. Це підштовхнуло медичні організації у всьому світі перейти в онлайн. Хоча раніше "віддалені" медичні послуги сприймалися негативно, використання телемедицини стало справжнім виходом.

Онлайн-консультації - це зручно, особливо для пацієнтів, які потребують постійного спостереження лікаря. Для людей із хронічними захворюваннями. Для пацієнтів, які недавно виписалися з лікарні. Для людей, які живуть у сільській чи іншій віддаленій місцевості. А також, для тих, хто був змушений залишити свою домівку через війну.

Світовий досвід

Попит на телемедицину у розвинених країнах продовжує зростати. Наприклад, США кількість пошукових запитів на «телемедицину» протягом останніх 5 років збільшилася на 240%. А опитування Accenture в 2020 році показало, що 62% всіх споживачів медичних послуг віддають перевагу варіантам віртуальної охорони здоров'я. Також перші місця з використання технології телемедицини займають Німеччина, Франція та Великобританія.

Досвід в Україні

Телемедицина почала розвиватися в Україні ще на початку 2000-х, стартуючи з різних пілотних проектів в Одеській, Дніпропетровській та Харківській областях, згодом – їй зацікавилися приватні клініки. І лише у 2017 році про телемедицину заговорили на державному рівні, коли ухвалили законопроект «Про підвищення доступності та ефективності медичного обслуговування у сільській місцевості».

На сьогоднішній день на українському ринку не так багато спеціалізованих телемедичних компаній. Проте, попит на телемедицину в Україні після Covid-19 продовжує зростати. За нашою статистикою, попит на онлайн-консультації на місяць збільшується в 1,5 рази, більше половини з яких проходять із вузькопрофільними лікарями, інші – терапевтами. Користувачі в середньому оцінюють онлайн-послуги 4,5 з 5 балів.

Незважаючи на таку популярність та кількість плюсів, усе ще залишаються проблеми зі сприйняттям та впровадженням телемедицини в українській системі охорони здоров'я.

Недовіра. Деякі пацієнти та медики не визнають телемедицину за повноцінний прийом, після якого лікар може зробити правильну оцінку стану хворого та призначити лікування.

Різниця у поколіннях. Молоде покоління цінує зручність, що надходить із цифровими опціями. Але старші покоління не настільки відкриті для використання цих послуг.

Технічне навчання. Лікарі мають навчитися нової технології, з якою раніше ніколи не працювали.

Найголовніше, що ми повинні розуміти, це те, що всі ці проблеми можна вирішити! Адже, коли пацієнти та лікарі усвідомлюють і відчують на власному досвіді всі привілеї та зручність телемедицини, тоді жодна з перерахованих вище проблем не стане на шляху до використання цієї технології. Законодавство України має заохочувати впровадження подібних технологій та доносити людям їхні переваги.

З початком війни саме телемедицина стала основним способом отримання медичних послуг українцями. Уже в перші дні були створені боти, чати з лікарями, які готові надавати допомогу безкоштовно.

Наша компанія також продовжує розвивати продукт телемедицини, який був випущений ще до початку війни в тестовій версії, а також, створили бот для пошуку лікаря для надання безкоштовних консультацій.

Ми впевнені, що перемога незабаром, і саме спільними зусиллями ми зможемо досягти її швидше: допомагаючи один одному.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]